Темпи інвестицій у глобальний сектор фінансових технологій (фінтех) зменшилися у першій половині 2019 року

KPMG Pulse of Fintech H1’19

За цією темою

За даними звіту KPMG Pulse of Fintech H1’19 про тренди інвестиційної діяльності у глобальному секторі фінтех, перша половина 2019 року характеризується тенденцією до зниження активності на момент завершення півріччя, викликаного зменшенням кількості великих угод у порівнянні з 2018 роком.

Фінансування на глобальному ринку фінтех відбувалося повільнішими темпами у першій половині 2019 року: у секторі зафіксовано 962 угоди на загальну суму 37,9 млрд дол. США.

Залишаються активними фірми приватного капіталу, що ініціювали 35 угод, вартість яких у першій половині року досягла 1,9 млрд дол. США.

Найбільшими угодами за 2019 рік до поточної дати стали великі операції злиття, поглинання та викупу, включаючи викуп компанії Dun & Bradstreet за 6,9 млрд дол. США у США, викуп компанії Concardis за 6 млрд дол. США у Німеччині та викуп зареєстрованої у Франції компанії eFront за 1,3 млрд дол. США.  Незабаром очікується завершення інших значних угод, включаючи придбання компанії Worldpay компанією Fidelity (43 млрд дол. США), придбання компанії First Data компанією Fiserv (22 млрд дол. США), а також операцію злиття компанії Global Payments з компанією Total System Services (21,5 млрд дол. США).

Географія юрисдикцій, де зафіксовані значні інвестиції у сектор фінтех, продовжувала розширюватися, зокрема, у першій половині 2019 року великі угоди були ініційовані з Франції, Аргентини, Канади, Китаю, Німеччини та США. Незважаючи на те, що у жодній з юрисдикцій великих угод не зафіксовано, обсяги інвестування залишалися значними завдяки великій кількості країн, де відбувалися операції. Як і у інших секторах, інвестори у фінтех у різних юрисдикціях, як і раніше, віддавали перевагу меншій кількості угод, зосереджуючись на їх вартості.

«Разом із можливостями, які створюють такі технології, як машинне навчання та штучний інтелект (ШІ), запровадження концепції open banking поступово стає значним чинником активізації інвестицій у фінтех», - говорить Ян Полларі, Співкерівник відділу глобальних інвестицій у фінтех компанії KPMG International. «Ми спостерігаємо зростання таких секторів, як wealthtech і proptech, яке супроводжується розширенням участі великих технологічних компаній, що бажають використати значний обсяг наявних у них даних клієнтів для розширення спектра своїх фінансових послуг».

Основні події 2019 року

·       У першому півріччі 2019 року обсяги інвестування на глобальному ринку фінтех знизилися з 120 млрд дол. США у 2018 році до лише 37,9 млрд дол. США станом на середину 2019 року. Це падіння може бути короткочасним, якщо взяти до уваги заплановані на найближчий час численні угоди злиття та поглинання (M&A).

·       Венчурні інвестиції корпорацій, що у 2018 році досягли вражаючих обсягів у розмірі 25,3 млрд дол. США, впали до лише 4,75 млрд дол. США у першій половині 2019 року, що пояснюється тим, що корпорації наразі утримуються  від крупних операцій.

·       Як і 2018 році, обсяги інвестування компаній з управління приватним капіталом були незначними через недостатню зрілість ринку фінтех та обмежену можливість інвестицій у лідерів даної галузі.  У першій половині року глобальні інвестиції приватного капіталу у секторі перевищили 1,9 млрд дол. США.

·       У другому кварталі 2019 року кількість угод M&A знизилася: загальна вартість угод у глобальному масштабі у цьому кварталі склала лише 4 млрд дол. США у порівнянні з 20 млрд дол. США у першому кварталі 2019 року.  За прогнозами, незабаром це тимчасове затишшя швидко зміниться зростанням, якщо брати до уваги оголошені угоди компаній Worldpay, First Data та Total System Services, завершення яких очікується у другій половині 2019 року.

·       З початку року у секторі блокчейну та криптовалюти спостерігалося виражене падіння інвестицій з  5 млрд дол. США, які генерували 586 угод у 2018 році, до лише 1 млрд дол. США, що принесли 171 угоду у першій половині 2019 року. У першій половині 2019 року різко скоротився обсяг інвестицій у Insurtech внаслідок падіння обсягів фінансування на ранніх етапах.

·       Загальна сума інвестицій у insurtech впала з 7,6 млрд дол. США у 2018 році до лише 1,1 млрд дол. США у першій половині 2019 року.

Інвестори залишаються активними у США

Після досягнення рекордного показника обсягів та вартості угод у минулому році, у першій половині 2019 року інвестиції у фінтех продовжували залишатися значними у США, де укладено 470 угод на загальну суму 18,3 млрд дол. США, при цьому більшість таких угод відбулися у першому кварталі року.   У першій половині 2019 року угоди M&A були особливо значними у США, де відбулися 5 найбільших угод (Investment Technology Group: 1 млрд дол. США; CSI Enterprises: 600 млн дол. США; PIEtech:  500 млн дол. США; IQMS: 425 млн дол. США; і Viteos Fund Services: 330 млн дол. США). Венчурні інвестиції у фінтех у США досягли рекордної позначки у другому кварталі 2019 року, завдяки, зокрема, фінансуванню компаній Carta та Affirm, які залучили 300 млн дол. США.

У США продовжують зростати темпи створення різних фінтех-хабів, де учасниками 6 найбільших угод стали компанії з різних регіонів Сполучених Штатів, включаючи: Dun & Bradstreet (Нью Джерсі), Investment Technology Group (Нью-Йорк), CSI Enterprises (Флорида), PIEtech (Вірджинія), Onestream Software (Мічіган) і SoFi (Каліфорнія). В той час як інвестори залишалися активними у секторі технологій обробки платежів у США, у першій половині 2019 року зросла також кількість угод типу B2B ("бізнес-бізнес"), що підтверджує придбання компанією Mastercard компанії Transfast, що займається обробкою грошових переказів між юридичними та фізичними особами, і придбання компанією JPMorgan компанії InstaMed, яка створює технології оплати медичних послуг.

Найбільші інвестиції на американських континентах зафіксовані у Латинській Америції та Канаді

За межами США у 2018 році найбільшу увагу інвесторів привертали країни Латинської Америки. Так, у Бразилії зафіксоване значне збільшення фінансування на ринку фінтех: у цій країні відбулася 31 угода на рекордну суму 500,1 млн дол. США.  У першій половині 2019 року у Бразилії інвестиції у фінтех були незначними, але їх брак був компенсований активністю інвесторів у Аргентині.  Викуп зареєстрованої в Аргентині компанії Prisma Medios de Pago компанією Advent International за 725 млн дол. США став однією з найбільших угод у секторі фінтех у Америці у першій половині 2019 року.

У першій половині 2019 року значні угоди були зафіксовані у Канаді, де лише у другому кварталі було інвестовано 1,55 млрд дол. США, включаючи придбання за 405 млн дол. США компанії Wave Financial, зареєстрованої у Торонто, компанією H&R Block та придбання за 844 млн дол. США компанії Solium із Калгарі (що змінила назву на Shareworks) компанією Morgan Stanley, в результаті яких покупці сподівалися розширити асортимент своїх послуг.

У першій половині 2019 року значні інвестиції зафіксовані у Європі

Як і 2018 році, у першій половині 2019 року значні обсяги угод M&A та інвестицій венчурного та приватного капіталу спостерігалися у Європі.  Загальна сума інвестицій за першу половину 2019 року досягла показника 13,2 млрд дол. США. Разом із тим, обсяг угод у регіоні скорочується шостий квартал поспіль, оскільки європейські інвестори зосередили зусилля на останніх етапах та більш зрілих компаніях. Активність на ринку угод M&A знизилася у другому кварталі у порівнянні з першим кварталом 2019 року, однак існують підстави очікувати на чудові результати після завершення операції придбання компанії Worldpay.

У Європі у першій половині року на ринку фінтех відбулося 10 угод вартістю понад 100 млн дол. США, серед яких найбільшою став викуп компанії Concardis у Німеччині за 6 млрд дол. США.  Потужним чинником інвестицій у фінтех у Європі залишається Велика Британія, де зафіксовані 6 із 10 найбільших угод у Європі, включаючи інвестиції у такі компанії: Greensill Capital (800 млн дол. США), World First (717 млн дол. США), OakNorth (440 млн дол. США), Checkout.com (230 млн дол. США), Iwoca (196 млн дол. США) та WorldRemit (175 млн дол. США).

У першій половині 2019 року обсяг інвестицій приватного капіталу у фінтех продовжував зростати у Європі: лише протягом першої половини року інвестиції приватного капіталу з Європи у секторі досягли показника 1,2 млрд дол. США у порівнянні з рекордним показником 1,96 млрд дол. США, зафіксованим за весь 2018 рік.

Стрімке падіння обсягів інвестицій у фінтех у Азії

Інвестиції у фінтех суттєво впали у першій половині 2019 року в Азії, де зареєстровано 102 угоди на суму лише 3,6 млрд дол. США, що є мізерною часткою рекордного рівня інвестицій 2018 року.  Великі угоди, які у 2018 сприяли зростанню загального обсягу інвестицій, у першій половині 2019 року у цьому регіоні не проводилися.

У той час як темпи інвестування у фінтех з боку китайських компаній були порівняно низькими, інвестори були активними у деяких інших юрисдикціях Азії у першій половині 2019. Найбільші десять угод у Азії були проведені за участю компаній із семи різних країн. Окрім чотирьох угод у Китаї і однієї у Кореї вартістю 200 млн дол. США за участю Blockchain Exchange Alliance, угоди укладалися інвесторами з Австралії (AirWallex: 100 млн дол. США), Індонезії (Akulaku: 100 млн дол. США), Вєтнаму (S: 100 млн дол. США) і Сингапуру (GoBear: 80 млн дол. США). Різноманіття характеру цих угод призвело до суттєвого зростання кількості фінтех-хабів у регіоні.

Зростання ринку фінтех в результаті видачі віртуальних банківських ліцензій у Гонконзі (С.А.Р.), Китай

Спеціальний адміністративний район Гонконг зробив значний внесок у підтримку розвитку сектора фінансових технологій у першій половині 2019 року, коли Головна грошово-кредитна установа Гонконгу видала перші вісім ліцензій на віртуальний банкінг. Спеціалізація компаній, які їх отримали, відображає широке коло нетрадиційних  банківських організацій, включачи страхові компанії та підприємства зв'язку. Серед тих, хто отримав ліцензії на віртуальний банкінг, є і кілька китайських технологічних гігантів, включаючи компанії Tencent та Ant Financial.  Сингапур також оголосив про намір видати до п'яти ліцензій на цифровий банкінг небанківським установам, таким як телекоми та компанії напрямку ride-hailing (вид транспорту на виклик, яким керує приватна особа). За прогнозами, ці ліцензії значною мірою підвищать інтерес до інвестицій у так звані challenger-банки (невеликі банки, нещодавно створені у Великій Британії, які напряму конкурують зі старими і респектабельними банками країни) у регіоні.

«Вірогідно, що нові банківські ліцензії, що видаються у С.А.Р. Гонконг, сприятимуть значному зростанню інвестицій у фінтех не лише у Гонконзі, але й у решті країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону», - повідомив Антон Рудденклау, Співкерівник відділу глобальних інвестицій у фінтех компанії KPMG International. «Успішний розвиток challenger-банків, ймовірно, спонукатиме інші компанії, включаючи організації, що надають традиційні фінансові послуги, значно активізуватися задля виживання у конкурентному середовищі. Безумовно, цікаво буде подивитися на результати розвитку подій у цьому регіоні протягом наступних 12-18 місяців».

Ринок фінтех в Україні має значний нереалізований потенціал

«Якщо говорити про Україну, ринок фінтек знаходиться на початковій стадії і поки що має значний нереалізований потенціал. Протягом 2018 року з’явився лише 21 стартап. Проте в 2019 році НБУ запровадив своєрідний sand-box та розробив дорожню мапу для запровадження PSD2. Це стимулюватиме ринок до розвитку», - вважає Андрій Усенко, заступник директора, ринок інвестицій і капіталу, KPMG в Україні.

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG