Актуальні роз'яснення податкових органів

Підготували для вас перелік найактуальніших роз’яснень податкових органів за останній час. Рекомендуємо звернути на них особливу увагу та врахувати при податковому плануванні:

Oksana Olekhova

Партнерка, напрям податкового консультування

KPMG в Україні

1. Оподаткування ПДВ кредит-нот щодо товарів, які імпортуються платниками ПДВ

Український платник ПДВ отримав знижку на товари, які були придбані у продавця-нерезидента та імпортовані в Україну із застосуванням кредит-нот, виданих таким продавцем. Відповідно до положень договору купівлі-продажу та кредит-нот, знижка надавалась шляхом зменшення кредиторської заборгованості українського платника ПДВ перед продавцем-нерезидентом за придбані та імпортовані товари.

Оскільки кредит-ноти стосуються зменшення заборгованості українського платника ПДВ за придбані та імпортовані товари та не стосуються поставки останнім товарів або послуг, для українського платника ПДВ у зв'язку з такими кредит-нотами не виникає зобов’язання щодо сплати 20% ПДВ.

Однак якщо платник ПДВ бажає зменшити свої зобов’язання з ПДВ, визнані при імпорті відповідних товарів за отриманими знижками відповідно до кредит-нот, він повинен підготувати розрахунок коригування відповідних митних декларацій щодо імпорту товарів.

Державна податкова служба України роз’яснила ці питання у листі №1169 / ІПК / 99-00-21-03-02-06 від 24 березня 2021 року.

2. Нерезидент, який купує нерухомість для здачі в оренду, зобов’язаний реєструвати постійне представництво

Компанія-нерезидент розглядає питання придбання майнових прав на офісне приміщення в будівлі, яка знаходиться в процесі будівництва. Після завершення будівництва, такий нерезидент зареєструє своє право власності на відповідне приміщення та здаватиме його в оренду з метою отримання доходу.

Виходячи з вищевикладеного, компанія-нерезидент повинна подати документи до податкових органів України до набуття права власності або майнових прав на офісні приміщення з метою проведення так званої «загальної» податкової реєстрації.

Крім того, оскільки діяльність з оренди таких офісних приміщень повинна розглядатися як комерційна діяльність компанії-нерезидента, що здійснюється в Україні, і що призведе до отримання доходу в Україні для такого нерезидента, останній повинен «створити» своє постійне представництво в Україні та зареєструйтесь як платник ПДВ в Україні.

Державна податкова служба України роз'яснила зазначене питання в листі № 1066 / ІКІ / 99-00-21-02-02-06 від 19 березня 2021 року.

3. Датою ПДВ кредиту при наданні послуг є дата складення електронного документа незалежно від дати електронного підпису

Платникам податку, які здійснюють при операції з постачання послуг, слід використовувати дату складання документа (в паперовій чи електронній формі), який містить відомості про постачання послуг платником податку з метою визначення дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ та, відповідно, складання податкових накладних за такими операціями.

Державна податкова служба зазначила, що при здійсненні платником податку (постачальником) операції з постачання послуг, які оформлялись первинним документом, складеним в електронній формі, датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ та відповідно складання податкової накладної за такою операцією буде вважатися дата складання такого первинного документа, який містить відомості про господарську операцію, незалежно від дати накладання електронних підписів.

Роз’яснення були надані ДПСУ 30 березня.2021 року у листі № 1287/ІПК/99-00-21-03-02-06

4. Виникнення постійного представництва при наданні послуг нерезидентом із залученням українських підрядників

Компанія-нерезидент, яка зареєстрована в податкових органах України, розглядає можливість здійснення підприємницької діяльності як на території України, так і за її межами, залучаючи українських субпідрядників для надання відповідних послуг протягом періоду, що перевищує 6 календарних місяців. Субпідрядники братимуть участь у різних проєктах на основі відповідних технічних завдань.

За загальним правилом, такий опис підприємницької діяльності компанії-нерезидента має призводити до виникнення так званого «сервісного» постійного представництва (англ. “Service PE”) для нерезидента в Україні. Однак українські податкові органи підкреслили, що остаточний висновок можна зробити лише на основі ретельного аналізу всіх істотних обставин здійснення описаної діяльності та відповідних первинних документів.

ДПСУ надала відповідне роз’яснення у листі № 992 / ІПК / 99-00-21-02-02-06 від 17 березня 2021 року.

5. Відображення амортизації активу з права користування в додатку АМ

Якщо платник податків, відповідно до вимог міжнародних стандартів фінансової звітності, визнає активи з права користування за договорами оренди, то амортизація таких активів не має відображатися у додатку АМ до рядка 1.2.1 додатку РІ до рядка ОЗ РІ Декларації з податку на прибуток.

Роз’яснення надано ДПСУ у листі №1259/ІПК/99-00-21-02-02-06 від 29 березня 2021 року.

Вказані вище роз’яснення є індивідуальними податковими консультаціями та можуть використовуватися виключно платниками податків, яким надано такі консультації.

З нашого досвіду один з ефективних способів захисту від податкових ризиків є отримання індивідуальної податкової консультації та залучення незалежної команди, яка допоможе сформувати запит з належною аргументацією.

Як KPMG допомагає захиститися від ризиків?

В залежності від специфіки діяльності вашої компанії KPMG може:

• підготувати запит на отримання податкової консультації із врахуванням специфіки діяльності вашої компанії;
  • здійснити аналіз діяльності та надати рекомендації для зниження виявлених податкових ризиків;
  • здійснювати консультування та супроводження компанії під час податкової перевірки ДПСУ.

Оксана Олехова, партнерка, податкове та юридичне консультування KPMG в Україні

© 2024 KPMG означає ТОВ "КПМГ-Україна", ПрАТ "КПМГ Аудит" та АО "КПМГ ПРАВО", компанії, зареєстровані згідно із законодавством України; члени глобальної організації незалежних фірм KPMG, що входять до KPMG International Limited, приватної англійської компанії з відповідальністю, обмеженою гарантіями своїх учасників. Всі права захищені.

Щоб отримати докладнішу інформацію про структуру глобальної організації KPMG, відвідайте https://kpmg.com/governance.

KPMG у соцмережах

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.