За результами звіту Venture Pulse Q2 2021, позитивна динаміка інвестицій у венчурний капітал в Європі в ІІ кварталі 2021 року знову б`є рекорди – за рахунок угод компаній NorthVolt, Celonis, MessengerBird, Trade Republic, Mollie, FlixBus, WeFox and Klarna. Вартість компаній також продовжувала зростати. Оптимізм, наявність грошових коштів та інвестори, які підхоплюють сучасні тенденції в сфері електронної комерції, В2В та цифрових послуг, сприяло підвищенню оцінки вартості.

Різноманітність сфери фінтеху приваблює інвестиції

Інвестиції у венчурний капітал у сфері фінтеху залишаються на високому рівні по всій Європі, частково за рахунок кількості фінтех-компаній, що збільшується, та які залучають інвестиції – від фондової торгової платформи Trade Republic ($900 млн) та цифрової страхової компанії WeFox ($650 млн) до платіжної компанії Mollie ($805 млн), компанії Klarna ($639 млн) та банку Starling Bank ($443 млн). Такі нескладні концепції, як “buy now, pay later” або «купуй зараз, плати пізніше» приваблюють інвесторів завдяки своїй доданій вартості – у ІІ кварталі 2021 року британська компанія Zilch залучила $80 млн.

Ілля Сегеда, лідер напрямку консультаційних послуг з питань злиття і поглинань KPMG в Україні, коментує ринок венчурного капіталу в Україні: «Унаслідок різних обмежень, накладених країнами у всьому світі в контексті боротьби з пандемією COVID-19, диджиталізація нашого повсякденного та ділового життя прискорюється дедалі швидше, і Україна в цьому сенсі не відрізняється від решти світу. Ця тенденція тривала упродовж І півріччя 2021 року, і це також відбилося на українському ринку злиття та поглинання. У секторі інновацій та технологій було оголошено 8 угод на загальну суму 157 млн дол. США. Це стало приголомшливим п'ятикратним збільшенням вартості угод, порівняно з аналогічним періодом попереднього року (І півріччя 2020 року: 31 млн дол. США). Усі угоди в інноваційному та технологічному секторах укладались іноземними інвесторами, переважно фондами приватного капіталу та венчурного капіталу з Північної Америки, Європи та країн ближнього зарубіжжя».

Зростає інтерес до виходу на IPO та моделі SPAC

Попре гучний вихід на біржу компанії Deliveroo, інтерес до публічного розміщення акцій серед компаній в Європі продовжував зростати, як за моделлю IPO, так і моделлю SPAC. У ІІ кварталі 2021 року відбулося кілька успішних виходів на біржу, серед них – ізраїльська компанія Monday.com, шведська компанія з виробництва молока Oatly на американській біржі Nasdaq, компанія з Великобританії Darktrace та фінтех-компанія PensionBee на Лондонській стоковій біржі (LSE) .

Зрілі компанії в Німеччині також все частіше розглядають IPO як стратегію виходу та зростання. Рік – два тому інтерес до IPO був слабкішим. Однак постає питання, чи замінять IPO більш пізні раунди інвестицій серій D та Е, чи компанії залишаться приватними протягом наступних раундів, перш ніж вийти на біржу. Інтерес до транзакцій SPAC в Європі продовжив зростати. Протягом ІІ кварталу 2021 року британська компанія Babylon Health погодилася на злиття за моделлю SPAC з Alkuri Global Acquisition Corp, а ізраїльська компанія Innovid оголосила про плани злиття з ION Acquisition Corp.

Інвестиції у Великобританії тримають сильні позиції

Програма вакцинації від COVID-19 посприяла тому, що компанії почали відновлювати свої оптимістичні настрої після Brexit. Фінтех-компанії та технологічні компанії зі сфери здоров`я уклали найбільші угоди у ІІ кварталі 2021 року, серед яких залучення $500 млн платіжною компанією B2B SaltPay, залучення $444 млн компанією Exscientia, що працює з технологіями штучного інтелекту, залучення $443 млн цифровим банком Starling Bank та $130 млн цифровою медичною компанією Huma. Попре те, що угоди на пізніх стадіях залучали більшість інвестицій, інтерес до угод на ранніх стадіях дещо виріс, і все більше компаній почали залучати інвестиції на ранніх стадіях серії А.

Ринок венчурного капіталу у Німеччині продовжує зростати

Позитивна динаміка на ринку венчурного капіталу у Німеччині обумовлена результатом залучення $1 млрд компанією Celonis, вартість якої стала понад $10 млрд, що зробило її першою компанією-декарогом в Німеччині. До участі в угодах на ринку венчурного капіталу в Німеччині долучилися нові нетрадиційні інвестори, такі як державні інвестиційні фонди. Серед міст Німеччини Мюнхен розвивається, як висококонкурентний технологічний хаб, чим наздоганяє Берлін; продовжують розвиватися в цьому напрямі Кельн та Гамбург.

Скандинавський регіон приваблює інвесторів

Завдяки інвестиціям у $2,75 млрд виробником акумуляторів Northvolt AB, залученню $639 млн фінтех-компанією Klarna та залученню $270 млн компанією Kry ринок венчурного капіталу в скандинавському регіоні залишався стабільним. Наявність величезного резерву високоліквідного капіталу допомогла компаніям з різних галузей та регіонів залучити великі раунди фінансування: найбільші угоди ІІ кварталу 2021 року припали на Швецію, а решта угод відбулась в інших скандинавських країнах – норвезька бакалійна компанія Oda залучила $264 млн, фінська фірма Oura залучила $100 млн, а датська компанія ADCendo залучила $60 млн.

Очікується, що інвестиції у венчурний капітал в Європі в ІІІ кварталі 2021 року залишатимуться стабільними, особливо в таких сферах, як фінтех, медично-технологічні послуги та послуги B2B. За очікуваннями, інвестиції в сфері кібербезпеки значно зростуть.