Обсяг венчурних інвестицій зростає, незважаючи на зменшення обсягу угод за останні шість кварталів, зазначає KPMG Private Enterprise

У 3-му кварталі 2020 року обсяг глобальних венчурних інвестицій становив понад 73,2 млрд доларів США, включаючи рекордний щоквартальний показник у Європі - 12,1 млрд доларів США.

Незважаючи на занепокоєння, пов’язані з COVID-19, геополітичну напруженість, президентські вибори в США та потенційно складний Брексіт (Brexit), глобальні венчурні інвестиції фактично зростали другий квартал поспіль та досягли 73,2 млрд доларів США у 3-му кварталі згідно зі звітом Venture Pulse за 3-й квартал 2020 року – щоквартального звіту про світові тенденції венчурного інвестування, подготовленного KPMG Private Enterprise.

«Після кількох сповільнених кварталів ринок IPO у 3-му кварталі 2020 року стрімко набрав обертів для компаній, що фінансуються за участю венчурного капіталу,  і низка великих компаній-єдинорогів здійснили успішні виходи», – зазначив Конор Мур (Conor Moore), Співзасновник, KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network KPMG International. «Враховуючи нещодавні подання заявок кількома іншими компаніями-єдинорогами разом із різким зростанням кількості угод зі спеціалізованими компаніями для цілей поглинань (Special Purpose Acquisition Companies - SPACs), 4-й квартал 2020 року, здається, продовжує зберігати рекордні темпи».

Основні події 3-го кварталу 2020 року

• Глобальні венчурні інвестиції зросли з 70 млрд доларів США за 5674 угодами у 2-му кварталі до 73,2 млрд доларів США за 4861 угодами в 3-му кварталі 2020 року.
  • Кількість окремих венчурних угод, проте, зменшилася за шостий квартал поспіль, знизившись до найнижчого рівня, що спостерігався з 4-го кварталу 2013 року.
  • Венчурні інвестиції в Європі досягли нової рекордної позначки - 12,1 млрд доларів США за 1024 угодами в 3-му кварталі - порівняно з 11,5 млрд доларів США за 1513 угодами у 2-му кварталі 2020 року.
  • Венчурні інвестиції в Північній та Південній Америці залишалися відносно стабільними поквартально – було інвестовано 40 млрд доларів США за 2477 угодами. На частку США припадає 37,8 млрд доларів США цих інвестицій і 2285 угод.
  • В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні інвестиції склали 21,1 млрд доларів США за 1285 угодами в 3-му кварталі - порівняно з 17,2 млрд доларів США за 1207 угодами у 2-му кварталі.
  • Глобальні корпоративні венчурні інвестиції залишалися стабільними протягом третього кварталу поспіль, склавши 33,6 млрд доларів США за 1148 угодами у 3-му кварталі 2020 року.
  • Угоди виходу з проєктів венчурного інвестування (VC-backed exit activity) зросли до 156 млрд доларів США у 3-му кварталі 2020 року порівняно з лише 49,2 млрд доларів США у 2-му кварталі 2020 року і наблизившись до рекордного максимуму в 171 млрд доларів США, встановленому у 2-му кварталі 2019 року.
  • Кількість глобальних угод з приватними венчурними інвесторами/ фінансування проєктів на ранній стадії розвитку (angel/seed stage deals) у 3-му кварталі 2020 року (1650) була найнижчою з 4-го кварталу 2012 року, тоді як кількість глобальних угод на ранніх стадіях (1716) була найнижчою з 2-го кварталу 2014 року.

Венчурні інвестиції в Північній і Південній Америці залишаються стабільними в 3-му кварталі 2020 року за рахунок інвестицій в США

Венчурні інвестиції в Північній та Південній Америці залишалися відносно стабільними на рівні 40 млрд доларів США у 3-му кварталі 2020 року, що обумовлено залученням компанією SpaceX інвестицій на суму 1,9 млрд доларів США та двома угодами на суму 600 млн доларів США, кожна фінтех-компанією Robinhood. У цьому кварталі фінтех був дуже гарячим сектором інвестицій в Америці. Крім, залучення 1,2 млрд доларів США компанією Robinhood, компанія Affirm з обробки платежів залучила 500 млн доларів США, а цифровий банк Chime - 485 млн доларів США. У Латинській Америці цифровий банк Neon, що знаходиться в Бразилії, залучив 300 млн доларів США.

Венчурні інвестиції в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні продовжують відновлюватися

Венчурні інвестиції в Азії продовжували відновлюватися, досягнувши 21,1 млрд доларів США у 3-му кварталі порівняно із 17,2 млрд доларів США у 2-му квартал 2020 року.

Збільшення інвестицій у Китаї сприяло відновленню інвестицій в регіоні. Протягом 3-го кварталу 2020 року на Китай припало інвестицій на суму 14,9 млрд доларів США, в тому числі вісім найбільших угод в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в 3-му кварталі 2020 року, включно з 1,5 млрд доларів США, що були залучені шанхайською автомобільною компанією Weltmeister, 830 млн доларів США – компанією JD Health та 500 млн доларів США – автомобільною компанією Xpeng.

Венчурні інвестиції в Індії також значно зросли поквартально - з 1,5 млрд доларів США у 2-му кварталі 2020 року до 3,6 млрд доларів США у 3-му кварталі 2020 року. На галузевому рівні в Індії протягом 3-го кварталу 2020 року сильну позицію посіли освітні технології (edtech). Було укладено численні угоди, серед яких компанією Byju (500 млн доларів США), Unacademy (150 млн доларів США), Eruditus Executive Education (113 млн доларів США) та Vedantu (100 млн доларів США).

Рекордний рівень венчурних інвестицій виводить Європу на новий рівень

Венчурні інвестиції в Європі досягли нового рекордного рівня - 12,1 млрд доларів США за 1024 угодами в 3-му кварталі 2020 року за рахунок, в першу чергу, залучення шведською компанією Klarna 650 млн доларів США, німецькою компанією CureVac - 633 млн доларів США, швецькою компанією Northvolt - 600 млн доларів США та британською компанією Revolut - 580 млн доларів США.

У Скандинавських країнах (2,2 млрд доларів США), Німеччині (2 млрд доларів США) та Ізраїлі (1,5 млрд доларів США) у цьому кварталі спостерігався рекордний рівень венчурних інвестицій. Незважаючи на поквартальне зниження з 3,8 млрд доларів США у 2-му кварталі до 3 млрд доларів США у 3-му кварталі 2020 року, на Великобританію продовжувала припадати найбільша частка венчурних інвестицій в Європі.

«Черговий раз український ринок венчурних інвестицій віддзеркалює події, які відбуваються в Європі та світі: кількість та обсяг транзакцій з венчурними грошима в Україні у 3-му кварталі були значно більшими, ніж у попередньому. Було повідомлено про 16 угод, з яких 10 угод на суму 143 млн доларів США , не враховуючи угоду із залучення фінансування Revolut. У попередньому кварталі було укладено 12 угод, з яких 10 угод на суму 36 млн доларів США (не по всіх угодах відомий розмір транзакції). Це підкреслює, що Україна є невід’ємною складовою глобального ринку технологій та інновацій. Приємно зазначити, що активними інвесторами в українські стартапи залишаються локальні гравці. Наприклад, протягом 3-го кварталу  українські інвестори ICU Ventures, Horizon Capital, Genesis Investments, Fedoriv Group, TA Ventures, SMRK, Quarter Partners, Pragmatech фінансували такі українські проєкти як 3DLOOK, Augmented Pixels, WareTeka, Doc.ua, Liki.24, Esper Bionics та Hurma Systems», - зазначає Ілля Сегеда, лідер напрямку консультаційних послуг з питань злиття і поглинань KPMG в Україні.

Фармацевтика та біотехнології стали гарячим сектором для інвестицій у 3-му кварталі 2020 року

Фармацевтичний сектор та біотехнології залишались дуже гарячими сектором для венчурних інвестицій у 3-му кварталі 2020 року за рахунок залучення 600 млн доларів США німецькою компанією CureVac. Станом на кінець кварталу загальний обсяг інвестицій у цей сектор за рік склав 31 млрд. доларів США, що вже значно перевищило загальну суму 27,1 млрд доларів США за весь 2019 рік.

Очікується, що венчурні інвестиції в останній квартал 2020 року зберігатимуться на стабільному рівні

Також очікується, що угоди на пізніх стадіях залишатимуться головним пріоритетом для венчурних інвесторів, що, ймовірно, і надалі ускладнюватиме залучення інвестицій для компаній на ранніх стадіях розвитку. Фінтех, ефективність бізнесу, освітні технології (edtech), технології у сфері охорони здоров’я (healthtech) та біотехнології (biotech) залишатимуться дуже привабливими на галузевому рівні.

«Хоча в цілому венчурні інвестиції залишаються на диво стійкими, враховуючи низку різноманітних проблем по всьому світі, тривале скорочення фінансування компаній на ранніх стадіях розвитку викликає певне занепокоєння», - зазначив Кевін Сміт (Kevin Smith), Співзасновник, KPMG Private Enterprise Emerging Giants Network. «Оскільки багатьом seed-компаніям (стартап-компаніям) та компаніям на ранніх стадіях розвитку, важко залучити фінансування, це може мати серйозний довгостроковий вплив на незавершені проєкти венчурного інвестування, уповільнюючи обсяги фінансування та притоку інновацій в нові ідеї та сфери економіки».

Глобальні венчурні інвестиції продовжували залишатися значними у 3-му кварталі 2020 року, що не давало підстав для занепокоєння щодо можливого зниження інвестицій через проблеми, пов’язані із завершенням угод під час пандемії.

Незважаючи на зменшення кількості венчурних угод протягом шостого кварталу поспіль, рівень інвестицій залишався високим, оскільки венчурні інвестори продовжували зосереджуватись на компаніях на пізніх стадіях розвитку. Три мега-угоди на суму понад 1 млрд. доларів США допомогли збільшити загальний обсяг інвестицій у 3-му кварталі 2020 року, включаючи залучення інвестицій компаніями WM Motor у Китаї, SpaceX у США та Flipkart в Індії.

США досягли найбільшого обсягу венчурних інвестицій у світі протягом 3-го кварталу 2020 року - 37,8 млрд доларів США, хоча як в Азії, так і в Європі спостерігалося зростання порівняно з попереднім кварталом. У США широкий спектр компаній із цифровими бізнес-моделями залучив великі раунди фінансування, включаючи компанії SpaceX (1,9 млрд доларів США), wealthtech Robinhood (600 млн доларів США), Інтернет-ринок Offerup (452 млн доларів США), egaming компанію Vindex (300 млн доларів США) та інтернет-магазин Thrasio (260 млн доларів США).

Після двох кварталів з відносно слабкими показниками щодо інвестицій венчурні інвестиції в Азії повернулися, що обумовлено пожвавленням діяльності в Китаї. На Китай припало сім основних угод у регіоні протягом 3-го кварталу 2020 року, включаючи найбільшу угоду за квартал - залучення 1,5 млрд доларів США шанхайською автомобільною компанією WM Motor. Інші регіони Азії, особливо Індія, також залучили значні угоди, серед яких в Індії (Flipkart: 1,2 млрд доларів США) та постачальник edtech BYJU (500 млн доларів США), а також сінгапурська компанія Grab (200 млн доларів США) та в Індонезії (Traveloka: 250 млн доларів США).

Незважаючи на рекордно високі показники у 2-му кварталі 2020 року, в цьому кварталі Європа продовжила отримувати значні венчурні інвестиції. У цьому кварталі серед найгарячіших напрямків інвестицій були фінтех та технології у сфері охорони здоров’я (healthtech). Корпоративні інвестиції були досить значними в Європі, особливо у Великобританії, яка встановила новий щоквартальний рекорд для корпоративних венчурних інвестицій з великим відривом.

Протягом 3-го кварталу 2020 року ряд технологічних компаній здійснив надзвичайно успішні виходи на IPO. У вересні американські компанії Snowflake та ігрова платформа Unity Software залучили 3,36 млрд доларів США та 1,3 млрд доларів США, відповідно, тоді як ізраїльсько-американська платформа DevOps JFrog залучила 509 млн. доларів США. У всіх трьох компаніях спостерігався значний приріст вартості акцій у перший день торгів, а ціна акцій компанії Snowflake більш ніж подвоїлася. Тим часом американські компанії-єдинороги Palantir Technologies та Asana обрали шлях прямого лістингу – перші компанії, які зробили це після компанії Slack у грудні 2019 року. У 3-му кварталі 2020 року кілька інших єдинорогів також подали документи для IPO, що вказує на їхній намір вийти на Гонконгську фондову біржу, в тому числі компанії Airbnb, Wish та компанія Ant Financial.

Тенденції, за якими слід стежити в усьому світі

Ринок IPO відновлюється. Очікується, що венчурні інвестиції залишатимуться стабільними в 4-му кварталі 2020 року, хоча президентські вибори в США та потенційно складний Брексіт (Brexit) 31 грудня 2020 року можуть викликати певне занепокоєння інвесторів та спричинити паузу подібно до тенденцій, які спостерігались у минулому.

Очікується, що COVID-19 залишатиметься ключовим фактором, що впливає як на обережність інвесторів, так і на інвестиції у 4-му кварталі 2020 року. Оскільки деякі юрисдикції вступають у другу хвилю COVID-19, венчурні інвестори, ймовірно, продовжуватимуть зосереджуватися на рішеннях, спрямованих на задоволення потреб бізнесу та споживачів з використанням цифрових підходів. Крім рішень для B2B і edtech, очікується, що технології у сфері охорони здоров’я (healthtech) та фінтех залишаться ключовими сферами інвестицій.

Очікується, що зменшення угод на ранніх стадіях триватиме, що може спричинити збільшення кількості компаній на ранніх стадіях розвитку, які залишаться без фінансування. Це, швидше за все, призведе до певної консолідації, особливо в тих секторах, які найбільшою мірою відчувають на собі негативний вплив пандемії. Це також може сприяти посиленню стратегічної та кризисної інвестиційної діяльності.