Карантин, пов’язаний з пандемією коронавірусу, став викликом для галузі електроенергетики. Коли люди були вимушені перебувати вдома на самоізоляції, енергетична система продовжувала працювати, як для людей, так і для бізнесу – в оселях було світло та інтернет, а підприємства були забезпечені електроенергією. Ми зустрілися з Іваном Гелюхом, СЕО компанії ДТЕК Мережі,  операційним холдингом, до якого входять 7 операторів системи розподілу зі штатом у 18 тис осіб, що обслуговують більше ніж 13 мільйонів жителів країни аби поговорити про основні виклики, із якими зіткнулася галузь 2 роки тому, та «рецепти» відновлення та розвитку бізнесу у складні часи.

1 вересня KPMG International випустив нову глобальну версію дослідження «CEO Outlook 2021». Дослідження показали, що керівники світових компаній впевнені у зростанні своїх компаній та економіки в цілому. Опитування керівників українських компаній, які ми провели, також підтверджує цей прогноз – понад 70% директорів упевнені, що їх бізнес зростатиме.

Ви солідарні із тими, хто оптимістично дивиться на майбутнє економіки та бізнесу в Україні?

ДТЕК Мережі працює у п`яти регіонах України. Якщо ми порівняємо обсяги розподілу та попит на електроенергію цього року та минулого, то побачимо зростання в середньому на 6% - це суттєво. За 11 місяців 2021 року ми зафіксували зростання споживання в 5%. Для нас це показник того, що економіка відновлюється, а бізнеси розвиваються. Другий важливий фактор, який вказує на відновлення економіки – це зростання обсягів підключення нових клієнтів до електромереж. Тобто запит на підключення є, а це означає, що люди будують будинки, збільшують споживання електроенергії. В окремих регіонах ми спостерігаємо зростання  до 37%.

На Ваш погляд, скільки часу займе процес відновлення докоронакризових обсягів?

В кожній галузі по-різному. Якщо загалом дивитися на обсяги споживання електроенергії, в регіонах, де ми працюємо, ми очікуємо обсяг споживання вище показників 2019 року.

З якими труднощами компанія стикнулася за останні два роки?

Безумовно, це початок епідемії, а потім і пандемії COVID-19 з її карантинними обмеженнями, які фундаментально змінили формат нашої роботи, роботу людей, підходи до роботи та технологій. Другий великий виклик – це зміна ринку електроенергії через зміну запиту клієнтів. Сьогодні споживач сприймає електроенергію, як базову потребу – електроенергія просто має бути безперервною. В цьому безумовна базова роль електромереж. Але у клієнтів та учасників ринку з'являється бажання та потреба брати участь в енергоринку.

Ми бачимо суттєве зростання малої генерації – все більше людей  є просьюмерами, тобто встановлюють сонячні панелі на будинках для власних потреб, генерують електроенергію.  Все більше людей підключаються до електромереж, встановлюють у себе вдома зарядні пристрої для електромобілів, заряджають їх. Тобто ми відчуваємо, як ринок споживача-клієнта змінює роль мереж. Сьогодні ми надаємо нашим клієнтам не лише якісну послугу електропостачання, але і надаємо можливість бути учасником ринку.

Які ваші очікування від змін в енергетичному секторі в Україні?

Енергетична галузь сьогодні проходить той самий шлях, що проходили енергетичні компанії в Європі декілька років тому. Мережі трансформуються від класичних обленерго до сучасних систем розподілу енергії та елементів «зеленої» енергетики. Роль мереж – допомагати всім учасникам ринку реалізувати свої бажання, плани та потреби – від традиційного споживання електроенергії до її генерування за допомогою нових «розумних» цифрових технологій, таких як «розумні» лічильники, за допомогою яких споживачі зі смартфона можуть відстежувати та керувати споживанням електроенергії в залежності від своїх потреб. Ми усвідомлено змінюємо імідж та сприйняття мереж. Мережі – це партнер, який забезпечує можливості.