Єврокомісія підозрює IKEA у несплаті податків на 1 млрд євро

Єврокомісія підозрює IKEA у несплаті податків

18 грудня 2017 року Європейська Комісія (далі –ЄК) оголосила про початок поглибленого розслідування щодо податкового режиму Нідерландів по відношенню до ІКЕА у період 2006-2011 років. ЄК вважає, що два податкових рішення 2006 та 2011 років, можливо, дозволили Inter IKEA Systems BV (дочірній компанії IKEA) сплатити менше податків і надали їй несправедливу конкурентну перевагу перед іншими компаніями в порушення правил державної допомоги ЄС. Претензії європейських контролерів охоплюються періодом 2009-2014 років та сягають близько 1,1 млрд євро.

За цією темою

Відповідно даних ЄК, згідно із  бізнес-моделлю IKEA усі магазини, що реалізують меблі і товари для дому під цим брендом, сплачують франчайзинговий платіж компанії Inter IKEA Systems у розмірі 3 % від обороту. З 2006 по 2011 рр., частина прав інтелектуальної власності, необхідні для функціонування бізнес-моделі, належали іншій компанії групи   - I.I. Holding S.A. (Люксембург).

У 2006 році, відповідно до першого tax ruling, владою Нідерландів було погоджено метод розрахунку щорічного ліцензійного платежу Inter IKEA System на користь I.I. Holding S.A., що дозволило IKEA переводити значну частину прибутків в Люксембург, де, ці суми не оподатковувались. Ця схема припинила дію за рішенням ЄК в 2011 році,  як така, що порушує антимонопольне законодавство ЄС.

tp table

ЄК сумнівається в тому, що суми, які виплачувалися на користь I.I. Holding S.A відповідно до угоди про попереднє ціноутворення 2006 року, відображають внесок Inter IKEA Systems в франчайзинговий бізнес  та відповідають принципу «витягнутої руки».

Враховуючи тиск ЄК, у 2011 році групою було «побудовано» нову схему податкової оптимізації, а саме - Inter IKEA Systems (Нідерланди) придбала права на інтелектуальну власність щодо франчайзингової моделі, якими раніше володіла I.I. Holding S.A. (Люксембург). Для фінансування цього придбання Inter IKEA Systems отримала внутрішньогрупову позику від своєї материнської компанії в Ліхтенштейні. У результаті виплат процентів за позикою, значна частина прибутку від франчайзингу Inter IKEA Systems BV була перенесена до Ліхтейнштейну.

tp table 2

У 2011 р. Нідерланди видали другий tax ruling, яким підтверджувалась ціна, яку сплачує Inter IKEA Systems BV за придбання права інтелектуальної власності, розмір процентів, що підлягають сплаті за позикою, та їх вирахування з бази оподаткування Inter IKEA Systems BV у Нідерландах. ЄК вважає, що визначені в податковому  рішенні ставки процентів за користування внутрішньогруповою позикою вище, ніж було б встановлено між непов'язаними компаніями (тобто не відповідають принципу "витягнутої руки").

Під час  розслідування ЄК має встановити обґрунтованість визначеного у першому tax ruling розміру щорічної ліцензійної винагороди, яку Inter IKEA Systems  сплачувала на користь I.I. Holding S.A. (Люксембург) в період з 2006 по 2010 роки,  та співмірність розміру цієї винагороди до внеску нідерландської компанії у франчайзингову бізнес-модель IKEA.  Також буде оцінена відповідність економічним реаліям ціна придбання прав інтелектуальної власності та процентів, що виплачувались Inter IKEA Systems за внутрішньогруповою позикою (другий tax ruling) в період з 2011 по 2014 роки.

За інформацією агентства Reuters, оприлюдненою на початку жовтня, ЄК планує завершити своє розслідування до кінця цього року, та IKEA можуть очікувати мільйони євро додаткових податкових донарахувань.

Ігорь Михайличенко, консультант, трансфертне ціноутворення, KPMG в Україні

Ірина Хома, консультант, трансфертне ціноутворення, KPMG в Україні

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG