Kihirdették a KPMG 15. éve futó Felelős Társadalomért Programjának nyerteseit, akik pro bono tanácsadást, valamint a korábbi években meghirdetett támogatást megtriplázva, 3-3 millió forintos működésre fordítható pénzügyi segítséget és informatikai eszközöket kapnak. A pályázattal a KPMG az egészségügy, az oktatás, a sokszínűség, a környezeti fenntarthatóság területén működő közhasznú szervezetek fenntartható, hatékony és átlátható működéséhez ad támogatást. A három nyertes mindegyike a gyermekeket helyezi tevékenysége központjába.

A Felelős Társadalomért Program keretében a KPMG évről évre szakmai segítséget ajánl fel közhasznú szervezetek számára, hogy támogassa stabil, értékteremtő és hosszútávú működésüket. A non-profit szférában működő szervezetek számára ugyanis különösen fontos a hosszú távú működési stratégia megléte annak érdekében, hogy megfelelő választ tudjanak adni a társadalmi problémák és az éghajlatváltozás kihívásaira. A Felelős Társadalomért Programban a KPMG szakértői megosztják gyakorlati tapasztalataikat, szaktudásukat a szervezetekkel, segítenek felmérni a folyamatokat, például számviteli tanácsadást, adótanácsadást, digitalizációs támogatást, szervezetfejlesztési tanácsadást, informatikai, működési tanácsadást, valamint szakértői és oktatási feladatokat vállalnak alapítványoknak, közhasznú szervezeteknek.

Az idei program

A 15. alkalommal meghirdetett Felelős Társadalomért Program pályázatán a non-profit szervezetek adózási, jogi, vezetési, informatikai, pénzügyi, számviteli, belső ellenőrzési, HR-coaching és kommunikációs szakmai tanácsadásra, valamint 3 millió forintos pénzügyi támogatásra, emellett informatikai eszközökre is pályázhattak. A Rosa Parks Alapítvány a civil szervezetek számára készülő fenntarthatósági jelentésben, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az adatvédelem jogi területén, a Van Helyed Alapítvány pedig pénzügyi forrásszerzési tevékenysége fejlesztéséhez nyerte el a KPMG szakértőinek pro bono támogatását.

Az ősszel meghirdetett program mostani eredményhirdetését több mint kétszáz pályázat elbírálása előzte meg; országosan jobban és kevésbé ismert civil szervezetekig sok visszatérő és új pályázó jelentkezett. A pályázati anyagokban a legtöbben a forráshiányt, pénzügyi fenntarthatóságot, a szervezetfejlesztést, az önkéntesség jogi kérdéseit, az ESG megfelelőséget, a szabályozási ismereteket és a kommunikációt jelölték meg fő kihívásukként.

A KPMG szakértőiből álló és a kiválasztott program megvalósításában is aktív szerepet vállaló zsűri olyan szervezeteket választott, amelyek szintén kiemelten fontosnak tartják a jövő, a tudástranszfer és a fenntartható fejlődés hármas egységét, hosszú távon és felelősen építkeznek. A kiválasztott szervezetekkel a következő hónapban a megvalósítási fázis következik, vagyis a KPMG szakértői a konkrét feladat megoldásában fogják támogatni a civil szervezeteket a további sikeres működés érdekében.

A KPMG az együttműködéssel szemléletformálást is szeretne elérni, megmutatva azt, hogyan tudják a szakértők tapasztalatukat a civil szféra, a hosszú távon fenntartható és szolidárisabb társadalom formálásához hozzájárulni. „A KPMG Felelős Társadalomért Program létrehozójaként szeretnénk megmutatni, hogyan tudja az összefogás és az elhivatottság a társadalmat közösen alakítani. A civil szektornak nem pusztán anyagi támogatásra van szüksége, bár kétségtelen annak igénye. Szakértőinkkel az adózástól a kommunikáción át az innováció hasznosításáig támogatásunkkal és kapcsolatrendszerünkkel új lendületet tudunk adni a nyertes alapítványoknak” – emelte ki az eredményhirdetésen Takács Eszter, a KPMG társadalmi felelősségvállalásért felelős menedzsere.

A KPMG Felelős Társadalomért Programja idén 15. éve segíti a civil szférát. Ez idő alatt a KPMG több mint 250 kollégája mintegy 2300 pro bono munkaórával vett részt benne, 39 szervezet kapott közel 50 millió forintot, több mint 160 laptopot és komplex szakmai támogatást. A program a KPMG globális Impact Plan célkitűzéseihez igazodik, amely program révén szerte a világon dolgoznak együtt a KPMG kollégái a helyi közösségekkel, eddig több mint 618 ezer önkéntes munkaórát vállalva, és összesen közel 150 millió dollárral hozzájárulva a civil közösségek stabil, hosszú távú működéséhez.

Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a díjátadón kiemelte: „a gyerekek biztonsága közös felelősségünk, keressük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyek hasonló elvek mentén végzik tevékenységüket, így találtunk a KPMG-re. Amiben a KPMG segítségünkre lehet, az az önkénteseink, adományozóink adatainak biztonságos, az irányelvekkel összhangban levő kezeléséhez jogi tanácsadás”.

„A Van Helyed Rendszer az egyes gyermek életútján át tartó szisztematikus intézményi szolgáltatás. Már a magzati kortól elkezdődik a holisztikus oktatásfókuszú szocializáció és a felsőoktatás befejezéséig vagy munkába állásig tart. A KPMG-től elsősorban a tőkebevonás területén várunk szakmai támogatást, hiszen éves szinten a programunk 150 millió forintos forrásigénnyel rendelkezik. A hosszútávú jövőkép megvalósításához, a szakmai munkánk folytatásához a megfelelő források megléte elengedhetetlen” – mondta el Bódis Kriszta, a másik díjazott, a Van Helyed Alapítvány létrehozója és vezetője.

Dóra Dalma, a Rosa Parks Alapítvány Láthatatlan Tanodájának szakmai vezetője hangsúlyozta, „a KPMG-vel már volt jó kapcsolatunk, hiszen tavaly is díjazottak voltunk, és nagy meglepetés volt, hogy idén ekkorát nőtt a támogatási összeg. Idén a fenntarthatósági jelentés mint előttünk álló feladat elvégzésében számítunk a KPMG segítségére, és erre fogjuk használni a szakértelmüket. Ezzel a további pályázati forrásokhoz való hozzáféréshez és a fenntartható működésünkben segítenek minket.”

A KPMG programja szerves része a vállalat jövőre, együttműködésre, tehetségekre fókuszáló, felelős hozzáállásának. A vállalat együttműködései olyan ökoszisztémát hoztak létre, amelynek célkeresztjében az esélyegyenlőségi és tudástranszfer programok állnak, többek között a HBLF Xmentor és a HBLF Vállalatvezetők az Egyensúlyért programok, az Egyenlítő Alapítvány sokszínű és befogadó kultúráért folytatott tevékenysége, a Nők a Tudományban Egyesület Lányok Napja eseménysorozata, a Startup Plastic Surgery inkubációs kezdeményezés értékteremtő, példaértékű, szemléletformáló kollaborációi.

A pályázaton és az együttműködéseken túl a KPMG rendszeresen végez pro bono tanácsadást és könyvvizsgálatot több szervezetnek is.

15. Felelős Társadalomért Program

A KPMG Felelős Társadalomért Program idei nyertesei

A Rosa Parks Alapítvány

A Rosa Parks Alapítvány társadalmilag vagy anyagilag perifériára került, elsősorban roma gyerekek számára biztosítanak megtartó, fejlesztő közösséget, hogy egyenlő esélyekkel induljanak az iskolarendszerben. Az alapítvány 2016-ban vette át a Józsefvárosban működő Láthatatlan Tanoda programot. Emellett az oktatási ügyekre fókuszáló jogsegélyszolgálata és az együttnevelést támogató programja is a gyermekek esélyegyenlőségéért dolgozik.

A KPMG támogatása: hárommillió forintos pénzadomány, három laptop, valamint belső ellenőrzési és megfelelőségi szakértői támogatás, fenntarthatósági jelentés készítéséhez kapcsolódóan.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

A szervezet 1993 óta vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és ha bajban vannak, segíteni kell nekik. A felnőtteket pedig támogatni kell abban, hogy erre képesek legyenek. Azon dolgoznak, hogy az ENSZ definíciója szerinti gyermeki jogok megvalósuljanak Magyarországon. Küldetésüknek érzik, hogy a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek a gyerekek mindenek felett való érdekeit képviseljék.

A KPMG támogatása: hárommillió forintos pénzadomány, valamint jogi tanácsadás elsősorban adatvédelmi kérdésekben.

Van Helyed Alapítvány

Céljuk, hogy az Ózdon élő hátrányos helyzetű, többségében roma gyerekek a tanulás útján sikeres életpályára álljanak, ehhez önfenntartó intézményt és a szegregátumok felszámolását szeretnék elérni. A rendszerszeméletű modelljük kiépítésével közvetlen céljuk minél korábban elkezdeni a gyermekek egy életúton át tartó komplex nevelését, patronálást.

A KPMG támogatása: hárommillió forintos pénzadomány, 5 laptop, valamint foundraising-hez és projektalapú forrásbevonáshoz kapcsolódó tanácsadás.