Just tax it! Nike vs Європейська Комісія

Nike vs Європейська Комісія

У січні 2019 р. Європейською Комісією (ЄК) розпочато розслідування умов оподаткування компаній групи Nike. Дане розслідування є частиною глобального контролю ЄК країн-членів ЄС, що надали сумнівні податкові пільги мультинаціональним компаніям, як спосіб залучення великих корпорацій на свій ринок.

За цією темою

Подібні розслідування привели до того, що Apple заплатила ірландському уряду 14,3 млрд євро штрафу, Amazon – 283 млн євро в Люксембурзі, а в 2017 році розпочалося розслідування щодо ІКЕА в Нідерландах, яке триває до цих пір. [1]

ЄК зацікавила діяльність двох компаній, що входять до групи Nike: Nike European Operations Netherlands BV та Converse Netherlands BV (далі – Компанії), які виробляють та продають продукцію Nike і Converse в Європі, на Близькому Сході та в Африці (далі ЕМЕА).

(1) За даними ЄК, Компанії отримали ліцензію на використання торгівельних марок в регіоні ЕМЕА від резидентів Нідерландів, які входять до складу групи Nike. Отже, частина доходу від реалізації продукції Компаній виплачується у вигляді роялті іншим пов’язаним особам групи Nike в Нідерландах.

Особливістю компаній, що володіють правами на торгівельні марки Nike є їх організаційно-правова форма (далі – ОПФ) - «commanditaire vennootschap (СV)». Така ОПФ є популярною серед нерезидентів, оскільки при відповідному структуруванні підприємства, дає можливість законним шляхом уникнути оподаткування в Нідерландах. Відповідно до локального законодавства, прибутки, отримані через CV, вважаються такими, що були зароблені власниками компанії. Таким чином, у разі, якщо компанією з ОПФ – CV володіє нерезидент, доходи такої компанії вважаються отриманими за межами Нідерландів і не можуть оподатковуватися в середині країни.

(2) Також, у період з 2006 по 2015 рік голландські податкові органи видали 5 податкових рішень, якими схвалено метод розрахунку за роялті, що сплачують Компанії за використання ТМ. Два із зазначених рішень діють до сьогодні.

За даними порталу International Consortium of Investigative Journalists, середня ставка податку на прибуток групи Nike починаючи з 2001 р. зменшувалась з 34,9% до 24,8% у 2014 р., а після реєстрації дочірніх компаній в Нідерландах, яким передали право володіння ТМ в 2014 р., цей показник зменшився до 13,2% у 2017 р. Протягом цього періоду прибуток групи після сплати податків зріс на 55%, до 1,88 млрд. дол. [2]

Позиція Nike: Компанії групи підпорядковувались та дотримувались таких самих податкових законів, що й інші компанії, що працюють в Нідерландах.

Позиція ЄК: ставка роялті, ухвалена зазначеними вище рішеннями, можуть не достовірно відображати економічну сутність. Розмір роялті є вищими ніж той, про який незалежні компанії домовлялися б між собою та не відповідає принципу «витягнутої руки».

Позиція уряду Нідерландів: Міністерство фінансів Нідерландів заявило, що співпрацюватиме з ЄК та висловило думку про те, що погоджені результати розслідування мають забезпечити єдиний підхід до оподаткування для всіх учасників ринку. [3] Уряд також запевнив, що не сприятиме у створенні корпоративних структур із пільговими режимами оподаткування і що повністю перегляне систему оподаткування роялті до 2021 року. [4]

Розслідування ЄК буде зосереджене на з’ясуванні факту невідповідності розміру та методології розрахунку ставки роялті Компаніями групи Nike з 2006 року, що призвели до заниження розміру бази оподаткування.

Якщо такий факт буде встановлено, можна буде констатувати, що податкові органи Нідерландів вибірково надавали перевагу групі Nike і тим самим дозволили сплачувати меншу суму податку, ніж іншим незалежним компаніям або групам компаній.

Ігор Михайличенко, Консультант, Трансфертне ціноутворення, KPMG в Україні

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG