Олена Кошарна — засновниця і головна виконавча директорка Horizon Capital, провідної інвестиційної приватної компанії в регіоні.

У розмові з Пітером Латосом, партнером, керівником відділу консультаційних послуг KPMG в Україні, вона розповіла про секрети стрімкого сходження Horizon Capital до вершин, реакцію компанії на нещодавні бурхливі події, вплив новітніх технологій і стратегію компанії, спрямовану на протистояння швидким змінам, яких зазнає бізнес й суспільство.

Завантажуйте восьмий випуск KPMG Review Magazine «Нова нормальність» (PDF 4 MB).

Нова нормальність

KPMG Review Magazine #8

Завантажити журнал
(PDF 4 MB)

Менш ніж за п’ять років Horizon Capital виросла до найбільшої в Україні приватної інвестиційної компанії, яка має під управлінням 850 мільйонів доларів CША, інвестувала понад 750 мільйонів доларів у 150 компаній в Україні та регіоні і залучила додатковий капітал у понад 2 мільярди доларів. Утім, Кошарна націлена на досягнення ще більшого масштабу. Їй замало належати до першої чвертки компаній прямого інвестування (private equity) з європейських країн, що розвиваються. «Ми хочемо бути в першій чвертці private equity в світі, і крапка», — каже вона.

Кошарна наголошує, що успіх Horizon не містить жодного чарівного складника, але, поза сумнівом, у ньому є деякіі обов’язкові елементи, ключові серед яких — правильні люди й меритократична культура. Це означає залучення до команди найкращих регіональних професіоналів з дипломами MBA Гарварду, Вортону та інших провідних бізнес-шкіл, що володіють першокласними знаннями з консалтингу й операційними навичками. Вона так само захоплено розповідає про те, що засновники компаній, в які інвестує Horizon, — вмотивовані та цілеспрямовані підприємці-візіонери.

У той час, як в інших країнах є бізнес-інкубатори й акселератори з державною підтримкою для новостворених компаній, українські підприємці покладаються лише на власні сили, що робить їх особливими, вважає пані Кошарна. «Візьміть, наприклад, Владислава й Ірину Чечоткіних, — каже вона, — які запускали Rozetka зі своєї квартири, а на сьогодні вони перші в електронній комерції в усій країні. Або засновники Jooble Роман Прокоф’єв і Євген Собакарьов, які розбудували другий у світі агрегатор з пошуку роботи». До цього пантеону молодих підприємців вона додає Олександра Конотопського з Ajax, виробника систем безпеки для дому, Володимира Многолітнього з Genesis, венчур-білдера, який запустив Jiji, онлайн маркетплейс, який домінує в шести африканських регіонах, а також BetterMe, додаток для здоров’я і фітнесу, який швидко поширюється в усьому світі і яким керує Вікторія Репа. «Усі ці підприємці, — каже вона, — суперсильні, цілеспрямовані й незламні... з амбітними цілями панувати як в регіоні, так і у світі». «Уся справа в людях».

Незважаючи на пандемію COVID-19 Кошарна не втрачає оптимізму щодо економічних перспектив країни. Криза вдарила якраз тоді, коли Україна добре підготувалася, щоб їй протистояти, каже вона, зокрема через затягування пасків, до якого вдавалися з 2014–2015 років. «У нас найвищі валютні резерви за сім років, надзвичайно низький відсоток відношення боргу до ВВП — 52% і зростання ВВП >3% минулого року». Таким чином, хоча в другому кварталі ВВП знизився на 11%, Кошарна порівнює падіння з єврозоною та США, показники яких склали 12,1% і 32,9% відповідно. «У червні і липні, порівняно з попереднім місяцем, спостерігалося зростання на 4%. Україна відносно в досить непоганій ситуації». Утім, застерігає вона, хоча «ми маємо майже 30 мільярдів доларів валютних запасів... й надалі важливо зберігати кредитно-грошову й фіскальну стабільність». І в той час, як декотрі країни навколо України можуть витрачати до 15% ВВП на стимулювання економіки, «ми не в тому стані», — застерігає Кошарна.

«Немає чудодійного рецепту, — додає вона, (але) якби я давала поради українському уряду, я би порадила зробити усе можливе й неможливе для того, щоб пришвидшити структурні реформи і доробити усю важку роботу, необхідну для максимального посилення довіри інвесторів до України». Як голова Американської торговельної палати в Україні Кошарна каже, що постійно чує від членів палати, наче мантру, одне й те ж саме: «Верховенство права, верховенство права, верховенство права. Вкрай необхідно забезпечити справедливу й прозору судову систему, прозору спіпрацю з бізнесом і політичну волю для просування країни вперед». Інвестори потребують впевненості, а Україна потребує інвесторів.

Horizon упродовж пандемії продовжував інвестувати. Цикл прямих інвестицій охоплює 3–5 років, після чого відбувається продаж активів, таким чином, допоки багато хто уповільнював діяльність, бо люди адаптувалися до нової реальності, Horizon Capital й надалі, незважаючи на зовнішні обставини, укладала угоди. Можливо, Horizon — аномалія, припускає Кошарна, але «для нас не було жодного уповільнення, ми продовжували інвестувати». За її словами, у планах оголосити найближчим часом про нову угоду*. Під час останього фандрейзингу Horizon зібрала 200 мільйонів доларів США і, як каже Кошарна:

«Ми інвестуємо капітал цього фонду з червня 2017». Основна увага приділяється підтримці чемпіонів, додає вона: «Чемпіонів з експорту і вітчизняних чемпіонів». Навіть під час нинішнього спаду Horizon не зацікавлена у проблемних активах. «Ми завжди приділяємо чимало уваги стратегії, яку підтримують наші інвестори... ми притримуємось того, на чому знаємося: інвестиції в компанії середнього рівня капіталізації з фокусом на технології, 70% — чемпіони з експорту, 30% — вітчизняні чемпіони і, крім IT, це також легка промисловість, харчова промисловість й інші привабливі сектори».

Кошарна вбачає величезні можливості в технологічному секторі. І справді приблизно 50% активів нового фонду Horizon перебувають саме тут. Вона прогнозує, що цього року ми можемо побачити зростання цього сектора на понад 20%, і підкреслює, що Міністерство цифрової трансформації має мету наростити цей сектор до понад 15 мільярдів доларів. Нещодавні раунди залучення фінансування для Gitlab та Grammarly, двох відомих в усьому світі українських технологічних компаній, відбулися з величезним успіхом і продемонстрували можливості сектора. «Електронна комерція надзвичайно популярна, і йдеться не лише про звичайну електронну комерцію,... але й про нішеві її різновиди», — підкреслює Кошарна. І додає: «Ми щойно інвестували в компанію під назвою MakeUp, яка спеціалізується на продажі косметичної продукції через інтернет». Бізнес, який працює в 14 країнах, заснували українські підприємці на чолі з Сергієм Волобуєвим. «Їх не задовольняє позиція лідера лише в Україні, вони розширилися в регіоні й охопили ринок вздовж і вшир. Для нас це велика честь бути разом із засновниками компанії її найбільшим фінансовим інвестором».

Але, за її словами, для Horizon, це не просто питання визначення об'єкта інвестицій. На її переконання, потужні компанії можуть знайти фінансування будь-де. Унікальна перевага Horizon полягає у тому, як ми сприяємо розвитку компаній і працюємо разом з засновниками, щоб стимулювати зростання і скористатися всіма можливостями. А для цього, за її словами, потрібно розбудовувати відносини. «Вони мають вас поважати... Справа не в тому, «яка у вас бізнес-модель». Передовсім йдеться про засновника, який стоїть за бізнесом. Старший партнер Horizon, Денис Тафінцев, провів 3–4 роки, аби краще познайомитися з Чечоткіними перш, ніж укласти угоду з інвестування в Rozetka. І такі робочі відносини, на думку Кошарної, — один із основних інгредієнтів успіху Horizon. «Без далекоглядних засновників, які створили ці компанії, ми не були б там, де перебуваємо нині, і, звісна річ, не прагнули б надати їм капітал і вкладати чимало часу й зусиль у те, щоб спільними зусиллями розвивати бізнес».

У відповідь на запитання про ставлення до переходу на віддалену роботу вона випромінює оптимізм.

«Минулого року ми витратили чимало часу й грошей, щоб переконатися, що всі наші системи й процеси працюють. Запровадили SAP і все перенесли у хмару. Ми підготувалися». Вона не бачить потреби цілковитого повернення в офіс і прогнозує, що в багатьох компаніях цілі підрозділи або відділи можуть так ніколи і не повернутися до роботі в офісі. На її переконання, в багатьох випадках не лише підприємства, але й люди будуть більш продуктивними. «Без потреби добиратися на роботу і з можливістю зосередитися... віддалена робота з нами надовго», — каже вона. Деякі інвестори Horizon уже заявили своїм співробітникам, що не повертатимуться в офіс до весни 2021 року. «Це — новий світ, кожен мусить бути обізнаним в цифрових технологіях, розуміти, як спілкуватися в різних форматах, чи то дзвінок у Zoom, чи повідомлення в WhatsApp або Telegram. Ключовим моментом є підтримувати зв’язок». Horizon організувала регулярні наради з усіма керівниками, провела вебінари, спілкувалися з партнерами McKinsey, міністрами та іншими керівниками бізнесу, аби поділитися наявною інформацією. «Кожен матеріал, який був корисним для наших ділових партнерів, ми миттєво поширювали з топменеджерам в усій країні, їх понад 20 осіб».

Усередині компанія Horizon зосередилася на тому, щоб вся команда лишалася в курсі справ, де б хто не перебував, завдяки зустрічам з усіма співробітниками, щотижневим координаційним дзвінкам, зустрічам партнерів та інвестиційного комітету. Таким чином, за її словами, «ми могли лишатися на зв’язку, спілкуватися, рухати вперед проєкти, тримати руку на пульсі того, що відбувається в компаніях і з нашими співробітниками». Перебування з родиною в Києві і вибір залишитися в Україні під час пандемії мав для Кошарної важливе значення, особливо під час цієї кризи, і вона визнає, що як лідер мусить слугувати прикладом. «Кожному доведеться відповісти, яким він був лідером у цей непростий час. Чи продемонстрував він своє лідерство у тому, як ставився до своєї команди, наполягаючи на перевірці температури, носінні масок і соціальному дистанціюванні, і роблячи все можливе, щоб показати співробітникам, що по-справжньому дбає про них, а не на словах одне, а в справах — інше».

Утім, застерігає вона, є деякі речі, які неможливо зробити віддалено. «Я не можу уявити себе виконавчим директором приватної інвестиційної компанії, що інвестує в Україну, якби я раптом застрягла десь у Лондоні, Нью-Йорку, Москві чи Варшаві. Це неможливо.... суто людський чинник. Ти не можеш перед угодою прийти й переконатися на власні очі». Вона запитує себе, як можна було б думати про інвестиції завбільшки у сотні мільйонів доларів, не прилітаючи і не зустрічаючись з людьми. «Вони можуть зазирнути у віртуальну кімнату даних, але чи можуть вони зустрітися за філіжанкою кави з CEO або засновником, якого хочуть підтримувати в майбутньому і відчувати впевненість у партнерських відносинах, які вони будують?» На її думку, переваги від роботи на місцевому рівні у цьому плані беззаперечні.

Кошарна вважає, що в майбутньому Horizon зростатиме й надалі. «Ми дуже рішучі, що надзвичайно важливо…. Рішучість і довіра інтуїції — це мистецтво й наука інвестування, і ви мусите опанувати і одне, і друге». Середньострокова мета Horizon — мати під управлінням 1 мільярд доларів США. «Ми розглядаємо наступний фандрейзинг, вже говоримо про нього і що в нього буде входити. Наша команда в піднесеному настрої… піднесені, бо завдяки зусиллям засновників і нашим зусиллям, виручка компаній, в які ми проінвестували, зростала на 40% в середньому в рік протягом останніх трьох років у всьому портфелі». За її словами, інвестиційні професіонали Horizon супроводжують увесь бізнес-цикл, від пошуку до підтримки зростання компаній й виходу, і це дає команді потужний заряд адреналіну, рушійної сили й натхнення, каже Кошарна. «Ми дбаємо про те, щоб амбітні цілі завжди були в центрі уваги».

Олена Кошарна

Засновник і головний виконавчий директор Horizon Capital

*Примітка. Усього за кілька днів після нашої розмови Horizon оголосила про нову інвестицію в Liki24, маркетплейс що об’єднує пропозиції від тисяч аптек, збільшує вибір і прозорість цін для споживачів і пропонує швидку та надійну доставку або знаходить зручну аптеку для самостійного отримання товару. Місія компанії — зробити ліки доступними для кожного клієнта незалежно від місця проживання та рівня доходів. Фонд EEGF II компанії Horizon Capital взяв участь в останньому раунді з метою підтримки амбітних планів з розширення бізнесу і виходу на європейські ринки. Польща стала першим міжнародним ринком, на якому Liki24 нещодавно почала свою діяльність.