Франція VS Google: податкове врегулювання ціною в 1 млрд євро

Франція VS Google

У 2015 році влада Франції розпочала масштабне розслідування за фактом податкового шахрайства проти Google France SARL (дочірньої компанії інтернет-гіганта Google), яке тривало майже 4 роки.

За цією темою

Компанію підозрювали в переміщенні значної частини прибутку від операцій Google у Франції в Ірландію, де розташована її європейська штаб-квартира - Google Ireland Ltd. Основна діяльність Google Ireland Ltd (далі - GIL) – продаж продуктів та послуг Google на ринку EMEA (Європа, Близький Схід та Африка), який охоплює і ринок Франції.

Французькі податкові органи стверджували, що Google незаконно показує у звітності ірландського підрозділу основну частину своїх прибутків французького походження, у зв'язку з чим значна частина податків сплачується саме в Ірландії. Низькі ставки корпоративного податку в Ірландії (12,5% проти 33,3% у Франції), а також зловживання «прогалинами» у договорах про уникнення подвійного оподаткування (використання схеми відомої як «Подвійний ірландсько-голландський сендвіч») дозволило Google значно «заощаджувати» на податках.

Під час розслідування було, зокрема, встановлено, що відповідно до договору про маркетинг та комерційну допомогу (MSA) між GIL та Google France (далі – GF), співробітники GF мають надавати маркетингову та комерційну підтримку компанії GIL. Проте функції, які виконувала компанія GF, вийшли за рамки договірних умов. Зокрема, договором MSA не було передбачено обслуговування компанією GF клієнтів компанії GIL у Франціїта здійснення перемовин за контрактами, укладеними GIL з французькими споживачами послуг. Податкові органи наголосили, що в результаті таких дій GF недоотримала значну частину свого прибутку, що призвело до мільйонних втрат бюджету Франції – загальні претензії податківців оцінювались в 1,6 млрд євро.

У вересні 2019 року французька прокуратура повідомила про досягнення домовленостей із Google щодо врегулювання зазначених податкових претензій. Угода про врегулювання спору, яка в подальшому була схвалена судом, передбачає виплату Google штрафу у розмірі 500 мільйонів євро та 465 мільйонів євро в якості несплачених за попередні періоди податків. Таким чином, загальна сума платежів до французького бюджету сягає майже 1 млрд євро.

Міністр держбюджету Франції Жеральд Дарманін, коментуючи укладену угоду, зазначив, що врегулювання спору із Google створює правовий прецедент, тому зараз ведуться перемовини щодо сплати податків з декількома іншими компаніями, великими і малими.

У Google з приводу угоди про врегулювання цього податкового спору заявили, що вони визнають обґрунтованість претензій, але не визнають своєї провини: «Ми, як і раніше, впевнені, що скоординована реформа міжнародної податкової системи - найкращий спосіб забезпечити чіткі рамки для компаній, що працюють у всьому світі».

Варто зазначити, що у червні 2019 року Франція першою серед європейських країн запровадила «цифровий податок» для великих технологічних компаній, які працюють у сфері інтернету та інформаційних технологій, серед яких Facebook, Amazon та Google, що викликало значні торгові суперечки з урядом США.

Станом на сьогодні Франція та США домовились відтермінувати стягнення «цифрового податку» до кінця 2020 року для можливості спільно із ОЕСР розробити узгоджені правила щодо оподаткування цифрової економіки.

Самольчук Юлія, консультант, KPMG в Україні

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG