close
Share with your friends

KPMG Privacy Statement

KPMG Privacy Statement

Last updated 15 Oct 2019

KPMG is dedicated to protecting the confidentiality and privacy of information entrusted to it. As part of this fundamental obligation, KPMG is committed to the appropriate protection and use of personal information (sometimes referred to as “personal data”, "personally identifiable information" or "PII") that has been collected online.

Generally, our intent is to collect only the personal information that is provided voluntarily by online visitors so that we can offer information and/or services to those individuals or offer information about employment opportunities. Please review this privacy statement ("Privacy Statement") to learn more about how we collect, use, share and protect the personal information that we have obtained.

Throughout this Privacy Statement, “KPMG”, “we”, “our” and “us” refer to any one or more of the legal entities established under the Malaysian law and member firms of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. KPMG International provides no client services.

 

1. Collection and use of personal information

1.1 What information we collect

We obtain personal information about you if you choose to provide it — for example, to contact mailboxes or to register for certain services. In some cases, you will have previously provided your personal information to KPMG (if, for example, you are a former employee). If you choose to register or login to a KPMG web site using a third party single sign-in service that authenticates your identity and connects your social media login information (e.g., LinkedIn, Google, or Twitter) with KPMG, we will collect any information or content needed for the registration or log-in that you have permitted the social media provider to share with us, such as your name and email address. Other information we collect will depend on the privacy settings you have set with your social media provider, so please review the privacy statement or policy of the applicable service.

When you register or submit personal information to KPMG, we will use this information in the manner outlined in this Privacy Statement. Your personal information is not used for other purposes, unless we obtain your permission, or unless otherwise required or permitted by law or professional standards. For example, if you register to a KPMG web site and provide information about your preferences, we will use this information to personalize your user experience. Where you register or login using a third party single user sign-in, we may also recognize you as the same user across any different devices you use and personalize your user experience across other KPMG sites you visit. If you send us a resume or curriculum vitae to apply online for a position with KPMG, we will use the information that you provide to match you with available KPMG job opportunities.

In some cases where you have registered for certain services, we will store your email address temporarily until we receive confirmation of the information you provided via an email (i.e. where we send an email to the email address provided as part of your registration to confirm a subscription request).

 

1.2 The legal grounds we have to use your personal information

KPMG generally collects only the personal information necessary to fulfill your request. Where additional, optional information is sought, you will be notified of this at the point of collection.

KPMG only collects "sensitive" personal data where such information is required or permitted to be collected by law or professional standards. Sensitive personal data includes personal information regarding a person’s political beliefs, trade union membership, religious or similar beliefs, physical or mental health, sexual life or criminal record. Please use your discretion when providing sensitive information to KPMG, and under any circumstances, do not provide sensitive information to KPMG, unless you thereby consent to KPMG's use of that information for its legitimate business purposes and consent to the transfer and storage of such information to and in KPMG databases. If you have any questions about whether the provision of sensitive information to KPMG is, or may be, necessary or appropriate for particular purposes, please contact KPMG at MY-FMPrivacy@kpmg.com.my.

 

1.3 Automatic collection of personal information

In some instances, KPMG and its service providers uses cookies, web beacons and other technologies to automatically collect certain types of information when you visit us online, as well as through emails that we may exchange. The collection of this information allows us to customize your online experience, improve the performance, usability and effectiveness of KPMG's online presence, and to measure the effectiveness of our marketing activities.

 

1.3.1 IP addresses

An IP address is a number assigned to your computer whenever you access the internet. It allows computers and servers to recognise and communicate with one another. IP addresses from which visitors appear to originate will be recorded for IT security and system diagnostic purposes. This information will also typically be used in aggregate form to conduct web site trend and performance analysis.

 

1.3.2 Cookies

Cookies will typically be placed on your computer or internet-enabled device whenever you visit us online. This allows the site to remember your computer or device and serves a number of purposes.

On some of our web sites, a notification banner will appear requiring your consent to collect cookies. If you do not provide consent, your computer or internet-enabled device will not be tracked for marketing-related activities. A secondary type of cookie referred to as "user-input" cookies may still be required for necessary functionality. Such cookies will not be blocked through the use of this notification banner. Your selection will be saved in a cookie and is valid for a period of 90 days. If you wish to revoke your selection, you may do so by clearing your browser's cookies.

Although most browsers automatically accept cookies, you can choose whether or not to accept cookies via your browser's settings (often found in your browser's Tools or Preferences menu). You may also delete cookies from your device at any time. However, please be aware that if you do not accept cookies, you may not be able to fully experience some of our web sites' features.

Further information about managing cookies can be found in your browser's help file or through sites such as www.allaboutcookies.org.

Other third party tools and widgets will be used on our individual web pages from time to time to provide additional functionality. Use of these tools or widgets will typically place a cookie on your device to make their service easier to use, and ensure your interaction is displayed on our webpages properly.

Cookies by themselves do not tell us your email address or otherwise identify you personally. In our analytical reports, we will obtain other identifiers including IP addresses, but this is for the purpose of identifying the number of unique visitors to our web sites and geographic origin of visitor trends, and not to identify individual visitors.

 

BY NAVIGATING ON OUR WEB SITES OR ENTERING YOUR LOGIN DETAILS TO ACCESS AREAS RESERVED FOR REGISTERED USERS, YOU AGREE THAT WE CAN PLACE THESE COOKIES ON YOUR COMPUTER OR INTERNET ENABLED DEVICE.

1.3.3 Google Analytics

KPMG uses Google Analytics. More information about how Google Analytics is used by KPMG can be found here: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

To provide website visitors with more choice on how their data is collected by Google Analytics, Google has developed the Google Analytics Opt-out Browser Add-on. The add-on communicates with the Google Analytics JavaScript (ga.js) to indicate that information about the website visit should

not be sent to Google Analytics. The Google Analytics Opt-out Browser Add-on does not prevent information from being sent to the website itself or to other web analytics services.

 

1.3.4 Web beacons

A web beacon is a small image file on a web page that can be used to collect certain information from your computer, such as an IP address, the time the content was viewed, a browser type, and the existence of cookies previously set by the same server. KPMG only uses web beacons in accordance with applicable laws.

KPMG or its service providers will use web beacons to track the effectiveness of third party web sites that provide us with recruiting or marketing services or to gather aggregate visitor statistics and manage cookies.

You have the option to render some web beacons unusable by rejecting their associated cookies. The web beacon may still record an anonymous visit from your IP address but cookie information will not be recorded.

In some of our newsletters and other communications, we will monitor recipient actions such as email open rates through embedded links within the messages. We collect this information to gauge user interest and to enhance future user experiences.

 

1.3.5 Location-based tools

KPMG will collect and use the geographical location of your computer or mobile device. This location data is collected for the purpose of providing you with information regarding services which we believe may be of interest to you based on your geographic location, and to improve our location-based products and services.

 

1.4 Social media widgets and applications

KPMG web sites will typically include functionality to enable sharing via third party social media applications, such as the Facebook Like button and Twitter widget. These social media applications will collect and use information regarding your use of KPMG web sites. Any personal information that you provide via such social media applications will often be collected and used by other members of that social media application and such interactions are governed by the privacy policies of the companies that provide the application. We do not have control over, or responsibility for, those companies or their use of your information.

In addition, KPMG web sites may host blogs, forums, crowd-sourcing and other applications or services (collectively "social media features"). The purpose of social media features is to facilitate the sharing of knowledge and content. Any personal information that you provide on any KPMG social media feature will typically be shared with other users of that social media feature (unless otherwise stated at the point of collection), over whom we often have limited or no control.

 

1.5 Children

KPMG understands the importance of protecting children's privacy, especially in an online environment. In particular, our sites are not intentionally designed for or directed at children under the age of 13. It is our policy never to knowingly collect or maintain information about anyone under the age of 13, except as part of an engagement to provide professional services.

 

2. Sharing and transfer of personal information

2.1 Transfer within the network of KPMG firms

We share information about you with other member firms of the KPMG network as part of international engagements, and with KPMG International and other member firms where required or desirable to meet our legal and regulatory obligations around the world. Other parts of the KPMG network are also used to provide services to us and you, for example hosting and supporting IT applications, provision of certain forms of insurance for member firms and its clients, performing client conflicts checks and Anti-Money Laundering checks, assisting with client engagement services and otherwise as required in order to continue to run KPMG’s business.

 

2.2 Transfers to third parties

We do not share personal information with third parties, except as necessary for our legitimate professional and business needs, to carry out your requests, and/or as required or permitted by law or professional standards.

This includes:

— Our service providers: we transfer your personal information to our third party service providers, such as our (IT) systems providers, our hosting providers, our payroll providers, consultants (such as legal advisers) and other goods and services providers. KPMG works with such providers so they can process your personal information on our behalf. KPMG will only transfer personal information to them when they meet our strict standards on the processing of data and security. We only share personal information that allows them to provide their services.

— If we are reorganized or sold to another organization: KPMG will typically also disclose personal information in connection with the sale, assignment, or other transfer of any element of KPMG’s business to which the personal information relates.

— Courts, tribunals, law enforcement or regulatory bodies: KPMG will disclose personal information in order to respond to requests of courts, tribunals, government or law enforcement agencies or where it is necessary or prudent to comply with applicable laws, court or tribunal orders or rules, or government or professional regulations.

— Audits: disclosures of personal information will also be needed for data privacy or security audits and/or to investigate or respond to a complaint or security threat.

― Insurers: our professional rules and our business requirements mean that we carry significant insurance cover in respect of business activities (our ‘insurance programme’). This is required to assist each member firm of the KPMG network in covering the costs associated with claims which may arise in the event that it is alleged that something has gone wrong during the course of providing services to its clients. In order to make the insurance programme work effectively, the insurance programme involves a number of different participants in the insurance market (e.g. brokers, insurers and reinsurers, as well as their professional advisors and other third parties involved should there be a claim). Some of these insurance market participants will require that we disclose personal information about you to them. The information will be used by the insurance market participants in the underwriting and ongoing administration of the insurance programme, where there is a claim that you are relevant to and to allow the insurance market participants to comply with their legal and regulatory obligations. Some of these insurance market participants will handle this information on our behalf (like our service providers described above), but others will want to process information about you independent of us.

KPMG will not transfer the personal information that you provide to any third parties for their own direct marketing use.

 

3. Choices

In general, you are not required to submit any personal information to KPMG, but we will require you to provide certain personal information in order for you to receive additional information about our services and events. KPMG will also ask for your permission for certain uses of your personal information, and you can agree to or decline those uses. If you opt-in for particular services or communications, such as an e-newsletter, you will be able to unsubscribe at any time by following the instructions included in each communication. If you decide to unsubscribe from a service or communication, we will try to remove your information promptly, although we may require additional information before we can process your request.

As described in "Cookies" above, if you wish to prevent cookies from tracking you as you navigate our sites, you can reset your browser to refuse all cookies or to indicate when a cookie is being sent. Note, however, that some portions of our sites may not work properly if you elect to refuse cookies.

 

4. Your rights

If KPMG processes personal information about you, you have the following rights:

— Access and correction: you have the right to access to that data. This is sometimes called a ‘Subject Access Request’. If we agree that we are obliged to provide personal information to you, we will provide it to you free of charge. Before providing personal information to you, we may ask for proof of identity and sufficient information about your interactions with us that we can locate your personal information. If the information we hold about you is incorrect, you are entitled to ask us to correct any inaccuracies in the personal information.

— Object to processing: you have the right to object to us processing your personal information if we are not entitled to use it any more.

— Other Rights: in addition, you may have rights to have your information deleted if we are keeping it too long, have its processing restricted in certain circumstances and/or to obtain copies of information we hold about you in electronic form.

You can make a request or exercise these rights by contacting KPMG at MY-FMPrivacy@kpmg.com.my and we will make all reasonable and practical efforts to comply with your request, so long as it is consistent with applicable law and professional standards.

 

5. Data security and integrity

KPMG has reasonable security policies and procedures in place to protect personal information from unauthorized loss, misuse, alteration, or destruction. Despite KPMG's best efforts, however, security cannot be absolutely guaranteed against all threats. To the best of our ability, access to your personal information is limited to those who have a need to know. Those individuals who have access to the data are required to maintain the confidentiality of such information.

We also make reasonable efforts to retain personal information only for so long i) as the information is necessary to comply with an individual's request, ii) as necessary to comply with legal, regulatory, internal business or policy requirements, or iii) until that person asks that the information be deleted. The period for which data is retained will depend on the specific nature and circumstances under which the information was collected.

 

6. Links to other sites

Please be aware that KPMG web sites will typically contain links to other sites, including sites maintained by other KPMG member firms that are not governed by this Privacy Statement but by other privacy statements that will often differ somewhat. We encourage users to review the privacy policy of each web site visited before disclosing any personal information.

By registering on any KPMG web site and then navigating to another KPMG web site while still logged in, you agree to the use of your personal information in accordance with the privacy statement of the KPMG web site you are visiting.

 

7. Changes to this statement

KPMG may modify this Privacy Statement from time to time to reflect our current privacy practices. When we make changes to this Privacy Statement, we will revise the "updated" date at the top of this page. Any changes to the processing of personal data as described in this Privacy Statement affecting you will be communicated to you through an appropriate channel, depending on how we normally communicate with you.

 

8. Policy questions and enforcement

KPMG is committed to protecting the online privacy of your personal information. If you have questions or comments about our administration of your personal information, please contact the KPMG Privacy Liaison Officer at MY-FMPrivacy@kpmg.com.my. You may also use this address to communicate any concerns you may have regarding compliance with our Privacy Statement.

In any event, you always have the right to lodge a complaint with the regulator in charge of protecting personal information, and in this case, the Commissioner appointed by the Minister pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (http://www.pdp.gov.my/index.php/en/akta-709/personal-data-protection-act-2010 (Section 104)).

 

Penyata Privasi KPMG - Dikemaskini 15 Okt 2019

KPMG berdedikasi untuk melindungi kerahsiaan dan maklumat privasi yang diamanahkan kepada kami. Sebagai sebahagian daripada kewajipan asas ini, KPMG adalah komited untuk melindungi dan menggunakan dengan wajar maklumat peribadi (jugadirujuk sebagai “data peribadi”, “maklumat peribad yang dikenal pastii” atau “PII”) yang dikumpul dari laman web kami.

Secara umumnya, tujuan kami hanya adalah untuk mengumpul maklumat peribadi yang diberikan secara sukarela oleh pelawat-pelawat laman web kami supaya kami dapat memberi maklumat dan/atau perkhidmatan kepada pelawat-pelawat tersebut atau menawarkan maklumat tentang peluang pekerjaan. Sila rujuk Penyata Privasi ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana KPMG mengumpul, menggunakan, menyimpan, mendedahkandan melindungi data peribadi yang kami perolehi.

“KPMG”, “kami” dan “kita” dalam Penyata Privasi ini merujuk kepada mana-mana satu atau lebih daripada entiti sah yang ditubuhkan di bawah undang-undang Malaysia dan merupakan salah satu firma ahli kepada rangkaian bebas firma KPMG yang bergabung dengan KPMG International Cooperative (“KPMG International”), yang merupakan sebuah entiti Swiss. KPMG International tidak menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan.

 

1. Pengumpulan dan penggunaan data peribadi

1.1 Maklumat yang kami kumpulkan

Kami memperolehi data peribadi anda jika anda memilih untuk memberikannya – sebagai contoh, apabila anda menghubungi kami melalui peti mel, atau mendaftar untuk suatu perkhidmatan. Dalam sesetengah keadaan anda mungkin pernah memberi data peribadi anda kepada KPMG (jika, sebagai contoh, anda adalah bekas kakitangan KPMG). Jika anda memilih untuk mendaftar atau log masuk ke laman web KPMG menggunakan perkhidmatan log masuk kepunyaan pihak ketiga yang bagi mengesahkan identiti anda serta menghubungkan maklumat log masuk media sosial anda (misalnya, LinkedIn, Google, atau Twitter) dengan KPMG, kami akan mengumpul maklumat atau kandungan yang diperlukan untuk pendaftaran atau log masuk yang anda telah beri kebenaran kepada penyedia media sosial untuk berkongsi dengan kami, seperti nama dan alamat e-mel. Maklumat lain yang kami kumpulkan bergantung pada tetapan privasi yang telah anda tetapkan dengan penyedia media sosial anda, oleh itu, sila rujuk Penyata Privasi atau dasar perkhidmatan yang berkenaan.

Apabila anda mendaftar atau mengemukakan maklumat peribadi anda kepada KPMG, kami akan menggunakan maklumat ini dengan cara yang digariskan dalam Pernyata Privasi ini. Maklumat peribadi anda tidak akan digunakan untuk tujuan lain, melainkan kami memperoleh kebenaran anda, atau sekiranya diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang atau standard profesional. Sebagai contoh, sekiranya anda berdaftar dengan laman web KPMG dan memberi maklumat peribadianda, kami akan menggunakan maklumat ini secara menyeluruh dengan laman yang dilawati untuk memperincikan pengalaman anda sebagai pengguna. Apabilaanda mendaftar atau log masuk menggunakan log masuk pengguna pihak ketiga, kami mungkin juga akan mengenali anda sebagai pengguna yang sama di mana-mana peranti yang anda gunakan untuk memperibadikan pengalaman pengguna anda di laman KPMG lain yang anda lawati. Sekiranya anda menghantar resume atau kurikulum vitae secara dalam talian untuk memohon sesuatu jawatan dengan KPMG, kami akan menggunakan maklumat yang anda sediakan untuk memadankan dengan peluang pekerjaan KPMG yang sedia ada.

Dalam sesetengah keadaan di mana anda telah mendaftar untuk perkhidmatan tertentu, kami akan menyimpan alamat e-mel anda buat sementara waktu sehingga kami menerima pengesahan maklumat yang diberikan melalui e-mel (iaitu di mana kami menghantar e-mel ke alamat e-mel yang disediakan sebagai sebahagian daripada pendaftaran anda untuk mengesahkan permintaan langganan).

 

1.2 Alasan undang-undang yang memerlukan KPMG menggunakan maklumat peribadi anda

KPMG secara umumnya hanya mengumpul makumat peribadi yang diperlukan untuk memenuhi permintaan anda. Anda akan dimaklumkan sekiranya maklumat tambahan mengenai data peribadi diperlukan pada masa penggumpulan.

KPMG hanya mengumpul data peribadi “sensitif” sekiranya maklumat tersebut iperlu dan undang-undang atau standard professional membenarkan data peribadi sensitif dikumpul. Data peribadi sensitif adalah maklumat peribadi yang mengenai pendapat politik, keahlian kesatuan sekerja, kepercayaan agama atau seumpama dengannya, kesihatan fizikal atau mental, kehidupan seksual atau rekod jenayah seseorang. Sila gunakan budicara anda semasa memberikan maklumat sensitif kepada KPMG, dan dalam apa-apa keadaan anda, tidak memberi maklumat sensitif kepada KPMG, kecuali jika anda bersetuju untuk memberi KPMG kebenaran untuk mengguna maklumat tersebut untuk tujuan perniagaan yang sah dan bersetuju untuk pemindahan dan penyimpanan maklumat tersebut dalam pangkalan data KPMG. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang sama ada pembekalan maklumat sensitif kepada KPMG adalah, atau mungkin, perlu atau sesuai untuk tujuan tertentu, sila menghubungi KPMG di MY-FMPrivacy@kpmg.com.my.

 

1.3 Koleksi automatik data peribadi di laman web

Dalam keadaan tertentu, KPMG dan penyedia perkhidmatan mengguna kuki, ‘web beacon’ dan teknologi lain untuk secara automatik mengumpul pelbagai jenis maklumat yang tertentu apabila anda melawati laman web kami, dan juga secara melalui pertukaran emel. Pengumpulan maklumat ini akan membolehkan kami memahami untuk menyesuaikan pengalaman di laman web, meningkatkan prestasi, kebolehgunaan serta keberkesanan laman-laman web KPMG dan juga untuk mengukur keberkesanan aktiviti pemasaran kami.

 

1.3.1 Alamat IP

Alamat IP merupakan nombor yang ditentukan pada komputer anda apabila anda mengakses internet. Ia membolehkan komputer serta pelayan web untuk mengenali dan berkomunikasi antara satu sama lain. Alamat IP asal pelawat akan direkodkan untuk tujuan keselamatan IT dan diagnostik sistem. Maklumat ini biasanya digunakan dalam bentuk agregat apabila menjalankan aliran dananalisa prestasi laman web.

 

1.3.2 Kuki

Kuki biasanya akan diletakkan pada komputer anda atau peranti sambungan internet apabila anda melawat kami secaa talian. Ini membolehkan laman web ini mengenali komputer atau peranti anda untuk beberapa tujuan.

Untuk beberapa laman web kami, suatu makluman akan muncul yang memerlukan kebenaran anda untuk mengumpul kuki. Jika anda tidak memberi persetujuan, komputer atau peranti yang disambung internet anda tidak direkodkan untuk aktiviti berkaitan pemasaran. Sejenis kuki sekunder yang disebut sebagai kuki "input pengguna" masih diperlukan untuk fungsi yang diperlukan. Kuki sedemikian tidak akan disekat melalui penggunaan sepanduk pemberitahuan ini. Pilihan anda akan disimpan dalam kuki dan untuk tempoh 90 hari. Jika anda ingin membatalkan pilihan anda, anda boleh melakukannya dengan melupuskan kuki pelayar anda.

Walaupun kebanyakan pelayar menerima kuki secara automatik, anda boleh memilih sama adauntuk menerima kuki melalui tetapan pelayar anda (sering terdapat di menu Alat atau Keutamaan pelayar anda). Anda juga boleh memadamkan kuki daripada peranti anda pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa jika anda tidak menerima kuki, anda mungkin tidak dapat menikmati pengalaman sepenuhnyaciri-ciri laman web kami.

Maklumat lanjut mengenai kuki diuruskan boleh didapati di fail bantuan pelayar anda atau melalui laman web seperti www.allaboutcookies.org.

Alat-alat pihak ketiga yang lain dan widget akan digunakan pada halaman web individu kami dari semasa ke semasa untuk menyediakan fungsi tambahan. Penggunaan alat-alat atau widget ini biasanya akan meletakkan kuki pada peranti anda untuk membuatperkhidmatan mereka lebih mudah untuk digunakan dan memastikan interaksi anda dipaparkan di laman web kami dengan betul.

Kuki tidak memaklumkan kepada kami alamat e-mel anda mahupun mengenal pasti anda secara peribadi. Dalam laporan analisis kami, pengenal pasti lain seperti alamat IP dapat diperoleh, tetapi ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti bilangan pelawat unik di laman web dan geografi aliran pelawat , dan bukan untuk mengenalpasti pelawat individu.

 

DENGAN MELAYARI LAMAN WEB KAMI ATAU MEMASUKI MAKLUMAT LOGIN ANDA UNTUK MENGAKSES KAWASAN YANG DIKHASKAN UNTUK PENGGUNA YANG BERDAFTAR, ANDA BERSETUJU BAHAWA KAMI BOLEH MENEMPATKAN KUKI INI DI DALAM KOMPUTER ATAU PERANTI INTERNET YANG AKTIF.

1.3.3 ‘Google Analytics’

KPMG menggunakan Google Analytics. Maklumat lanjut mengenai bagaimana Google Analytics digunakan oleh KPMG boleh didapati di sini: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

Untuk memberikan pelawat laman web lebih banyak pilihan tentang bagaimana data mereka dikumpulkan oleh Google Analytics, Google telah membangunkan Google Analytics Opt-out Browser Add-on. “Add-on” ini berkomunikasi dengan Google Analytics JavaScript (ga.js) untuk menunjukkan bahawa maklumat mengenai lawatan ke tapak web tidak dihantar ke Google Analytics. Google Analytics Opt-out Browser Add-on tidak menghalang maklumat daripada dihantar ke laman web itu sendiri atau ke perkhidmatan analisis web yang lain.

 

1.3.4 Suar web

Suar web merupakan fail imej kecil pada laman web yang boleh digunakan untuk mengumpul maklumat-maklumat tertentu dari komputer anda, seperti alamat IP, masa suatu perkara , jenis pelayar, kewujudan kuki yang sebelum ini ditetapkan oleh pelayan yang sama.KPMG hanya akan menggunakan suar web selaras dengan undang-undang yang berkenaan.

KPMG atau penyedia layanan KPMG akanmenggunakan suar web untuk mengesan keberkesanan laman web pihak ketiga yang memberikan kami merekrut atau perkhidmatan pemasaran atau untuk mengumpul statistik pelawat agregat serta menguruskan kuki.

Anda mempunyai pilihan untuk menyahaktifkan suar web tertentu dengan menolak kuki yang berkaitan. Suar web tersebut mungkin masih boleh mencatatkan lawatan anda sebagai lawatan tanpa nama dari alamat IP anda tetapi maklumat kuki tidak akan direkodkan.

Dalam beberapa surat berita kami serta komunikasi kami yang lain, kami mungkin akan mengesahkan alamat emel penerima dengan merujuk kepada pautan yang terdapat di dalam mesej-mesej. Kami mengumpul maklumat ini untuk megenal pasti minat pengguna dan untuk meningkatkan pengalaman pengguna pada masa yang akan datang.

 

1.3.5 Alat berdasarkan lokasi

KPMG akan mengumpul dan menggunakan lokasi geografi komputer atau peranti mudah alih anda. Data lokasi ini dikumpul untuk tujuan menyediakan maklumat mengenai perkhidmatan yang kami percaya mungkin menarik minat anda berdasarkan lokasi geografi anda, dan untuk memadan produk dan perkhidmatan kami berdasarkan lokasi anda.

 

1.4 Widget media sosial dan applikasi

Laman web KPMG biasanya akan termasuk fungsi untuk membolehkan perkongsian melalui aplikasi media sosial pihak ketiga, seperti butang “Like” di Facebook dan Twitter widget. Aplikasi media sosial ini akan mengumpulkan dan menggunakan maklumat mengenai penggunaan laman web KPMG anda. Apa jua maklumat peribadi yang anda berikan melalui aplikasi media sosial tersebut akan dikumpulkan dan digunakan oleh pengguna aplikasi media sosial yang lain dan sebarang interaksi ianya dikawal oleh dasar-dasar privasi syarikat-syarikat yang menyediakan aplikasi itu. Kami tidak mempunyai kawalan ke atas, atau tanggungjawab kepada syarikat-syarikat tersebut atau penggunaan maklumat anda oleh mereka .

Di samping itu, laman web KPMG boleh menjadi pemunya blog, forum, pendanaan dan aplikasi atau perkhidmatan lain (secara kolektif "ciri-ciri media sosial"). Tujuan ciri media sosial adalah untuk memudahkan perkongsian pengetahuan dan kandungan. Sebarang maklumat peribadi yang anda berikan di mana-mana ciri media sosial KPMG biasanya akan dikongsi dengan pengguna lain dari ciri media sosial itu (kecuali dinyatakan sebaliknya pada masa pengumpulan), yang sering kita mempunyai kawalan terhad atau tidak ada.

 

1.5 Kanak-kanak

KPMG memahami kepentingan melindungi privasi kanak-kanak, terutamanya dalam persekitaran online. Khususnya, laman web kami tidak direka sengaja untuk atau ditujukan kepada kanak-kanak di bawah umur 13. Adalah menjadi dasar kamitidak mengumpul atau mengekalkan maklumat tentang sesiapa di bawah umur 13, kecuali di mana ianya sebahagian daripada penglibatan kami dalam menyediakan perkhidmatan profesional kami.

 

2. Perkongsian dan pemindahan data peribadi

2.1 Pemindahan dalam rangkaian firma KPMG

Kami berkongsi maklumat tentang anda dengan firma ahli laindari rangkaian KPMG sebagai sebahagian daripada tugasan antarabangsa, dengan KPMG International dan firma- firma ahli yang lain bilamana perlu atau sebagai memenuhi kewajipan undang-undang dan peraturan di seluruh dunia. Rangkaian KPMG yang lain juga berperanan untuk meyediakan perkhidmatan kepada kami dan anda, sebagai contoh ‘hosting’ dan memberi sokongan dalam aplikasi IT, langganan insurans bagi firma ahli dan pelanggannya, melakukan semakan konflik kepentingan bagi pelanggan dan pencegahan pengubahan wang haram, membantu dengan perkhidmatan melibatkan pelanggan dan sebagaimana yang diperlukan untuk terus menjalankan perniagaan KPMG.

 

2.2 Pemindahan kepada pihak ketiga

Kami tidak berkongsi maklumat peribadi dengan pihak ketiga, kecuali yang diperlukan untuk keperluan profesional dan perniagaan kami yang sah, untuk memenuhi permintaan anda, dan/atau seperti yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang atau standard profesional.

Ini termasuk:

― Penyedia pelayanan kami: kami memindahkan maklumat peribadi anda kepada penyedia pelayanan pihak ketiga kami, seperti penyedia sistem (IT) kami, penyedia ‘hosting’ kami, penyedia gaji kami, perunding (seperti penasihat undang-undang) dan penyedia barangan dan perkhidmatan lain. KPMG bekerjasama dengan penyedia adalahsupaya mereka boleh memproses maklumat peribadi anda bagi pihak kami. KPMG hanya akan memindahkan maklumat peribadi kepada mereka sekiranya mereka memenuhi piawaian yang ketat ditetapkan ke atas pemprosesan data dan keselamatan. Kami hanya berkongsi maklumat peribadi yang membolehkan mereka menyedia perkhidmatan mereka.

― Jika terdapat penyusunan semula atau penjualan kepada organisasi lain: KPMG lazimnya akan mendedahkan maklumat peribadi berkaitan dengan penjualan, penyerahmilikan , atau pemindahan apa-apa unsur perniagaan KPMG yang dimaksudkan oleh maklumat peribadi berkaitan.

― Mahkamah, tribunal, penguatkuasaan undang-undang atau badan pengawal selia: KPMG akan mendedahkan maklumat peribadi untuk memberi maklum balas terhadap permohonan dari mahkamah, tribunal, kerajaan atau agensi penguatkuasaan undang-undang jika perlu secara cermat untuk mematuhi undang-undang, perintah dan peraturan mahkamah atau tribunal, atau peraturan kerajaan atau profesional.

― Audit: pendedahan maklumat peribadi juga diperlukan bagi privasi data atau audit keselamatan dan/atau untuk menyiasat atau memberi maklum balas terhadap aduan atau sebarang ancaman keselamatan.

― Syarikat insurans: Aktiviti perniagaan yang dijalankan mengkehendaki kami untuk mempunyai perlindungan insuran (dipanggil program insuran) selaras dengan kehendak peraturan professional dan keperluan perniagaan . Ini diperlukan untuk membantu setiap firma ahli rangkaian KPMG semasa menuntut kos berkaitan dengan tuntutan yang mungkin timbul sekiranya sesuatu berlaku semasa memberikan perkhidmatan kepada pelanggan. Program insuran selalunya melibatkan sejumlah peserta yang berlainan dalam pasaran insuran (contoh broker, syarikat insurans dan ‘reinsurers’, serta penasihat profesional mereka dan pihak ketiga lain yang terlibat sekiranya terdapat tuntutan). Terdapat penyumbang kepada pasaran insuran ini yang memerlukan kami mendedahkan maklumat peribadi tentang anda kepada mereka. Maklumat ini akan digunakan oleh mereka dalam memberi jaminan dan pentadbiran program insuran yang sedang dijalankan, di mana sekiranya terdapat tuntutan yang berkaitan dengan anda dan bagi membolehkan penyumbang pasaran insurans untuk mematuhi kewajipan undang-undang dan peraturan. Ada penyumbang pasaran insurans akan mengendalikan maklumat ini bagi pihak kami (seperti pelayan perkhidmatan kami seperti yang diterangkan di atas), tetapi yang lain jika mahu memproses maklumat mengenai anda tanpa bergantung kepada kami.

KPMG tidak akan memindahkan maklumat peribadi yang anda berikan kepada mana-mana pihak ketiga bagi tujuan pemasaran langsung.

 

3. Pilihan

Secara umumnya, anda tidak perlu mengemukakan sebarang maklumat peribadi bila anda melawati laman web kami, tetapi bagi tujuan untuk menerima maklumat tambahan mengenai perkhidmatan dan aktiviti kami, kami memerlukan anda untuk mengemukakan maklumat peribadi tertentu. KPMG akan meminta kebenaran anda untuk menggunakan data peribadi anda bagi tujuan-tujuan tertentu, dan anda boleh bersetuju atau tidak bersetuju bagi penggunaan untuk tujuan tersebut. Jikalau anda memilih masuk untuk suatu perkhidmatan atau komunikasi tertentu, seperti e-surat berita, anda boleh memilih untuk berhenti melanggan pada bila-bila masa dengan mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan dalam setiap komunikasi tersebut. Jika anda memutuskan untuk berhenti melanggan daripada sesuatu perkhidmatan atau komunikasi, kami akan cuba dengan segera mengeluarkan maklumat anda, walaupun, maklumat tambahan diperlukan sebelum kami boleh memproses permintaan anda.

Seperti yang diterangkan dalam ‘Kuki’ di atas, jika anda memilih untuk tidak dikesan oleh kuki semasa melawati laman web kami, anda boleh menetapkan pelayar anda untuk menolak segala kuki atau untuk memberi makluman kepada anda sekiranya terdapat kuki yang dihantar. Namun begitu, sila ambil perhatian bahawa sebahagian daripada laman- web kami mungkin tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya jika anda memilih untuk menolak kuki.

 

4. Hak anda

Jika KPMG memproses maklumat peribadi mengenai anda, anda mempunyai hak-hak seperti berikut:

― Akses dan pembetulan: anda mempunyai hak untuk mengakses data tersebut. Ini kadang-kadang dipanggil 'Permintaan Akses Subjek'. Jika kami bersetuju bahawa kami diwajibkan memberikan maklumat peribadi kepada anda, kami akan menyediakannya kepada anda secara percuma. Sebelum memberikan maklumat peribadi kepada anda, kami mungkin meminta bukti identiti dan maklumat yang mencukupi mengenai interaksi anda dengan kami supaya kami dapat mengesan maklumat peribadi anda. Sekiranya maklumat yang kami terima tidak tepat, anda berhak memaklumkan kepada kami untuk memperbetulkan sebarang ketidaktepatan di dalam maklumat peribadi.

― Bantahan kepada pemprosesan: anda mempunyai hak untuk membantah kami memproses maklumat peribadi anda jika kami tidak berhak untuk menggunakannya lagi.

― Hak Lain: Selain itu, anda mungkin mempunyai hak supaya maklumat anda dipadamkan jika maklumat itu disimpan terlalu lama, menghadkan pemprosesannya dalam keadaan tertentu dan/atau memperoleh salinan maklumat yang kami simpan tentang anda dalam bentuk elektronik.

Anda boleh membuat permohonan atau menggunakan hak-hak ini dengan menghubungi KPMG di MY-FMPrivacy@kpmg.com.my dan kami akan cuba sedaya upaya untuk memenuhi permintaan anda, selagi ia selaras dengan undang-undang dan standard profesional.

 

5. Keselamatan dan integriti data

KPMG mempunyai dasar dan prosedur keselamatanyang munasabah untuk melindungi data peribadi daripada kehilangan yang tidak dibenarkan, salahguna, pengubahan, atau dimusnahkan. Walaubagaimanapun, mengenai isu keselamatan, kami tidak dapat memberi sepenuh jaminan terhadap segala ancaman, meskipun KPMG telah memberikan usaha yang paling baik. Dengan memberi keupayaan terbaik kami, akses kepada data peribadi anda terhad kepada sesiapa yang memerlukannya sahaja. Individu- individu yang mempunyai akses kepada maklumat adalah diwajibkan untuk mengekalkan kerahsiaan terhadap maklumat tersebut.

Kami juga akan mengambil usaha yang sewajarnya untuk mengekalkan data peribadi i) hanya bagi tempoh maklumat tersebut diperlukan untuk melaksanakan permintaan dari individu, ii) bagi mematuhi keperluan undang-undang, peraturan dalaman atau polisi, atau iii) sehingga individu tersebut meminta supaya maklumat tersebut dipadamkan. Tempoh bagi suatu data disimpan bergantung kepada kehendak dan keperluan tertentu mengapa tujuan maklumant dikumpulkan.

 

6. Penghubung ke laman-laman lain

Sila ambil perhatian bahawa laman-laman web KPMG mungkin mengandungi pautan kepada laman-laman web lain, termasuk laman web firma ahli KPMG lain yang tidak tertakluk kepada Penyata Privasi ini tetapi penyata privasi lain yang mungkin berbeza. Kami menggalakkan pengguna untuk mengkaji dasar privasi setiap laman web yang anda lawati sebelum mendedahkan apa-apa data peribadi anda.

Apabila anda mendaftar dengan mana laman web KPMG dan kemudian melayari laman web KPMG yang lain pada masa anda masih log masuk di dalam laman web kami, anda bersetuju bahawa maklumat peribadi akan digunakan mengikut pernyataan privasi laman web KPMG yang anda lawati.

 

7. Perubahan terhadap penyata ini

KPMG mungkin mengubahsuai Penyata Privasi ini dari semasa ke semasa selaras dengan amalan privasi semasa kami. Jika terdapat perubahaan terhadap Penyata Privasi ini, kami akan mengemaskini tarikh yang terbaru pada bahagian atas halaman ini. Sebarang perubahan kepada pemprosesan data peribadi seperti yang diterangkan dalam Penyata Privasi ini yang memberi kesan kepada anda akan dimaklumkan kepada anda melalui saluran yang bersesuaian, bergantung bagaimana cara kami biasanya berkomunikasi dengan anda.

 

8. Soalan berkenaan dasar dan penguatkuasaan

KPMG komited untuk melindungi privasi dalam talian maklumat peribadi anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau komen mengenai pentadbiran maklumat peribadi anda, sila hubungi Pejabat Perhubungan Privasi KPMG di MY-FMPrivacy@kpmg.com.my. Anda juga boleh menggunakan alamat ini untuk menyampaikan sebarang kebimbangan yang anda miliki berkaitan dengan pematuhan Penyata Privasi kami. Kami berhasrat untuk memberi maklumbalas dalam tempoh 30 hari dari tarikh kami menerima komunikasi berkaitan privasi anda.

Dalam apa jua keadaan, anda berhak untuk membuat aduan dengan pihak berkuasa yang bertanggungjawab melindungi maklumat peribadi anda. dalam kes seperti ini adalah Pesuruhjaya yang dilantik oleh Menteri menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (http://www.pdp.gov.my/index.php/en/akta-709/personal-data-protection-act-2010 (Seksyen 104)).