Мінфін затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо ТЦ

Мінфін затвердив Узагальнюючу податкову консультацію

За цією темою

9 лютого 2021 року Міністерств фінансів України оприлюднило Узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення, яка затверджена наказом Мінфіну від 08.02.2021 р. № 67. Консультація містить роз’яснення з чотирьох актуальних питань трансфертного ціноутворення.

Далі – їх короткий огляд:

Питання - відповідь 1 стосується особливостей застосування критеріїв пов’язаності осіб під час визначення діапазону рентабельності зіставних юридичних осіб:  під час формування вибірки зіставних компаній для розрахунку діапазону рентабельності необхідно виключати компанії, щодо яких наявна інформація про здійснення ними операцій з пов’язаними особами.

Питання - відповідь 2 надає роз’яснення щодо переліку інформації, яку повинна містити документація з трансфертного ціноутворення, з урахуванням змін запроваджених Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі - Закон № 466): обґрунтування економічної доцільності та наявності ділової мети при проведенні  контрольованих операцій необхідно наводити в документації з ТЦ починаючи з 2020 звітного року. За попередні звітні періоди відповідне обґрунтування може зазначатись за бажанням платника податків.

Питання – відповідь 3 роз’яснює питання застосування штрафів у разі проведення платником податків самостійного коригування ціни контрольованої операції (сум податкових зобов’язань) за 2019 звітний  рік та самостійного подання уточнюючого розрахунку після 01.10.2020 р.:  якщо відповідний розрахунок подається платником податків після 1 жовтня 2020 р., але не пізніше останнього дня триваючого зараз карантину, то штрафні санкції (три відсотки від суми коригування) до платника податків не застосовуються

Питання – відповідь 4 розглядає особливості застосування критеріїв пов’язаності осіб при визначенні контрольованих операцій у 2020 звітному році у зв’язку зі змінами, запровадженими Законом № 466: у консультації на прикладах надано детальне роз’яснення щодо змін, що стосуються:

• критерію визнання осіб пов’язаними (підвищення відсотку володіння корпоративними правами з 20% до 25%);
  • суб’єктивного складу осіб, які можуть бути визнано пов’язаними (поширення критеріїв пов’язаності не тільки на юридичних та фізичних осіб, а також на утворення без статусу юридичної особи);
  • критерію пов’язаності за наявності у платника податків боргових зобов’язань в частині визначення кредиторів (гарантів) за такими зобов’язаннями (виключення для банків та міжнародних фінансових організацій, які відповідно до міжнародних договорів України наділені привілеями та імунітетами)

Нагадаємо, відповідно до пп. 112.8.2 пп. 112.8  ст.112 ПКУ обставинами що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень є, зокрема, вчинення діяння особою, яка діяла  відповідно до узагальнюючої податкової консультації. Отже, всім компаніям які здійснюють контрольовані операції варто детально ознайомитись із повним текстом консультації.

© 2021 KPMG означає ТОВ "КПМГ-Україна", ПрАТ "КПМГ Аудит" та АО "КПМГ ПРАВО", компанії, зареєстровані згідно із законодавством України; члени глобальної організації незалежних фірм KPMG, що входять до KPMG International Limited, приватної англійської компанії з відповідальністю, обмеженою гарантіями своїх учасників. Всі права захищені.

Щоб отримати докладнішу інформацію про структуру глобальної організації KPMG, відвідайте https://home.kpmg/governance.

KPMG у соцмережах

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.

Sign up today