close
Share with your friends

Privacy

Privacy

Last updated August 20, 2019

STATEMENT ON PERSONAL DATA PROCESSING

(“Statement”)

KPMG d.o.o. Beograd, registration number: 17148656, TIN: 100058593, and KPMG A.A.S. d.o.o. Beograd, registration number: 20667630, TIN: 106723546, with their business seat in Belgrade, Kraljice Natalije 11 (hereinafter referred to as “KPMG” or “we”) highly value and understand the importance of maintaining the confidentiality and privacy of personal data that has been collected by, or entrusted to us, in accordance with applicable Data Protection Act.

Personal data means every information relating to an identified or identifiable natural. person, directly or intermediary, especially based on mark of identity, such as name and ID number, data about location, identificators in electronic communications or one or more marks of his physical, physiological, genetic, mental, economic, cultural and social identity.

Data concerning legal entities is not considered as personal data, and therefore this Statement does not apply to legal entities.

We hereby inform you how we process personal data that we collect directly from you or from third parties, regardless of whether such data is collected through our web site or through other channels. Certain parts of this Statement can be supplemented with notices that are given in other locations of our web site or through other means, if the same is more appropriate.

This Statement is subject to change. Depending on the manner in which we usually communicate with you, we will inform you through appropriate channels about any changes to this Statement that have an impact on you.

In case of any discrepancy between the content of this Statement and any service contract entered into between us, the provisions of the service contract shall prevail.

For the purpose of ensuring a greater transparency, this Statement is divided into specific sections: 
 

 

1. Your rights

In the event you have any questions regarding this Statement or you wish to submit a request to exercise your rights regarding your personal data, please contact us via e-mail legalandprivacy@kpmg.rs or by regular mail to the following address: KPMG, Kraljice Natalije 11, 11000 Beograd.

Our obligations in relation to the protection of your personal data differ depending on whether we act as a controller (where we determine the purpose and means of processing) or as a processor for someone else (where we process personal data based on instructions given to us by the party that engaged us).

1.1. KPMG as a data controller

When we act as a data controller, you have the following rights:

  • the right of access to your personal data (e.g. the right to receive information on which of your personal data is being processed by us and to be advised of the details of such processing). Prior to being able to disclose this information to you, we have the right to ask you to provide a proof of your identity to prevent possible unauthorized access to your personal data,
  • the right to rectification and addition of personal data,
  • the right to have personal data erased,
  • the right to restrict processing,
  • the right to object to processing of personal data, and
  • the right not to be subject to a decision based solely on automated processing, including profiling. In this respect, we would like to emphasize that we do not apply this method of decision making, and that all decisions are made with significant human intervention,
  • the right to revoke consent at any time (provided that revocation of consent does not affect the permissibility of processing on the basis of consent prior to revocation)
  • the right to submit complaint to Comissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection,
  • the right on transfer of personal data. 

Your ability to exercise some or all of the above noted rights depends on the reason and basis for particular processing. For example, when we have a legal obligation to keep personal data for a certain period of time, such personal data cannot be erased on your request.

Should you submit a request we will aim to respond to your request within one month of receiving the same. In the event of a complex request, or us receiving a large number of requests, we will inform you if we require more than one month to respond. In those extraordinary cases, we shall act on your request at the latest within three months of its receipt. Your request can be accepted, or it can be denied if we find it to be unsubstantiated. In the event of a request that is clearly unsubstantiated or excessive, we reserve the right to charge a reasonable fee to respond, or to refuse to act, but in any way we shall inform you of the same in advance.

In the event that you are not satisfied with our response, you can submit a complaint to the Comissioner for Information of Public Importance and Personal Data Protection, Bulevar kralja Aleksandra 15, 11 000 Beograd, tel: +38111 3408 900, e-mail: office@poverenik.rs.

1.2 KPMG as a data processor

When we act as a data processor for someone else, your request will be forwarded to the party for whom we act as the processor, who is obliged to act upon it, and you will be informed that your request has been forwarded.

2. The legal basis for processing of personal data

KPMG generally collects only the personal data necessary to perform its legal or contractual obligations. Where additional, optional information is sought, you will be notified of this at the point of collection.

The Data Protection Law allows us to process personal data, so long as we have a basis under the law to do so. It also requires us to tell you what those bases are. When we process your personal data, we rely on the following legal bases for the same:

  • Performance of a contract: this is when the processing of your personal data is necessary in order to perform our obligations under a contract;
  • Legal obligation: this is when we are required to process your personal data in order to comply with a legal obligation, such as collecting certain personal data pursuant to the Law on Prevention on Money Laundering and Terrorism Financing, or to satisfy reporting requirements to a public authority or law enforcement agency;
  • Legitimate interest: we will process your personal data where it is our legitimate interest in running a lawful business to do so in order to further that business, and so long as it does not outweigh your interests, rights and freedoms; 
  • Your consent: in some cases, we will ask for your specific permission to process some of your personal data, and we will only process your personal data in this way if you agree for us to do so. You may withdraw your consent at any time by contacting KPMG at legalandprivacy@kpmg.rs.  
  • Examples of our business activities where we rely on the legitimate interest to process your personal data referred to above are: 
  • To offer information and/or services to individuals who visit our website or to inform them about employment opportunities,
  • To prevent fraud or criminal activity and to safeguard our IT systems, 
  • To customize individual’s online experience and improve the performance, usability and effectiveness of our online presence,
  • To undertake and analyze our marketing activities (e.g. newsletter),
  • To meet our corporate and social responsibility obligations.

When we are obliged to collect your personal data, such obligation will be stated to you clearly, as well as the consequences of you refusing to provide the same.

3. Data security and integrity

KPMG has reasonable security policies and procedures in place to protect personal data from unauthorized loss, misuse, alteration, or destruction. Despite KPMG’s best efforts, however, security cannot be absolutely guaranteed against all threats. To the best of our ability, access to your personal data is limited to those who have a need to know. Those individuals who have access to your personal data are required to maintain the confidentiality of such information.

4. Links to other sites

Please be aware that KPMG web sites will typically contain links to other sites, including sites maintained by other KPMG member firms that are not governed by this Privacy Statement but by other privacy statements that will often differ somewhat. We encourage users to review the privacy policy of each Web site visited before disclosing any personal data.

By registering on any KPMG web site and then navigating to another KPMG web site while still logged in, you agree to the use of your personal data in accordance with the privacy statement of the KPMG web site you are visiting.

5. Period for which personal data is stored

We make reasonable efforts to retain your personal data for so long:

  1. ) as the data is necessary to comply with your request,
  2. ) as necessary to comply with legal, regulatory, internal business or policy requirement, or
  3. ) until you ask that the personal data be deleted.

The period for which your personal data is retained will depend on the specific nature and circumstances under which your personal data has been collected.

With the exception of the situation under iii) above, we will not retain your personal data for longer than 10 years from the termination of our business cooperation with you.

Exceptionally, your personal data can be retained for longer than 10 years if it is necessary for judicial or similar proceedings underway.

6. Sharing and transfer of personal data

Your personal data is shared within the network of KPMG firms and in some cases with third parties.

6.1. Transfer within the network of KPMG firms

We may share your personal data with other member firms of the KPMG network as part of international engagements, and with KPMG International and other member firms where required or desirable in order to meet our legal and regulatory obligations.

Other parts of the KPMG network are also used to provide services to us and you, for example, hosting and supporting IT applications, provision of certain forms of insurance for member firms and its clients, performance and compliance check of our business with KPMG standards, performing checks necessary to determine whether we are able to provide services to a particular client or whether there are are obstacles that could jeopardize our independence, performing client conflicts checks and Anti-Money Laundering checks, assisting with client engagement services and otherwise as required in order to continue to run KPMG’s business.

In order to ensure efficient operation (provision of contracted services to clients at the highest professional level and implementation of quality control and risk management procedures), adequate human resource management (exercising rights and obligations related to employment and employee training), secure interpersonal communication and communication with clients, to allow the restoration of access to all data contained within the replicated applications to users of KPMG in Serbia in the event of a disaster or outage affecting the availability of local IT services in KPMG in Serbia respectively, implementing data protection measures (authentication, authorization and accountability), we use various applications some of which are located on servers in other countries in which KPMG operates and which are managed by KPMG firms in those countries. Personal Data is transferred abroad for the aforementioned purposes in:


KPMG w,
Inflancka 4A, XVIp.
00-189 Warsaw,  Poland
Tel.:+48(22)5281100, Fax: +48 (22) 528 10 09,

KPMG Česká republika s.r.o.
Pobřežní 648/1a,
186 00 Prague 8-Karlín, Czech Republic
Tel.: + 420 222 123 111, + 420 234 112 111
Fax: + 420 222 123 100, + 420 234 112 100

KPMG International,
Laan van Langerhuize 1
1186 DS Amstelveen, Netherlands 
Tel.: +31 20 656 6700,  Fax: +31 20 656 6777.

 

6.2. Transfer to third parties outside of the network of KPMG firms

We do not share personal data with third parties, except as necessary for our legitimate professional and business needs, to carry out your requests, and/or as required or permitted by law or professional standards. This includes:

  • Our service providers: we may transfer your personal data to our third party service providers, such as our (IT) systems providers, hosting providers, business documentation archivers, legal and similar advisors, sub-contractors engaged on projects (e.g. legal advisors, appraisers, experts), court interpreters and translators, in cases when cooperation is needed to perform engaged services. KPMG works with such providers so that they can process your personal data on our behalf. KPMG will only transfer personal data to them when they meet our strict standards on the processing of data and security. We only share personal data that allows them to provide their services;
  • Other recipients to whom on your direction we transfer personal data: we may transfer your personal data to other third parties when their involvement is required, but when those parties do not act under our direction (e.g. public notaries and banks), or when we share your personal data with the authorities so that you could fulfill your personal obligations (e.g. filing of tax returns);
  • Courts, tribunals, authorities or regulatory bodies: KPMG will disclose personal data in order to respond to requests of courts, tribunals, government or law enforcement agencies or where it is necessary or prudent to comply with applicable laws, court or tribunal orders or rules, or government or professional regulations; 
  • If we are reorganized or sold to another organization: KPMG will typically also disclose personal data in connection with the sale, assignment, or other transfer of any element of KPMG’s business to which the personal data relates;
  • Audits: disclosures of personal data will also be needed for data privacy or security audits and/or to investigate or respond to a complaint or security threat;
  • Insurers: our professional rules and our business requirements mean that we carry significant insurance cover in respect of business activities (our ‘insurance programme’). This is required to assist each member firm of the KPMG network in covering the costs associated with claims which may arise in the event that it is alleged that something has gone wrong during the course of providing services to its clients. In order to make the insurance programme work effectively, the insurance programme involves a number of different participants in the insurance market (e.g. brokers, insurers and reinsurers, as well as their professional advisors and other third parties involved should there be a claim). Some of these insurance market participants will require that we disclose personal data about you to them. The data will be used by the insurance market participants in the underwriting and ongoing administration of the insurance programme, where there is a claim that you are relevant to and to allow the insurance market participants to comply with their legal and regulatory obligations. Some of these insurance market participants will handle this information on our behalf (like our service providers described above), but others will want to process information about you independent of us.

If there is necessity of transfer of personal data in third countries which do not apply adequate level of protection, KPMG is obliged to apply relevant additional measures of protection defined by the Data Protection Law. Such measures include, for example, binding corporate rules, standard contractual clauses and similar.

In addition, possibility to exercise relevant rights and have adequate legal protection should be ensured to person in question. KPMG will not transfer the personal data you provide to any third parties for their own direct marketing use.

7. Additional information regarding particular types of processing

7.1. Clients and potential clients

7.1.1. Why do we collect and process your personal data?

We process personal data of clients and potential clients for the following purposes:

  • To communicate with you: when you contact us asking for our services, requesting an offer or when you publish a public tender, we will process the personal data you provided to us in order for us to contact you and act in accordance with your request;
  • To confirm whether we can accept you as a client: prior to issuing an offer for our services, we are required to confirm whether the requested services would create any conflicts of interest and could compromise our independence. Furthermore, prior to being able to accept you as a client, we are legally required to undertake the necessary due diligence procedures pursuant to the Law on Prevention on Money Laundering and Terrorism Financing. In both instances, we are required to process certain personal data (e.g. personal data of client or representative, ultimate beneficial owner);
  • To perform our contractual obligations and collect fees: to the extent this is necessary, your personal data will be processed in the course of us performing our contractual obligations and exercising our contractual right to inter alia receive payment of our services;
  • To satisfy our client continuation requirements: throughout our business relationship with you we are required by law (e.g. the Law on Prevention on Money Laundering and Terrorism Financing) to maintain up-to-date records concerning clients, transactions and business relationship; 
  • To monitor and improve the quality of our services: we may ask you for your feedback regarding the satisfaction with our services. Your personal data may also be used in an internal audit performed by us, or by persons employed by other members of the KPMG network; 
  • To institute or defend claims: we may also use your personal data to exercise our contractual rights and bring court claims to inter alia collect our fees, or to defend claims arising from or in relation to our business relationship with you.

7.1.2. What personal data do we collect?

We collect personal data which is necessary for us to achieve the previously mentioned purposes. Depending on the circumstances, this may include the following: your name and surname, your address and other contact information (telephone, mobile phone, e-mail), the personal data mandated by the Law on Prevention of Money Laundering and Terrorism Financing, and the personal data which is necessary for the performance of our contractual obligations.

We only collect sensitive personal data (e.g. data relating to health) when it is necessary for the performance of our contractual obligations (e.g. payroll services). Personal data concerning your children can be collected only when it is necessary to fulfil our legal obligations or contractual obligations towards you. In no case, we may enter into a service contract with someone who is under 18 years of age.

7.1.3. From which sources do we collect personal data?

We may collect your personal data from the following sources:

  • Directly from you (through forms, email, telephone, mobile phone, personally in conversation with you),
  • From other persons (e.g. from persons employed or otherwise engaged by your employer with whom we have entered into a service contract). In such cases, we rely on the fact that the persons that provide us with your personal data or provide instructions for processing of the same have the sufficient authority to do so, and that they have provided you with all necessary information regarding the processing of your personal data, or have obtained your approval if necessary,
  • From other companies within KPMG global network.
  • From publicly available sources (e.g. the Commercial Register, land registers and similar registers, lists and other publicly available information).

In the event that you have to provide to us personal data of other persons, it is your responsibility to ensure that the person whose personal data you provided has been informed about the same and accepts the manner in which we may use such personal data. 

7.2. Marketing communications

KPMG occasionally sends Newsletters, invitations to seminars, and similar direct marketing information.
Such communication is only sent to those recipients who can reasonably expect, taking into consideration our prior business relationship, to receive such information and in those cases we rely on our legitimate interest to provide the same. We are of the opinion that as our client you reasonably expect to be informed of various events, legislative changes, etc. which may affect your business or otherwise be of interest to you. You can subscribe or unsubscribe from our mailing list at any time by sending an email to marketing@kpmg.rs.

If we have not had a business relationship in the past, but you wish to receive such communication from us, you can subscribe at any time by expressing your interest to our Marketing Department by sending an email to marketing@kpmg.rs.

7.3. Potential employees

If you are interested in an employment with KPMG, you can apply for a job on our website.

When making an online application, you will receive detailed information about the processing of your personal data. In such circumstances, you decide which data you wish to provide. You have the right to access, rectify or erase any data provided by you.

We will process your personal data only for the purpose of recruitment, and in the event that you are offered a position with us for the purpose of employment related activities. If we offer you an employment with KPMG, we will ask you for additional personal data and we will inform you about it in particular.

Your personal data which is obtained in the manner described above may be accessed by other KPMG member firms throughout the world.

7.4. Business partners and business partners' employees

For the purpose of communication with our business partners and vendors, we collect their contact data, as well as the contact data of their legal representatives and employees.

8. Collection of data online

Our intention is to collect only the personal data that is provided voluntarily by online visitors so that we can offer information and/or services to those individuals or offer information about employment opportunities.

8.1. What personal data we collect online?

We collect your personal data only if you choose to provide it, for example, to contact mailboxes or to register for certain services. In some cases, you will have previously provided your personal data to KPMG (if, for example, you are a former employee). If you choose to register or login to a KPMG web site using a third party single sign-in service that authenticates your identity and connects your social media login information (e.g., LinkedIn, Google, or Twitter) with KPMG, we will collect any data or content needed for the registration or log-in that you have permitted the social media provider to share with us, such as your name and email address. Other data we collect will depend on the privacy settings you have set with your social media provider, so please review the privacy statement or policy of the applicable service.

When you register or submit your personal data to KPMG we will use this data in the manner outlined in this privacy statement. Your personal data is not used for other purposes, unless we obtain your permission, or unless otherwise required or permitted by law or professional standards. For example, if you register to a KPMG web site and provide information about your preferences we will use this information to personalize your user experience. Where you register or login using a third party single user sign-in we may also recognize you as the same user across any different devices you use and personalize your user experience across other KPMG sites you visit. If you send us a resume or curriculum vitae (CV) to apply online for a position with KPMG, we will use the data that you provide to match you with available KPMG job opportunities.

In some cases where you have registered for certain services we will store your email address temporarily until we receive confirmation of the information you provided via an email (i.e. where we send an email to the email address provided as part of your registration to confirm a subscription request).

8.2. Automatic collection of personal data

In some instances, KPMG and its service providers uses cookies, web beacons and other technologies to automatically collect certain types of data when you visit us online, as well as through emails that we may exchange. The collection of this data allows us to customize your online experience, improve the performance, usability and effectiveness of KPMG's online presence, and to measure the effectiveness of our marketing activities.

8.2.1. IP addresses

An IP address is a number assigned to your computer whenever you access the internet. It allows computers and servers to recognise and communicate with one another. IP addresses from which visitors appear to originate will be recorded for IT security and system diagnostic purposes. This data will also typically be used in aggregate form to conduct web site trend and performance analysis.

8.2.2. Cookies

Cookies are small text files which collect non-personal data and send them and store to your computer, smartphone or other internet-enabled device. Cookies may be placed on your computer or internet-enabled device whenever you visit us online. This allows the site to remember your computer or device and serves a number of purposes.

On some of our web sites, a notification banner will appear requiring your consent to collect cookies. If you do not provide consent, your computer or internet-enabled device will not be tracked for marketing-related activities. A secondary type of cookie referred to as "user-input" cookies may still be required for necessary functionality. Such cookies will not be blocked through the use of this notification banner. Your selection will be saved in a cookie and is valid for a period of 90 days. If you wish to revoke your selection, you may do so by clearing your browser's cookies.

Although most browsers automatically accept cookies, you can choose whether or not to accept cookies via your browser's settings (often found in your browser's Tools or Preferences menu). You may also delete cookies from your device at any time. However, please be aware that if you do not accept cookies, you may not be able to fully experience some of our web sites' features.

Further information about managing cookies can be found in your browser's help file or through sites such as www.allaboutcookies.org

Below is a list of the types of cookies used on our web sites:

 

Purpose Description Type & Expiry

Performance (i.e., User's Browser)

Our web sites are built using common internet platforms. These have built-in cookies which help compatibility issues (e.g., to identify your browser type) and improve performance (e.g., quicker loading of content).

Session - Deleted upon closing the browser

Security (e.g. Asp .NET) Cookies

If you register for access to a restricted area, our cookies ensure that your device is logged for the duration of your visit. You will need your username and password to access the restricted areas. 

Session - Deleted upon closing the browser

Site Preferences

Our cookies may also remember your site preferences (e.g., language) or seek to enhance your experience (e.g., by personalizing a greeting or content). This will apply to areas where you have registered specifically for access or create an account. 

Session - Deleted upon closing the browser

Analytical 

We use several third party analytics tools to help us understand how site visitors use our web site. This allows us to improve the quality and content on kpmg.com for our visitors. The aggregated statistical data cover items such as total visits or page views, and referrers to our web sites. For further details on our use of Google Analytics, see below.

Persistent, but will delete automatically after two years if you no longer visit kpmg.com

Site visitor feedback

We use a third party survey tool to invite a percentage of visitors to provide their feedback. Cookies are used to prevent visitors from being invited multiple times.

The first cookie (1) is set if the visitor is not invited to participate in the survey, and is used to ensure visitors are not invited after their first page view.

The second cookie (2) is set if the visitor is invited to participate in the survey, and is used to ensure the visitor is not invited again to participate for a period of 90 days.

(1) Session
Deleted upon closing the browser

(2) Persistent
Deleted automatically after 90 days or presenting survey invite.

Social sharing

We use third party social media widgets or buttons to provide you with additional functionality to share content from our web pages to social media websites and email. Use of these widgets or buttons may place a cookie on your device to make their service easier to use, ensure your interaction is displayed webpages (e.g. the social share count cache is updated) and log information about your activities across the Internet and on our web sites. We encourage you to review each provider's privacy information before using any such service. For further details on our use of social media widgets and applications, see below.

Persistent, but will be deleted automatically after two years if you no longer visit kpmg.com

Other third party tools and widgets may be used on our individual web pages to provide additional functionality. Use of these tools or widgets may place a cookie on your device to make their service easier to use, and ensure your interaction is displayed on our webpages properly.

Cookies by themselves do not tell us your email address or otherwise identify you personally. In our analytical reports, we may obtain other identifiers including IP addresses, but this is for the purpose of identifying the number of unique visitors to our web sites and geographic origin of visitor trends, and not to identify individual visitors.

By navigating on our web sites or entering your login details to access areas reserved for registered users, you agree that we can place these cookies on your computer or internet enabled device.

8.2.3. Google Analytics

KPMG uses Google Analytics. More information about how Google Analytics is used by KPMG can be found here: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

To provide website visitors with more choice on how their data is collected by Google Analytics, Google have developed the Google Analytics Opt-out Browser Add-on. The add-on communicates with the Google Analytics JavaScript (ga.js) to indicate that information about the website visit should not be sent to Google Analytics. The Google Analytics Opt-out Browser Add-on does not prevent information from being sent to the website itself or to other web analytics services.

8.2.4. Web beacons

A web beacon is a small image file on a web page that can be used to collect certain data from your computer, such as an IP address, the time the content was viewed, a browser type, and the existence of cookies previously set by the same server. KPMG only uses web beacons in accordance with applicable laws.

KPMG or its service providers will use web beacons to track the effectiveness of third party web sites that provide us with recruiting or marketing services or to gather aggregate visitor statistics and manage cookies.

You have the option to render some web beacons unusable by rejecting their associated cookies. The web beacon may still record an anonymous visit from your IP address but cookie information will not be recorded.

In some of our newsletters and other communications, we will monitor recipient actions such as email open rates through embedded links within the messages. We collect this data to gauge user interest and to enhance future user experiences.

8.2.5. Location-based tools

KPMG will collect and use the geographical location of your computer or mobile device. This location data is collected for the purpose of providing you with information regarding services which we believe may be of interest to you based on your geographic location, and to improve our location-based products and services.

8.3. Social media widgets and applications

KPMG web sites will typically include functionality to enable sharing via third party social media applications, such as the Facebook Like button and Twitter widget. These social media applications will collect and use data regarding your use of KPMG web sites (see details on 'Social Sharing' cookies above). Any personal data which you provide via such social media applications will often be collected and used by other members of that social media application and such interactions are governed by the privacy policies of the companies that provide the application. We do not have control over, or responsibility for, those companies or their use of your data.

In addition, KPMG web sites may host blogs, forums, crowd-sourcing and other applications or services (collectively "social media features"). The purpose of social media features is to facilitate the sharing of knowledge and content. Any personal data which you provide on any KPMG social media feature will typically be shared with other users of that social media feature (unless otherwise stated at the point of collection), over whom we often have limited or no control.

8.4. Children

KPMG understands the importance of protecting children's privacy, especially in an online environment. In particular, our sites are not intentionally designed for or directed at children under the age of 16. It is our policy never to knowingly collect or maintain data about anyone under the age of 16, except as part of an engagement to provide professional services.

8.5. Right to choose

In general, you are not required to submit any personal data to KPMG, but we will require you to provide certain personal data in order for you to receive additional information about our services and events. KPMG will also ask for your permission for certain uses of your personal data, and you can agree to or decline those uses.

If you opt-in for particular services or communications, such as an e-newsletter, you will be able to unsubscribe at any time by following the instructions included in each communication. If you decide to unsubscribe from a service or communication, we will try to remove your data promptly, although we may require additional information before we can process your request.

As described in "Cookies" above, if you wish to prevent cookies from tracking you as you navigate our sites, you can reset your browser to refuse all cookies or to indicate when a cookie is being sent. Please note that some portions of our sites may not work properly if you elect to refuse cookies.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

OBAVEŠTENJE O OBRADI PODATAKA O LIČNOSTI

(„Obaveštenje“)
 

KPMG d.o.o. Beograd, matični broj 17148656, PIB 100058593 i KPMG A.A.S. d.o.o. Beograd, matični broj 20667630, PIB 106723546, sa sedištem u Republici Srbiji, Beograd, Kraljice Natalije 11 (u daljem tekstu: „KPMG“ ili „mi“) ceni i shvata važnost zaštite poverljivosti i privatnosti podataka o ličnosti, regulisanih odredbama važećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koje je samo prikupilo ili su mu na drugi način povereni.

Podatkom o ličnosti smatra se svaki podatak o ličnosti koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili odrediv, neposredno ili posredno, posebno na osnovu oznake identiteta, kao što je ime i identifikacioni broj, podatak o lokaciji, identifikator u elektronskim komunikacionim mrežama ili jedno, odnosno više obeležja njegovog fizičkog, fiziološkog, genetskog, mentalnog, ekonomskog, kulturnog i društvenog identiteta.

Podaci pravnih lica ne smatraju se podacima o ličnosti, te se na njih ovo Obaveštenje ne primenjuje.

Ovim putem želimo da Vam damo obaveštenje o tome na koji način obrađujemo podatke o ličnosti koje prikupljamo direktno od Vas ili od trećih lica, nezavisno od toga prikupljaju li se oni putem naše web stranice ili putem drugih kanala. Pojedini delovi ovog Obaveštenja mogu biti dopunjeni obaveštenjima koje se daju na drugim delovima naše web stranice ili na druge načine, ako je tako prikladnije.

Ovo Obaveštenje podložno je promenama. O promenama ovog Obaveštenja koje imaju uticaja na Vas, obavestićemo Vas putem prikladnog kanala komunikacije, u zavisnosti od načina na koji inače komuniciramo sa Vama.

U slučaju razlike između sadržaja ovog Obaveštenja i teksta ugovora o pružanju usluga koji ste zaključili sa nama, prednost imaju odredbe ugovora o pružanju usluga.

Radi bolje preglednosti, ovo Obaveštenje o obradi podeljeno je po određenim kategorijama (podnaslovima):

 

 

1. Vaša prava

U slučaju da imate bilo kakvih pitanja u vezi sa ovim Obaveštenjem ili želite da podnesete zahtev za ostvarivanje prava u pogledu Vaših podataka o ličnosti, molimo vas da nas kontaktirate putem mejla legalandprivacy@kpmg.rs ili putem redovne pošte na sledeću adresu: KPMG, Kraljice Natalije 11, 11000 Beograd.

Naše su obaveze različite u zavisnosti od toga da li se prilikom obrade podataka o ličnosti pojavljujemo kao rukovalac podacima o ličnosti (jer sami određujemo svrhu i sredstva obrade) ili se pojavljujemo kao nečiji obrađivač podataka o ličnosti (jer podatke o ličnosti obrađujemo po uputstvima lica koja nas je za to angažovalo).

1.1. KPMG kao rukovalac podacima o ličnosti

U slučajevima kada se pojavljujemo kao rukovalac podacima o ličnosti, Vaša prava su sledeća: 

  • pravo na pristup podacima o ličnosti (tj. pravo da se dobije informacija o tome koje vaše podatke obrađujemo, te pojedinosti o njihovoj obradi). Pre nego što Vam damo takvu informaciju, a kako bi izbegli moguće zloupotrebe, možemo Vam tražiti da dokažete svoj identitet,
  • pravo na ispravku i dopunu podataka o ličnosti,
  • pravo na brisanje podataka o ličnosti,
  • pravo na ograničenje obrade podataka o ličnosti,
  • pravo na prigovor obrade podataka o ličnosti,
  • pravo da se na Vas ne odnosi odluka koja se zasniva isključivo na automatizovanoj obradi, uključujući i profilisanje. Sa tim u vezi, želimo da istaknemo da ne primenjujemo takav način donošenja odluka, te da se sve odluke donose uz značajnu ljudsku intervenciju,
  • pravo na opoziv pristanka u bilo koje vreme (s tim da opoziv pristanka ne utiče na dopuštenost obrade na osnovu pristanka pre opoziva),
  • pravo na podnošenje pritužbe Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti,
  • pravo na prenosivost podataka o ličnosti.

Mogućnost ostvarivanja napred navedenih prava zavisi od toga iz kog razloga i po kom  osnovu ih obrađujemo. Na primer, u slučaju kada postoji zakonska obaveza da čuvamo podatke o ličnosti određeni period, tada ih ne možemo brisati, čak ni ako Vi to zahtevate.

Po Vašem zahtevu postupićemo u roku od mesec dana od prijema. Ako je u pitanju zahtev složene prirode ili smo primili veliki broj zahteva, tada ćemo Vas obavestiti da će nam za postupanje po zahtevu trebati duže od mesec dana, te ćemo po Vašem zahtevu svakako postupiti u roku od tri meseca od prijema. Vaš zahtev možemo usvojiti ili odbiti ukoliko ga ocenimo neosnovanim. U slučaju postavljanja očigledno neutemeljenih ili preteranih zahteva, zadržavamo pravo naplatiti razumnu naknadu ili odbiti postupiti po zahtevu, o čemu ćemo Vas unapred obavestiti.

Ako niste zadovoljni našim odgovorom na Vaš zahtev, imate pravo da podnesete pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na adresu Bulevar kralja Aleksandra 15, 11 000 Beograd, Tel: +38111 3408 900, mejl adresa office@poverenik.rs.

1.2. KPMG kao obrađivač podataka o ličnosti

U slučaju kada se KPMG pojavljuje kao obrađivač podataka o ličnosti za nekog drugog, Vaš zahtev za ostvarivanje prava ćemo proslediti licu za koje KPMG obrađuje podatke i koje je po njemu dužno da postupi, a Vas ćemo obavestiti da smo zahtev prosledili.

2. Pravni osnovi za obradu Vaših podataka o ličnosti

KPMG obično prikuplja samo one podatke o ličnosti koji su nam potrebni u cilju ispunjenja naših zakonskih ili ugovornih obaveza. Kada Vam se obratimo sa molbom za davanje dodatnih podataka čije je davanje dobrovoljno, o tome ćemo Vas obavestiti pre prikupljanja takvih podataka.

Obrada podataka o ličnosti je dozvoljena jedino ako za to imamo pravni osnov. Takođe, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti je predviđena obaveza da Vas obavestimo koji je pravni osnov obrade podataka o ličnosti. Kada obrađujemo Vaše podatke o ličnosti, naša obrada je zasnovana na sledećim pravnim osnovima:

  • Izvršavanje ugovora: na ovom osnovu zasniva se obrada onih podataka o ličnosti koji su nam potrebni kako bismo uredno izvršili svoju ugovornu obavezu;
  • Pravna obaveza: u slučaju kad nam relevantni zakon nalaže obradu određenih podataka o ličnosti, kao npr. Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ili zahteva otkrivanje podataka nadležnim državnim organima i regulatornim agencijama;
  • Legitimni interes: Vaše podatke o ličnosti ćemo obrađivati u slučaju postojanja legitimnog interesa za potrebe našeg zakonitog poslovanja te unapređenja našeg poslovanja, pod uslovom da ne preovladavaju Vaši interesi, prava i slobode;
  • Pristanak: u određenim slučajevima, tražićemo Vaš izričiti pristanak za obradu podataka u određenu svrhu, te ćemo obrađivati Vaše podatke o ličnosti samo ako ste Vi na to pristali. Svoj pristanak možete povući u svako doba, slanjem e-maila KPMG-u na adresu legalandprivacy@kpmg.rs.

Primeri kada u svom poslovanju vršimo obradu podataka o ličnosti na osnovu legitimnog interesa su sledeći:

  • Pružanje informacija i/ili usluga pojedincima koji posete našu web stranicu, kao i davanje informacija o mogućnostima zapošljavanja,
  • Sprečavanje prevara i krivičih dela i zaštita sigurnosti našeg informacionog sistema,
  • Prilagođavanje iskustava posetilaca naše web stranice kako bismo se što učinkovitije predstavili u online okruženju,
  • Sprovođenje i analiza naših marketinških aktivnosti (kao npr. slanje newslettera),
  • Ispunjenje naših odgovornosti prema društvu u celini, te korporativno odgovorno ponašanje.

Kada je davanje Vaših podataka o ličnosti obavezno, isto će biti jasno navedeno. U ovom slučaju ćemo navesti i posledice za slučaj uskraćivanja davanja podataka o ličnosti.

3. Zaštita sigurnosti i integriteta Vaših podataka o ličnosti

KPMG primenjuje razumne politike i procedure za zaštitu podataka o ličnosti od neovlašćenog pristupa, zloupotrebe, izmene ili uništenja. Uprkos našim najboljim naporima, ne možemo garantovati apsolutnu zaštitu Vaših podataka. Pristup Vašim podacima o ličnosti ograničen je samo na lica kojima je potrebno da ih znaju. Od lica koja imaju pristup podacima o ličnosti, zahteva se preuzimanje obaveze poverljivosti.

4. Linkovi ka drugim web stranicama

Web stranice KPMG-a mogu sadržati linkove koje upućuju na web stranice trećih lica, uključujući web stranice koje održavaju druge članice KPMG mreže, na koje se ne primenjuje ovo Obaveštenje, već njihova Obaveštenja, odnosno izjave o privatnosti, koje se mogu razlikovati od naše. Preporučujemo da pre davanja bilo kakvih podataka o ličnosti pročitate pravila o privatnosti web stranice koju posećujete.

Registracijom na bilo kojoj web stranici KPMG-a te posetom drugoj web stranici KPMG-a za vreme dok ste još uvek ulogovani, slažete se sa obradom Vaših podataka o ličnosti na način definisan izjavom o privatnosti one web stranice KPMG-a koju posećujete.

5. Rok čuvanja podataka o ličnosti

Preuzećemo razumne napore kako bismo Vaše podatke o ličnosti čuvali samo:

  1. ) dok je to potrebno da bismo postupili po Vašem zahtevu,
  2. ) dok je to potrebno da bismo ispunili zakonske obaveze, obaveze prema regulatornim organima ili zahteve koji su u vezi sa našim internim poslovanjem i politikom,
  3. ) dok Vi ne zatražite njihovo brisanje.

Dužina roka u kojem ćemo čuvati podatke o ličnosti zavisi od konkretnih okolnosti i razloga za koje smo podatke prikupili.

Osim u slučaju pod iii), Vaše podatke o ličnosti nećemo čuvati duže od 10 godina od prestanka poslovne saradnje sa Vama.

Izuzetno, Vaše podatke o ličnosti možemo čuvati duže od 10 godina ako je to potrebno radi sudskih i sličnih postupaka koji su u toku.

6. Deljenje i prenos Vaših podataka o ličnosti

Vaše podatke o ličnosti delimo sa društvima unutar KPMG mreže u svetu, a u određenim slučajevima i sa primaocima izvan KPMG mreže.

6.1. Deljenje unutar KPMG mreže

Vaše podatke o ličnosti možemo da delimo sa drugim članicama KPMG mreže u svetu kada je to potrebno radi izvršenja ugovora sa klijentom, koji zahteva njihov angažman, kao i sa KPMG International i drugim članicama KPMG mreže u svetu kada je to potrebno ili poželjno radi ispunjenja naših zakonskih obaveza i obaveza prema regulatornim telima.

Podatke o ličnosti takođe delimo sa KPMG mrežom u svetu kada je to potrebno za pružanje usluga, npr. hosting i održavanje IT aplikacija, pružanje usluga vezanih za osiguranje od odgovornosti članica KPMG mreže i klijenata, kontrole kvaliteta i usklađenosti našeg poslovanja sa KPMG standardima, obavljanje provera potrebnih da utvrdimo smemo li da pružamo usluge određenom klijentu ili postoje prepreke koje bi mogle ugroziti našu nezavisnost, obavljanja provera koje su u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finasiranja terorizma, podrška u procesu prihvata klijenata te u drugim slučajevima kada je to potrebno za uredno poslovanje KPMG-a.

Kako bismo omogućili efikasno poslovanje (izvršavanje ugovorenih usluga klijentima na najvišem profesionalnom nivou i sprovođenje procedura za kontrolu kvaliteta i upravljanja rizicima), adekvatno upravljanje ljudskim resursima  (ostvarivanje prava i obaveza u vezi zaposlenja i obučavanje zaposlenih), sigurnu međusobnu komunikaciju, kao i komunikaciju sa klijentima, ponovno uspostavljanje pristupa svim podacima sadržanim u repliciranim aplikacijama KPMG korisnicima u Srbiji u slučaju katastrofe ili prekida u radu koji utiču na raspoloživost lokalnih IT servisa u KPMG-u, sprovođenje mera obezbeđenja podataka (autentifikacija, autorizacija i praćenje),  koristimo različite aplikacije od kojih se neke nalaze na serverima u drugim zemljama u kojima KPMG posluje i kojima rukovode KPMG firme u tim zemljama. Podaci o ličnosti se iznose radi obrade u navedene svrhe u:

KPMG w,
Inflancka 4A, XVIp.
00-189 Varšava,  Poljska
Tel.:+48(22)5281100, Fax: +48 (22) 528 10 09,

KPMG Česká republika s.r.o.
Pobřežní 648/1a,
186 00 Prag 8-Karlín, Češka
Tel.: + 420 222 123 111, + 420 234 112 111
Fax: + 420 222 123 100, + 420 234 112 100

KPMG International,
Laan van Langerhuize 1
1186 DS Amstelveen, Holandija  
Tel.: +31 20 656 6700,  Fax: +31 20 656 6777.

 

6.2. Deljenje podataka o ličnosti sa primaocima izvan mreže KPMG-a

Vaše podatke o ličnosti nećemo prenositi trećim licima, osim kada je to nužno radi ostvarenja naših legitimnih profesionalnih i poslovnih potreba, radi postupanja po Vašem zahtevu, i/ili kada primenjivo pravo ili profesionalni standardi to od nas zahtevaju ili nam omogućuju. Navedeno uključuje:

  • Naše pružaoce usluga: Vaše podatke o ličnosti možemo deliti sa našim pružaocima usluga koji su treća lica, kao na primer sa licima koje održavaju naše IT aplikacije, pružaju usluge hostinga, arhiviranja poslovne dokumentacije, našim pravnim i sličnim savetnicima, podizvođačima koje angažujemo za rad na projektu (npr. pravni savetnici, procenitelji, stručnjaci za pojedina područja), sudskim tumačima i prevodiocima, i to u slučaju kada je saradnja sa njima potrebna kako bismo izvršili ugovorene usluge. KPMG sarađuje sa navedenim licima kako bi oni mogli obrađivati Vaše podatke o ličnosti u naše ime. KPMG će deliti Vaše podatke samo sa onim pružaocima usluga koji ispunjavaju naše stroge zahteve u pogledu obrade i sigurnosti podataka o ličnosti. Podaci o ličnosti koje ćemo deliti sa navedenim licima biće ograničeni samo na ono što je nužno kako bismo mogli izvršiti ugovorenu uslugu;
  • Druge primaoce sa kojima na Vaš zahtev delimo podatke o ličnosti: Vaše podatke o ličnosti možemo deliti sa ostalim trećim licima kojima je potrebno da se otkriju, a koja lica ne deluju u naše ime (npr. javni beležnici i banke), te nadležnim organima kada je to potrebno da biste Vi ispunili svoju obavezu (npr. podnošenje poreskih prijava);
  • Sudove, državne organe, regulatorne organe: KPMG će podatke o ličnosti otkriti povodom zahteva sudova, državnih organa, regulatora, te u drugim slučajevima kada je KPMG dužan da postupi po zahtevu za otkrivanjem podataka, kao i u slučajevima kada je podatke o ličnosti potrebno ili poželjno otkriti kako bi KPMG postupio u skladu sa zakonom, nalogom suda ili pravilima državnih i profesionalnih organa;
  • Reorganizaciju našeg poslovanja: KPMG može otkriti podatke o ličnosti u vezi sa prodajom ili prenosom dela poslovanja KPMG-a na drugo lice, a u vezi sa delom poslovanja koje je predmet prodaje ili prenosa;
  • Revizije: otkrivanje podataka o ličnosti može biti potrebno u slučaju sprovođenja revizije u oblasti zaštite podataka o ličnosti i/ili istrage ili odgovora na pretnju sigurnosti;
  • Osiguravajuće društvo: zbog profesionalnih pravila primenjivih na nas i potreba našeg poslovanja moramo da imamo polise osiguranja od odgovornosti za štetu koju bismo obavljanjem svoje delatnosti mogli prouzrokovati („program osiguranja“). Navedeno je potrebno kako bi se svakoj članici KPMG mreže u svetu pomoglo u pokrivanju troškova koji bi mogli nastati povodom zahteva za naknadu štete. Kako bi program osiguranja bio delotvoran, on uključuje različite učesnike na tržištu osiguranja (npr. brokere, osiguravajuća društva, re-osiguravajuća društva, kao i njihove profesionalne savetnike i ostale osobe koje bi mogle biti uključene dođe li do odgovornosti). Neki od navedenih učesnika tržišta osiguranja mogu da zahtevaju da im otkrijemo Vaše podatke o ličnosti. To može biti potrebno pri ugovaranju i administraciji osiguranja, kao i u slučajevima kada navedeni učesnici tržišta osiguranja zahtevaju takve podatke o ličnosti kako bi mogli da ispune svoje zakonske obaveze i obaveze prema regulatorima. Neki od navedenih učesnika tržišta osiguranja obrađivaće Vaše podatke o ličnosti u naše ime, dok će neki delovati nezavisno od nas.

Ukoliko postoji potreba prenosa podataka o ličnosti u zemlje koje ne obezbeđuju adekvatan stepen zaštite, KPMG je u obavezi da ispuni dodatne mere zaštite ovih podataka definisane odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti pre nego što izvrši prenos. Mere zaštite obuhvataju, na primer, obavezujuća korporativna pravila, standardne ugovorne klauzule i slično.

Takođe, licu na koje se podaci odnose treba da bude obezbeđena ostvarivost njegovih prava i delotvorna pravna zaštita. KPMG nikome od navedenih primaoca neće učiniti dostupnim Vaše podatke kako bi ih oni koristili u marketinške svrhe.

7. Dodatne informacije za pojedine vrste obrade

7.1. Klijenti i potencijalni klijenti

7.1.1. Zašto prikupljamo i obrađujemo Vaše podatke o ličnosti?

Podatke o ličnosti klijenata i potencijalnih klijenata obrađujemo u sledeće svrhe:

  • Komunikacija sa Vama: kada nam se obratite sa upitom za naše usluge, zahtevom za ponudu ili objavite javni poziv za dostavu ponude, obrađivaćemo podatke koje ste nam dostavili kako bismo Vas kontaktirali i postupili prema Vašem zahtevu;
  • Provere možemo li da Vas prihvatimo kao klijenta: pre nego što Vam dostavimo ponudu za naše usluge, dužni smo da utvrdimo da ne postoji sukob interesa, te da pružanje usluga koje ste tražili, ne ugrožava našu nezavisnost. Takođe, kako bismo mogli da Vas prihvatimo kao klijenta, obavezni smo da sprovedemo detaljnu analizu u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. U oba slučaja dužni smo da obrađujemo određene podatke o ličnosti (npr. podatke o ličnosti klijenta, lica ovlašćenog za zastupanje, krajnjeg vlasnika);
  • Izvršavanje ugovornih obaveza i naplata pruženih usluga: u meri u kojoj je to potrebno, podatke o ličnosti obrađivaćemo i radi izvršenja svoje ugovorne obaveze te ostvarivanja svog prava na, između ostalog, naplatu pružene usluge;
  • Provere tokom poslovnog odnosa sa Vama: tokom poslovnog odnosa sa Vama obavezni smo (u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma) da održavamo ažurne evidencije o klijentima, transakcijama i praćenju poslovnog odnosa;
  • Praćenje i unapređenje kvaliteta usluga: od Vas možemo da tražimo povratne informacije o zadovoljstvu o pruženim uslugama. Vaši podaci o ličnosti takođe mogu da se koriste prilikom interne revizije našeg poslovanja koju obavlja KPMG u Srbiji ili osobe zaposlene u inostranim društvima KPMG mreže;
  • Ostvarivanje pravnih zahteva koje imamo prema Vama ili odbrana od Vaših zahteva: Vaše podatke o ličnosti takođe možemo koristiti radi ostvarivanja naših prava prema Vama, za pokretanje postupaka za naplatu naše naknade, ili za odbranu od Vaših zahteva koji proizlaze iz ili su u vezi sa poslovnim odnosom između KPMG-a i Vas.

7.1.2. Koju vrstu podataka o ličnosti prikupljamo?

Prikupljamo samo one podatke o ličnosti koji su nam nužni za ostvarenje navedenih svrha. U zavisnosti od okolnosti, to može uključivati sledeće podatke: ime i prezime, adresu, Vaše kontakt podatke (telefon, mobilni telefon, e-mail), podatke o ličnosti koje smo u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma dužni da prikupimo, te one podatke o ličnosti koji su nam neophodni za izvršenje naših ugovornih obaveza.

Posebne kategorije podataka o ličnosti (npr. podatke o zdravlju) prikupljamo jedino u slučajevima kada je to potrebno za izvršenje ugovornih obaveza prema Vama (npr. obračun zarada). Podatke o deci možemo da prikupljamo jedino u slučaju kada je to potrebno za izvršenje naših zakonskih obaveza ili ugovornih obaveza prema Vama. Ni u kom slučaju nećemo zaključiti ugovor o pružanju usluga sa osobom mlađom od 18 godina.

7.1.3. Iz kojih izvora prikupljamo podatke o ličnosti?

Vaše podatke o ličnosti možemo prikupljati iz sledećih izvora:

  • Direktno od Vas (putem obrazaca, e-maila, telefona, mobilnog telefona, lično kroz razgovor s Vama);
  • Od drugih lica (npr. lica zaposlenih ili na drugi način angažovanih od strane Vašeg poslodavca sa kojim imamo ugovor o pružanju usluga). U takvim slučajevima pouzdamo se u to da su osobe koje nam dostavljaju Vaše podatke o ličnosti ili daju uputstva za njihovu obradu za to i ovlašćene te da su Vam dale sva potrebna obaveštenja, odnosno pribavile Vaše odobrenje ako je isto potrebno;
  • Od drugih članica KPMG mreže u svetu;
  • Iz javno dostupnih izvora (npr. Registra Agencije za privredne registre, katastra nepokretnosti i drugih javno dostupnih informacija).

U slučaju kada nam dajete podatke o ličnosti drugih lica, Vaša je odgovornost da osigurate da je lice čije ste nam podatke dali sa time upoznato i da prihvata način na koji koristimo te podatke o ličnosti.

7.2. Marketinška obaveštenja

KPMG povremeno šalje biltene, pozivnice na seminare i slična obaveštenja u svrhe direktnog marketinga.

Takva obaveštenja šaljemo samo onim primaocima koji, uzimajući u obzir poslovni odnos sa nama, opravdano mogu da očekuju prijem takvih obaveštenja, te stoga imamo legitimni interes za takav vid komunikacije sa Vama. Smatramo da naši klijenti razumno mogu da očekuju da ih KPMG informiše o različitim događajima, zakonskim promenama i sličnim okolnostima koje mogu uticati na njihovo poslovanje ili im na drugi način biti od interesa. Sa naše liste primaoca možete se odjaviti ili prijaviti u svako doba slanjem email-a sa nazivom ODJAVA na marketing@kpmg.rs.  

U slučaju da niste bili u poslovnom odnosu sa KPMG-om, ali želite da primate ovakva obaveštenja, navedeno možete u bilo koje doba zatražiti slanjem e-maila našem odeljenju marketinga na marketing@kpmg.rs.

7.3. Potencijalni zaposleni

Ukoliko ste zainteresovani za rad u KPMG-u, možete se prijaviti za određenu poziciju na našoj web stranici.

Prilikom prijave dobićete detaljnije obaveštenje o obradi Vaših podataka o ličnosti. Takođe, sami odlučujete koje ćete podatke dostaviti. Svim podacima koje ste nam dali u svako doba možete pristupiti, možete ih izmeniti i sami brisati.

Podatke o ličnosti koje nam dostavite obrađivaćemo samo u svrhu odabira kandidata, te sprovođenja postupaka koji su u vezi sa zapošljavanjem. Ukoliko Vam bude ponuđeno zapošljavanje u KPMG-u, tražićemo od Vas dodatne podatke, o čemu ćemo Vas posebno obavestiti.

Mogućnost pristupa podacima koje ste nam na ovaj način dostavili imaju sve članice KPMG mreže u svetu.

7.4. Poslovni partneri i zaposleni kod poslovnih partnera

U cilju komunikacije sa našim poslovnim partnerima i dobavljačima prikupljamo kontakt podatke poslovnih partnera kao i kontakt podatke osoba ovlašćenih za zastupanje i njihovih zaposlenih.

8. Prikupljanje podataka online

Naša namera je da prikupljamo samo one podatke o ličnosti koje nam dobrovoljno ustupe posetioci putem interneta kako bismo im mogli pružiti informacije i/ili usluge te ih informisati o mogućnostima zapošljavanja.

8.1. Koje podatke o ličnosti prikupljamo online?

Vaše podatke o ličnosti prikupljamo samo ukoliko sami odlučite da ih ustupite, npr. kako biste nas kontaktirali putem e-pošte ili kako biste se registrovali za korišćenje određenih usluga. U nekim slučajevima možda ste već ranije dali KPMG-u svoje podatke o ličnosti (ako ste, na primer, bivši zaposleni). Ukoliko odlučite da se registrujete ili prijavite na KPMG web stranicu koristeći uslugu prijave putem nekog drugog pretraživača, a kojom se potvrđuje vaš identitet te se sa KPMG-om povezuju vaši podaci za prijavu na društvene mreže (npr. LinkedIn, Google ili Twitter), prikupićemo sve podatke ili sadržaje potrebne za registraciju ili prijavu za koje ste pružaocu usluga društvenih mreža dali odobrenje da ih podeli sa nama, kao što je npr. vaše ime i e-mail adresa. Prikupljanje drugih podataka može da zavisi od uslova privatnosti koje ste dogovorili sa pružaocem usluga društvenih mreža, te Vas stoga molimo da pregledate izjavu ili politiku o privatnosti tog pružaoca usluge.

Registrovanjem ili davanjem podataka o ličnosti KPMG-u pristajete na korišćenje tih podataka u skladu sa ovim Obaveštenjem. Vaši podaci o ličnosti se neće upotrebljavati ni u kakve druge svrhe, osim ako za to dobijemo vaše odobrenje ili ako zakonom ili profesionalnim standardima nije drugačije propisano ili dopušteno. Na primer, ako se registrujete na web stranicu KPMG-a i ustupite nam podatke o vašim željama, iskoristićemo te podatke kako bismo personalizovali vaš korisnički doživljaj. Kada se registrujete ili prijavite na KPMG web stranicu koristeći uslugu prijave, možemo da Vas prepoznamo kao istog korisnika na bilo kojem drugom uređaju koji upotrebljavate i da prilagodimo vaše korisničko iskustvo na drugim KPMG web stranicama koje posećujete. Ukoliko nam pošaljete vašu biografiju (CV) kako biste se prijavili za radno mesto u KPMG-u, koristćemo podatke koje nam učinite dostupnim kako bismo proverili postoji li mogućnost zapošljavanja u KPMG-u.

U slučajevima kad ste se registrovali za određene usluge, privremeno ćemo sačuvati vašu adresu e-pošte dok ne dobijemo potvrdu o podacima koje ste nam dali putem e-pošte (npr. u situaciji kad šaljemo poruku na adresu e-pošte koju ste nam dali u trenutku registracije kako bismo potvrdili vaš zahtev za registracijom).

8.2. Automatsko prikupljanje podataka o ličnosti u određenim slučajevima

KPMG i njegovi serveri koriste kolačiće („cookies“), web putokaze („web beacons“) i ostale tehnologije za automatsko prikupljanje određenih vrsta podataka prilikom posete našim web stranicama, kao i putem razmenjene e-pošte.
Prikupljanje tih podataka omogućava nam da prilagodimo vaše korisničko iskustvo, poboljšamo izvođenje, iskoristivost i učinkovitost aktivnosti KPMG-a na internetu, te da merimo učinkovitost naših marketinških aktivnosti.

8.2.1. IP adrese

IP adresa je broj dodeljen vašem računaru svaki put kada pristupite internetu. IP adresa omogućuje računarima i serverima da se međusobno prepoznaju i komuniciraju. IP adrese sa kojih posetioci pristupaju beleže se iz sigurnosnih razloga, te u svrhu dijagnostike sastava. Taj podatak u zbirnom obliku se takođe može iskoristiti za sprovođenje analize trendova i rada web stranica.

8.2.2. Kolačići

Kolačići su male tekstualne datoteke koje prikupljaju podatke koji nisu podaci o ličnosti i šalju ih te čuvaju na vaš računar, pametni telefon ili drugi uređaj za pristup internetu. Kolačići mogu biti postavljeni na vaš računar ili drugi uređaj sa kojeg se može pristupiti internetu svaki put kad nas posetite na internetu. To omogućuje web stranici da zapamti vaš računar ili drugi uređaj kako bi se ostvarili razni ciljevi.

Na nekim našim web stranicama pojaviće se natpis sa obaveštenjem koji traži vaš pristanak za prikupljanje kolačića. Ukoliko ne date svoj pristanak, vaš računar ili drugi uređaj sa kojeg se može pristupiti internetu neće se pratiti za marketinške aktivnosti. Sa druge strane, sekundarne vrste kolačića koji se nazivaju „user-input“ kolačići mogu biti nužni za potpunu funkcionalnost. Instalacija takvih kolačića neće biti blokirana čak ni ako ne pristanete na prikupljanje kolačića. Vaš odabir biće spremljen u kolačiću na razdoblje od 90 dana. Ukoliko želite da promenite svoj odabir, to možete da učinite tako da u Vašem pretraživaču uklonite kolačiće.

Većina web pretraživača automatski prihvata kolačiće, ali možete izabrati da ih ne prihvatite putem podešavanja Vašeg pretraživača (često se nalaze u izborniku „Alati“ ili „Preferencije“ vašeg pretraživača). Takođe možete da izbrišete kolačiće sa vašeg uređaja u bilo kom trenutku. Međutim, imajte na umu da bez prihvatanja kolačića možda nećete moći u potpunosti da iskusite sve mogućnosti naših web stranica.

Dodatne informacije o upravljanju kolačićima možete da pronađete u sekciji „Pomoć“ Vašeg pretraživača ili putem web stranica kao što je www.allaboutcookies.org

Sledi popis vrsta kolačića koje koristimo na našim web stranicama:

Napomena

 Opis

Vrsta i datum isteka

Rad i performanse (npr. korisnikovog pretraživača)

Naše veb stranice su kreirane pomoću uobičajenih internet platformi. Uključuju kolačiće koji pomažu u rešavanju problema sa kompatibilnošću (npr. radi utvrđivanja vrste pretraživača) i poboljšavanjem performansi (npr. brže učitavanje sadržaja)

Sesija - briše se prilikom zatvaranja pretraživača

Bezbednosni kolačići (npr. Asp.NET)

Ako se registrujete za pristup odeljcima kojima je ograničen pristup, ovi kolačići osiguravaju da uređaj ostane registrovan tokom celog trajanja vaše posete. Vaše korisničko ime i lozinka če biti neophodni za pristup odeljcima kojima je ograničen pristup.

Sesija - briše se prilikom zatvaranja pretraživača

Podešavanja veb stranice

Naši kolačići takođe pamte vaša podešavanja na veb stranici (npr. jezik) ili nastoje da poboljšaju vaše korisničko iskustvo (npr. prilagođavanjem pozdrava ili sadržaja). Ovo se odnosi na pristup sadržaju na koji ste registrovali radi konkretnog pristupa ili otvorili nalog.

Sesija - briše se prilikom zatvaranja pretraživača

Analitika

Koristimo nekoliko alata trećih lica za analitiku kako bismo bolje razumeli kako posetioci koriste naše veb stranice. Ovo nam omogućava da za neše korisnike poboljšamo kvalitet i sadržaj veb stranice kpmg.com. Priukupljeni statistički podaci obuhvataju stavke kao što su ukupan broj poseta ili broj pregleda, ka oi upučivanja na naše veb stranice. U nastavku možete pronaći više detalja o korišćenju Google analitike.

Trajno, ali će se automatski izbrisati dve godine nakon poslednje posete stranice kpmg.com

Povratne informacije o posetiocima veb stranica

Koristimo nekoliko alata trećih lica za ankete kojima pozivamo određeni procenat posetilaca da nam daju povratne informacije. Kolačići se koriste kako isti posetilac ne bi bio pozvan više puta.

Prvi kolačić (1) postavlja se ako posetilac nije pozvan da učestvuje u anketi i osigurava da ti posetioci ne budu pozvani nakon pregleda prve stranice. Drugi kolačić (2) postavlja se ako je posetilac pozvan da učestvuje u anketi i osigurava da ponovni poziv za učestvovanje nije poslat posetiocu u period od 90 dana.

(1) Sesija - briše se prilikom zatvaranja pretraživača

(2) Trajno - briše se automatski nakon 90 dana ili prikazivanjem poziva za učestvovanje u anketi

Deljenje na društvenim mrežama

Da bismo vam pružili dodatne funkcije za deljenje sadržaja sa naših veb lokacija na društvenim mrežama i e-poštu, koristimo programe ili dugmad sa drugih društvenih mreža. Korišćenjem ovih programa ili dugmadi može biti postavljen kolačić na vaš uređaj da bi vam bila olakšana upotreba njihove usluge, da biste videli svoju interakciju na veb stranicama (npr. ažuriranje keš memorije broja deljenja na društvenim mrežama) i informacije o vašim aktivnostima na Internetu i našim veb stranicama zabeležene. Preporučujemo vam da pregledate pravila o privatnosti svakog pružaoca usluge pre upotrebe njihove usluge. U nastavku možete naći više detalja o upotrebi programa i aplikacija za društvene mreže.

Trajno, ali će se automatski izbrisati dve godine nakon poslednje posete stranice kpmg.com

Alati i programi trećih lica mogu da se koriste na pojedinim našim web stranicama kako bi Vam omogućili dodatne funkcije. Upotrebom tih alata ili programa može doći do postavljanja kolačića na vaš uređaj kako bi se olakšala upotreba njihove usluge i kako bi se vaša interakcija ispravno prikazala na našim web stranicama.


Kolačići nam sami po sebi ne otkrivaju vašu adresu e-pošte niti Vas na bilo koji drugi način identifikuju. U našim analitičkim izveštajima možemo prikupiti druge identifikatore, uključujući IP adrese, ali samo u svrhu identifikovanja broja jedinstvenih posetilaca naših web stranica i geografskog područja sa kojeg nas posećuju, te nećemo utvrđivati identitet pojedinih posetilaca.

Pregledom naše web stranice i unosom pristupnih podataka kako bi pristupili sadržajima kojima mogu pristupiti samo registrovani korisnici, pristajete na postavljanje gore navedenih kolačića na vaš računar ili na drugi uređaj sa kojeg pristupate internetu.

8.2.3. Google Analitika

KPMG koristi Google Analitiku. Više informacija o načinu na koji KPMG koristi Google Analitiku možete pronaći ovde: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

Kako bi omogućio posetiocima web stranica izbor na koji će se način Google Analitikom prikupljati njihovi podaci, Google je razvio dodatak „Google Analytics Opt-out Browser”. Dodatak komunicira sa Google Analitikom JavaSkriptom (ga.js) te onemogućava da podatak o poseti web stranice bude poslat Google Analitici. Dodatak „Google Analytics Opt-out Browser” ne sprečava da taj podatak bude poslat samoj web stranici ili nekom drugom pružaocu usluge web analize.

8.2.4. Web putokazi (“Web beacons”)

Web putokaz je mala slikovna datoteka na web stranici koja se može koristiti za prikupljanje određenih podataka sa vašeg računara, kao što su IP adresa, vreme pregledavanja sadržaja, vrsta pretraživača te postojanje kolačića koje je prethodno postavio isti server. KPMG koristi web putokaze samo u skladu sa primenjivim zakonima.

KPMG ili njegovi pružaoci usluga koriste web putokaze za praćenje učinkovitosti drugih web stranica koje nam pružaju razne usluge koje su u vezi sa zapošljavanjem ili marketingom, odnosno za prikupljanje celokupnih statističkih podataka o posetiocima web stranica te upravljanje kolačićima.

Neke web putokaze možete da onesposobite odbijanjem sa njima povezanih kolačića. Web putokaz i dalje može zabeležiti anonimnu posetu sa vaše IP adrese, ali informacije o kolačićima neće biti zabeležene.

U nekim našim newsletter-ima, kao i u drugim vrstama komunikacije, pratimo radnje primaoca kao što je primera radi, učestalost otvaranja linkova koji se nalaze u okviru e-pošte. Ti podaci se prikupljaju kako bismo izmerili interes korisnika te poboljšali vaš budući korisnički doživljaj.

8.2.5. Alati koji se zasnivaju na lokaciji

KPMG prikuplja podatak o geografskoj lokaciji vašeg računara ili mobilnog uređaja. Podaci o lokaciji prikupljaju se u svrhu pružanja informacija o uslugama za koje smatramo da bi vas mogle zanimati zbog vaše geografske lokacije, te u svrhu poboljšanja naših proizvoda i usluga koji se zasnivaju na lokaciji.

8.3. Programi i aplikacije društvenih mreža

Web stranice KPMG-a mogu sadržati i opcije koje omogućavaju deljenje sadržaja pomoću društvenih mreža trećih lica, kao što su Facebook-ovo dugme „Sviđa mi se“ ili Twitter-ovi programi. Te aplikacije društvenih mreža mogu prikupljati i koristiti informacije o vašem korišćenju web stranica KPMG-a (za više detalja možete pogledati gornji odlomak o kolačićima - "Deljenje na društvenim mrežama"). Svi podaci o ličnosti koje pružate putem takvih aplikacija društvenih mreža mogu prikupljati i upotrebljavati i drugi korisnici te aplikacije, a takve interakcije regulišu pravila o zaštiti privatnosti kompanija koje pružaju usluge korišćenja tih aplikacija. KPMG nema kontrolu nad tim kompanijama, ne odgovara za te kompanije, kao ni za njihovu upotrebu vaših podataka.

Osim toga, web stranice KPMG-a mogu sadržati različite blogove, forume i druge aplikacije ili usluge (zajednički "društveni mediji"). Svrha društvenih medija je da olakša razmenu znanja i sadržaja. Svi podaci o ličnosti koje dajete bilo kom društvenom mediju KPMG-a mogu se deliti sa drugim korisnicima tog društvenog medija (osim ako nije drugačije naznačeno prilikom njihovog prikupljanja), nad kojima obično imamo tek ograničenu ili nemamo nikakvu kontrolu.

8.4. Deca

KPMG razume važnost zaštite privatnosti dece, posebno u internet okruženju. Naše web stranice nisu namenjene deci mlađoj od 16 godina. Naša je politika da nikada svesno ne prikupljamo ili zadržavamo podatke o osobama mlađim od 16 godina, osim ako je to potrebno za izvršenje usluga iz ugovora koji ste sa nama zaključili.

8.5. Pravo izbora

Niste dužni da ustupite ni jedan podatak o ličnosti KPMG-u, ali u određenim slučajevima možemo da zahtevamo da nam ustupite određene podatke kako biste mogli da dobijete dodatne informacije o našim uslugama. KPMG vam takođe može zatražiti pristanak za upotrebu vaših podataka o ličnosti u određene svrhe, pri čemu možete da pristanete ili uskratite pristanak za upotrebu vaših podataka o ličnosti u takve svrhe. Ako pristanete na određene usluge ili vrste komunikacije, kao što je e-newsletter, naknadno možete da odustanete od takve usluge u bilo kom trenutku sledeći uputstva iz predmetne komunikacije. Ukoliko odlučite da odustanete od takve usluge ili komunikacije, nastojaćemo odmah da uklonimo vaše podatke, pri čemu nam mogu zatrebati dodatni podaci pre obrade vašeg zahteva.

Kao što je opisano u gornjem odlomku "Kolačići", ukoliko želite da sprečite da Vas kolačići prate prilikom kretanja na našim web stranicama, možete u podešavanjima svog pretraživača da odredite odbijanje svih kolačića ili davanje obaveštenja prilikom slanja kolačića. Napominjemo da neki delovi naših web stranica možda neće ispravno raditi ako odbijete kolačiće.