Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК: ВС роз’яснив зміни, внесені до ПКУ Законом 466-ІХ

Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК

Бізнес та податкові органи протягом останніх років ведуть активну дискусію щодо пропорційності накладення величезних штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, які не надаються отримувачу.

За цією темою

Верховна Рада звернула увагу на дане питання та Законом № 466-IX встановила максимальну штрафну санкцію у розмірі 1020 гривень. У подальшому, Законом № 786-IX від 14.07.2020 р. такий максимум був знижений до 510 грн. При цьому врегульовано й питання штрафів за періоди ДО набрання чинності вказаними Законами, а саме: протягом періоду з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2019 року, до штрафів, які є неузгодженими (відповідні податкові повідомлення-рішення знаходяться в процедурі адміністративного або судового оскарження та грошові зобов`язання за ними не сплачено), застосовуються аналогічні обмеження.

Як бути в ситуації, коли такі штрафи знаходяться в оскарженні?

Верховний Суд прийшов до висновку, що нова редакція зазначеного пункту впроваджує ретроактивну дію закону щодо штрафів, нарахованих платникам податків протягом періоду з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2019 року за наведених у цій же нормі умов.

Верховний Суд також зробив наступні важливі висновки:

• згідно з пунктом 56.18 статті 56 ПК України, грошові зобов`язання вважаються неузгодженими з моменту звернення платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу і до набрання рішенням законної сили;
  • контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу відповідно до оновлених законодавчих обмежень і надсилає (вручає) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним);
  • для цілей цього пункту законодавець встановив окреме визначення неузгодженого грошового зобов’язання, відмінне від загального. Таким чином, грошове зобов’язання вважається неузгодженим протягом всієї процедури судового оскарження без обмежень щодо інстанції, в якій знаходиться спір;
  • обов’язковою умовою для існування неузгодженого зобов’язання є відсутність сплати такого зобов’язання.

А як доцільно діяти, якщо «старі» ППР в оскарженні, а видані «нові» і штраф сплачений?

• Подати пояснення з доказами сплати «нових» ППР;
  • Подати клопотання про закриття справи;
  • Комунікувати з органами ДПС щодо скасування відображення «старих» ППР.

Детальніше – у Постанові Верховного Суду від 01.09.2020 р. у справі № 340/1857/19

Останні досягнення KPMG Law Ukraine:

1. Успішний захист в Суді апеляційної інстанції інтересів агропромислової компанії в податковому спорі – відшкодування ПДВ
  2. Успішний захист в Суді апеляційної інстанції інтересів міжнародного інвестора у податковому спорі щодо необхідності дисконтування заборгованості
  3. Практика з вирішення податкових спорів KPMG Law Ukraine захистила інтереси виробника рятівного обладнання
  4. Успішний захист у Верховному Суді міжнародної фармацевтичної компанії в спорі про визнання представництва постійним

© 2021 KPMG означає ТОВ "КПМГ-Україна", ПрАТ "КПМГ Аудит" та АО "КПМГ ПРАВО", компанії, зареєстровані згідно із законодавством України; члени глобальної організації незалежних фірм KPMG, що входять до KPMG International Limited, приватної англійської компанії з відповідальністю, обмеженою гарантіями своїх учасників. Всі права захищені.

Щоб отримати докладнішу інформацію про структуру глобальної організації KPMG, відвідайте https://home.kpmg/governance.

KPMG у соцмережах

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.

Sign up today