Менше 30 днів до старту BEPS: як підготуватися вже зараз?

Менше 30 днів до старту BEPS

Вже не так довго залишилося до Нового року, і це означає, що вже зовсім скоро українському бізнесу доведеться на практиці зіштовхнутися з положеннями Плану протидії BEPS:

За цією темою

• у 2020 р. положення Конвенція MLI почнуть застосовуватися до ряду конвенцій про уникнення подвійного оподаткування та Протокол до конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром набуде чинності;
  • очікується, що протоколи до конвенцій про уникнення подвійного оподаткування з Великобританією та Швейцарією також набудуть чинності у 2020 році, за умови, що до кінця 2019 року країни обміняються з Україною повідомленнями про ратифікацію протоколів;
  • також очікується прийняття антиофшорного податкового законодавства в Україні (законопроєкт №1210) тапланується ратифікація протоколу до конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Нідерландами.

Що очікувати та до чого готуватися, розповів 28.11.2019 р. Олександр Бобошко, керівник групи міжнародного корпоративного оподаткування KPMG в Україні.

Що змінюється?

• MLI набирає чинності в Україні 01.12.2019 р. (вводяться більш жорсткі правила щодо застосування пільг, передбачених міжнародними конвенціями про уникнення подвійного оподаткування);
  • поглиблюється міжнародний обмін податковою та фінансовою інформацією;
  • впроваджується правила оподаткування контрольованих іноземних компаній в країнах Європейського Союзу;
  • посилюється банківський моніторинг за операціями, що містять ознаки агресивного податкового планування в країнах Європейського союзу та Україні;
  • з’являються податкові ризики, пов’язані з виходом на нові ринки та залученням фінансування від пов’язаних компаній;
  • посилюється контроль за трансфертним ціноутворенням в країнах-членах ОЕСР та Україні.

Що таке MLI і як з цим жити?

Конвенція MLI (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent BEPS) – багатостороння конвенція ОЕСР про виконання заходів, що стосуються податкових угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування.

MLI імплементує окремі положення Плану протидії BEPS шляхом автоматичного внесення змін до конвенцій про уникнення подвійного оподаткування, які підпадають під дію Конвенції MLI.. Україна визначила 76 юрисдикцій, до конвенцій про уникнення подвійного оподаткування з якими будуть застосовуватися положення Конвенції MLI.

Важливі аспекти:

• Конвенція MLI доповнює угоди про уникнення подвійного оподаткування, без необхідності проведення двосторонніх переговорів та підписання протоколу
  • застосовується гнучкий підхід до імплементації положень Конвенції MLI: opt-in/opt-out щодо опціональних положень в будь-який момент у часі;
  • кожна країна-учасниця Конвенції MLI подає повідомлення, так звану «MLI Position» – документ, що містить перелік угод про уникнення подвійного оподаткування, до яких країна бажає застосовувати положення Конвенції MLI;
  • Конвенція MLI буде застосовуватися тільки до конвенцій про уникнення подвійного оподаткування, які буди взаємно включені до MLI Position обома країнами-учасницями конвенції.
  • ОЕСР виступає депозитарієм повідомлень країн щодо застосування положень Конвенції MLI;
  • MLI відкрита для приєднання будь-яких інших юрисдикцій.

Однак найбільший ажіотаж створився навколо «тесту основної мети» (Principal Purpose Test, PPT). Пільги, передбачені угодами про уникнення подвійного оподаткування, не будуть застосовуватися, якщо отримання таких пільг є однією з основних цілей угоди або структури. PPT є обов’язковим до застосування всіма юрисдикціями, що підписали MLI.

Законопроєкт №1210

Олександр Бобошго наголосив, що законопроєкт №1210 стосується не лише Плану протидії BEPS, цим законопроєктом пропонується внесення змін до Податкового кодексу, в тому числі в частині податкового адміністрування. Отже, законопроект передбачає:

• введення «тесту основної мети;
  • розширення поняття «бенефіціарний власник»;
  • введення правил оподаткування так званих «конструктивних дивідендів»;
  • розширення поняття «постійне представництво»;
  • повернення до практики підтвердження витрат відповідно доз правила «ділової мети»;
  • запровадження правил оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК).

Поради від KPMG:

• збільшити рівень економічної присутності холдингових компаній у іноземних юрисдикціях : найняти профільних співробітників,  орендувати/ придбати офіс тощо.
  • підготувати аргументи для підтвердження правомірності застосування пільг, передбачених конвенціями про уникнення подвійного оподаткування (зокрема, зібрати корпоративні документи, що підтверджують наявність комерційного обґрунтування окремих операцій, корпоративної структури у цілому);
  • розглянути можливість відмови від «back to back» структур
  • змінити операційну модель продажів;
  • редоміцілювати «островні» компанії групи у юрисдикції, які не включені до списку Кабінету Міністрів України, та які підписали з Україною угоду про уникнення подвійного оподаткування.
  • проаналізувати можливі стратегії зменшення податкових ризиків, що можуть виникнути у зв’язку з запровадженням правил оподаткування КІК.

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG