Глобальні інвестиції в сферу фінтех у першому півріччі 2021 року досягли $98 млрд у формі угод M&A, прямих та венчурних інвестицій. Для порівняння за весь минулий рік галузь отримала інвестиції у розмірі $121,5 млрд. При цьому зменшилася кількість самих угод, але збільшилася їх вартість: 2 456 угод у 2021 році проти 3 520 угод за весь минулий рік.

За даними дослідження KPMG Pulse of Fintech, міжнародні венчурні інвестиції у фінтех склали $52,3 млрд, що більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник за 2020 рік ($22,5 млрд).

Рекордному зростанню рівня інвестицій сприяє необхідність цифрової трансформації корпорацій та розширення цифрових можливостей, зокрема, для залучення клієнтів, резерви грошових коштів та високоліквідних активів.  Інвестори продовжують розглядати сферу фінтех як привабливу та прибуткову, що створило умови для численної появи «єдинорогів»: 163 компанії за 6 місяців поточного року.

Запровадження нових технологій стало причиною збільшення інвестицій у кібербезпеку. Глобальні інвестиції в цю сферу зросли з $2,2 млрд у 2020 році до понад $3,7 млрд у першому півріччі 2021 року.

Огляд інвестицій у фінтех у різних регіонах світу

Загальні обсяги інвестицій у фінтех у США досягли $42,1 млрд. При цьому венчурні інвестиції склали понад $25 млрд у порівнянні з $22 млрд за аналогічний період минулого року.  При цьому значним було відображення глобальної тенденції збільшення корпоративної участі в інвестиціях: $12,8 млрд інвестицій у першій половині 2021 року проти $11,4 млрд протягом усього 2020 року.

Серед найбільших угод – залучення інвестицій компанією Robinhood у розмірі $3,4 млрд, Stripe – $600 млн, а також компаніями Better, ServiceTitan та DailyPay - $500 млн. Також слід відзначити успішне IPO компанії Affirm, прямий лістинг Coinbase, SPAC-злиття компанії SoFi з Social Capital Hedosophia Holdings Corp. V та SPAC-злиття з у сфері страхового фінтеху Clover Health з Social Capital Hedosophia Holdings Corp. III.

Загальні інвестиції в галузь фінтех у регіоні EMEA (Європа, Близький Схід, Африка)  також продовжили зростати: у першому півріччі 2021 року інвестовано понад $39 млрд порівняно із $26 млрд за 2020 рік. При цьому у формі венчурних інвестицій було залучено $15 млрд.

Спостерігався значний інтерес до фінтех-хабів, які залучили більше інвестицій, ніж у минулому році. Зокрема, мова йде про PE інвестиції у розмірі $800 млн для Group 42, що базується в Абу-Дабі, та купівля PE Fenergo (Ірландія) за $600 млн. Серед інших угод – понад $100 млн у рамках раундів венчурного фінансування у Нідерландах (компанії Mollie, Bunq), Франції (наприклад, Ledger, Market Pay, Shift Technology, Alan та інші), Австрії (а саме BitPanda), Чехії (Twisto) та Саудівській Аравії (Tamara).

Загальний обсяг інвестицій у Великій Британії за період - $24,5 млрд, де найбільшою була угода M&A компанії Refinitiv на $14,8 млрд. У країнах Скандинавії - $4,8 млрд, у Німеччині - $2,5 млрд, Франції - $2 млрд. Загалом обсяг інвестицій у фінтех у країнах Скандинавії складає  $4,8 млрд. Найзначніша угода у Швеції – придбання компанії Itiviti за $2,6 млрд компанією Broadridge Financial Solutions.

Інвестиції в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні сягнули рівня $7,5 млрд, що значною мірою зумовлено активністю венчурного капіталу. Серед країн - лідерів по залученню інвестицій – Індія ($2 млрд), Китай ($1,3 млрд) та Австралія ($900 млн). Найбільш значні угоди були укладені у Південній Кореї (toss), Індонезії (Gojek), Індії (Pine Labs, CRED та Razorpay та KreditBee), Філіппінах (Mynt), Австралії (86400) та Китаї (MediTrust).

У другій половині 2021 року загальні інвестиції у фінтех залишатимуться на високому рівні у більшості регіонів світу. Очікується, що найбільші обсяги інвестицій залучатимуть сектор платежів, а також рішення для фінансування на основі доходів та моделей банкінгу. Враховуючи зростання кількості цифрових транзакцій та подальше зростання кібератак та програм-вимагачів, рішення з кібербезпеки, ймовірно, також будуть ретельно відстежуватися інвесторами.