Металургійна галузь одна з перших відчула початок пандемії COVID-19. Цей сектор економіки також вже кілька років поспіль зазнає негативний вплив через нестачу кваліфікованих кадрів. Ми зустрілися із СЕО Групи Метінвест Юрієм Риженковим, якого в ЗМІ називають одним із найбільш впливових менеджерів України, аби поговорити про основні виклики, з якими зіткнулася галузь, та «рецепти» відновлення й розвитку бізнесу в складні часи.

Нещодавно KPMG International випустив нову глобальну версію дослідження «CEO Outlook 2021». Дослідження показали, що керівники світових компаній впевнені в зростанні своїх компаній та економіки загалом. Опитування керівників українських компаній, які ми провели, також підтверджує цей прогноз. Понад 70% директорів упевнені, що їхній бізнес зростатиме.

Як, на вашу думку, буде розвиватися українська економіка та металургія найближчими роками?

Металургія – це циклічний бізнес. Його розвиток не завжди є відображенням економічного циклу. Це пояснює, чому металургійні компанії показали найкращий результат у всьому світі якраз у ковідні роки, і Метінвест не є винятком. Ми бачимо безпрецедентні інвестиції в інфраструктурні проєкти у всьому світі. Саме тому, на мою думку, наступного року економіка зможе продемонструвати зростання. Я впевнений, що до наступного року ми повинні пройти поточну хвилю COVID-19, й економіка матиме шанс повноцінно працювати та відновлюватися. Можу також додати, що ми прогнозуємо зростання споживання сталі.

Які чинники впливатимуть на швидке відновлення бізнесу окрім обмежень через пандемію?

Насамперед обрана бізнес-модель. Вона має відповідати часу та зовнішній кон’юнктурі – як в економічному і політичному, так і просто в людському сенсі. Для будь-якого бізнесу важливо розуміти, що COVID-19 є довгостроковою перспективою. Отже треба враховувати це у своїй стратегії.

Як пандемія змінила стратегію Групи Метінвест? Із якими викликами ви зіткнулися?

Метінвест лише 20-25% продукції продає в Україні, решту ми експортуємо. Відповідно на нас впливає не тільки те, що відбувається в Україні, але й ситуація у світі. Можу сказати, що наша компанія чи не першою в Україні зазнала удару через пандемію. Коли в Китаї почалася епідемія, у нас виникли проблеми у цій країні з постачанням і закупівлею обладнання. Потім нам довелося зупинити два наші заводи в Італії, яка є найбільшим ринком для Метінвесту після України.

Але водночас це дало нам можливість швидше відреагувати, коли пандемія прийшла до України. Наприклад, на самому початку пандемії ми багато спілкувалися з нашими китайськими колегами – металургами, виробниками обладнання. Ми отримували інформацію, які процедури вони використовували, як реагували на обмеження, і адаптували їхні протоколи для наших підприємств. Це стосується віддаленої роботи, маскового режиму, дезінфекції, розміщення персоналу й навіть використання ліфтів.

Якщо говорити про довгострокову роботу, пандемія внесла зміни до нашого світогляду. Наведу приклад віддаленої роботи. Ми розділили адміністративний персонал на кілька груп: перша постійно працює в офісі, друга – тільки віддалено, третя – проводить 2-3 дні на тиждень в офісі, а решту часу працює дистанційно. Ми створили спеціальні робочі місця, що можуть змінювати свого власника протягом тижня кілька разів.

Тим працівникам, які перебувають на віддаленій роботі, ми допомагаємо адаптуватися і створюємо комфортні умови: купуємо робоче крісло, оплачуємо інтернет, зв'язок, надали комп'ютерне обладнання. Для відеоконференцій ми користуємося Microsoft Teams. Раніше керівники цехів витрачали багато часу, щоб дістатися на нараду. Зараз нараду робочої групи будь-якого розміру можна зібрати протягом кількох хвилин і ефективно її провести.