Протидія транскордонним податковими схемам – досвід Великобританії

Трансфертне ціноутворення у Великобританії

Податок на переміщений прибуток (Diverted Profits Tax, DPT) запроваджено у Великобританії з 1 квітня 2015 року. DPT є окремим податком, який не замінює, а доповнює податок на прибуток підприємств. Він був введений не чекаючи уніфікованого рішення від ОЕСР для вирішення проблем з розмиттям податкової бази, що розглядаються в Кроках 7-10 Плану дій BEPS.

За цією темою

Ставка DPT складає 25% до «переміщеного прибутку», що є вищою, ніж 20% звичайного податку на прибуток, а відтак, має стимулювати компанії не використовувати податкові схеми, які можуть бути обкладено DPT.

Згідно із законодавством Сполученого Королівства податок на переміщений прибуток застосовується у таких випадках:

• «недостатня економічна сутність» (insufficient economic substance) юридичних осіб або транзакцій: компанія перерозподіляє прибутки на зарубіжну компанію, яка не виконує суттєвих функцій та знаходиться в низькоподатковій юрисдикції, а основною метою таких операцій є податкова вигода;
  • «уникнення постійного представництва»: компанія намагається запобігти виникненню постійного представництва у Великобританії та веде діяльність через третю особу (згідно з законодавством країни оподатковуються лише доходи іноземних компаній, отримані через постійне представництво). Прикладом є, коли іноземна група реалізує товар на території країни через агента, який буде сплачувати податок на прибуток тільки з надання агентських послуг, хоча цей агент фактично є представництвом компанії, і податок на прибуток має бути сплачено з реалізації товарів групи.

Цікавою є процедура обкладення DPT, адже платники податків повинні самостійно повідомляти податковий орган, якщо їх операції потенційно підлягають оподаткуванню податком на переміщений прибуток. Податкова служба Великобританії (HMRC) протягом двох років після закінчення звітного року може нараховувати податок та направляти компанії попереднє повідомлення про оплату. Якщо платник податків не повідомляє HMRC про існування потенційного об'єкта оподаткування DPT, цей строк збільшується до 4 років.

Платник податків, який отримав попереднє повідомлення про оплату, може подати до HMRC пояснення протягом 30 днів, які розглядаються податківцями також протягом 30 днів, після чого HMRC приймає остаточне рішення щодо направлення компанії повідомлення про оплату DPT із розрахованою сумою податку.

У компанії є 30 днів для сплати податку, адже щодо DPT діє правило «плати зараз, оскаржуй після» («pay first, dispute later»), тобто компанія зобов’язана спочатку сплатити нарахований податок і тільки після цього вона зможе подавати апеляцію, якщо не погоджується з рішенням податківців.

На початку 2019 року з метою збільшення надходжень від DPT податковою службою Великобританії  було запроваджено Механізм розкриття інформації про переміщений прибуток (Profit Diversion Compliance Facility). Він покликаний стимулювати компанії самостійно розкривати інформацію за попередні звітні періоди про операції, що мають ризик бути оподаткованими DPT, розрахувати суму податку та після її узгодження HMRC сплатити відповідні податки та штрафи. Перевага для компаній полягає в тому, що сплачені податки та штрафи з власної ініціативи будуть меншими ніж ті, що нарахує податковий орган у разі початку перевірки.

Протягом 2019 року HMRC направила попереджувальні листи багатьом компаніям, які на думку податківців відносяться до групи високого ризику, і «запропонувала» їм скористатися Механізмом розкриття інформації про переміщений прибуток.

Платники податків, які вирішили скористатися такою можливістю, повинні до 31 грудня 2019 року зареєструватись у проекті та не пізніше шести місяців з дати реєстрації подати відповідний звіт про розкриття інформації. У звіті має бути зазначено: опис операцій, аналіз податкового законодавства, аналіз діяльності, висновки щодо штрафів та пропозиція їх сплатити. Поданий звіт розглядається та підтверджується податковим органом. У разі наявності суперечливих питань, платник податків може зустрітись із податківцями для їх обговорення.

Реєстрація у проекті дозволяє компаніям уникнути штрафних санкцій за не надану раніше інформацію про операції, які оподатковуються DPT, зменшити суму штрафу за несплату податку та запобігти збільшенню строку для направлення HMRC повідомлення про оплату DPT.

Відповідно до інформації з Великобританії, HMRC все частіше використовує розслідування щодо податку на переміщений прибуток для контролю за транзакціями між асоційованими компаніями. За інформацією HMRC за 2017/18 фінансовий рік платникам податків було нараховано вагомі суми податку на переміщений прибуток – 388 млн фунтів стерлінгів, що на 38% більше у порівнянні з показником 2016/2017 фінансового року ( 281 млн фунтів стерлінгів).

Відзначимо, що вслід за Сполученим Королівством податок на переміщений прибуток у липні 2017 року запровадила Австралія, але ставка DPT становить вже 40%.

Наталія Лічна,  консультант, трансфертне ціноутворення,  KPMG в Україні

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG