Через скільки зросте ціна на землю

На кінцеву ціну гектара землі в Україні впливатиме багато чинників, з яких визначальними є під’їзні шляхи та природно-кліматичний фактор. Як швидко зростатиме ціна угідь, залежатиме від встановлених державою норм щодо концентрації землі та допуску на ринок іноземного капіталу.

Alexander Gavriliuk

Партнер, керівник галузевої практики агропромислового сектора

KPMG в Україні

Контакт

За цією темою

Джерело: Landlord

На думку Олександра Гаврилюка, зараз можна говорити, що оренда, а точніше, ринок оренди розвинувся у ліквідний ринок взаємовідносин, де фермери й агрокомпанії, які обробляють землю, платять власникам щороку певну ренту.

Якщо розглядати майбутній обіг під цим кутом і трохи примітизувати питання, то виходить, що майбутній покупець у реальності претендує не на саму землю, а саме на ці виплати на щорічній основі. Тобто при оцінюванні ділянки, продавець і покупець повинні лише визначитися з кількістю орендних платежів — це і буде ринкова ціна певної земельної ділянки.

За розрахунками фахівця, зараз йдеться про те, що стартова ціна буде коливатися на рівні 10–15 років орендних платежів.

«Корекція відбуватиметься залежно від рівня попиту й пропозиції. Крім того, на кінцеву ціну впливатимуть багато факторів. І, до речі, родючість землі (враховуючи сучасні технології обробітку і живлення) не є визначальною», – наголошує Олександр Гаврилюк.

Експерт називає визначальні чинники впливу на ціну землі:

• Під’їзні шляхи

У першу чергу попит складеться на масиви ділянок угідь, які перебувають в обробітку з наявними під’їзними шляхами. І, навпаки, ділянка найродючішого чорнозему, що розташована в середині масиву і не має окремої дороги для проїзду, може взагалі нічого не коштувати.

• Природно-кліматичний фактор

Саме тому найдорожчі землі будуть у Центральному і Західному регіонах України. Крім достатнього рівня вологи, ці регіони відрізняються і великою часткою чорноземів у складі ґрунтів.

Але, як попереджає Олександр Гаврилюк, власникам ділянок треба бути готовими до того, що в перші рік-два ринок землі буде ринком продавця — бажаючих продати буде значно більше за покупців. Як показує практика інших країн, спочатку ринок переживає шок — ціни стартують із високих позначок і швидко прямують донизу. Тому оренда залишиться головною формою обігу землі сільськогосподарського призначення.

Скільки часу буде потрібно для зростання цін на землю, залежить від норм, які встановить держава щодо допуску іноземного капіталу, рівня концентрації землі тощо.

Landlord раніше повідомляв про те, як рахувати ціну сільгоспугідь та від чого залежить вартість української землі .

© 2020 ТОВ "КПМГ-Україна", компанія, яка зареєстрована згідно із законодавством України, член мережі незалежних фірм KPMG, що входять до асоціації KPMG International Cooperative ("KPMG International"), зареєстрованої згідно із законодавством Швейцарії. Усі права застережені.

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG