Наслідки перевірки з трансфертного ціноутворення в’єтнамської дочірньої компанії найбільшого в світі ритейлера

Наслідки перевірки з ТЦ в’єтнамської дочірньої компанії

Протягом 12 років Metro Cash & Carry Vietnam Co. Ltd, дочірня компанія групи, що є однією з найбільших торгових мереж у світі, декларувала збитки у своїй діяльності. За наслідками перевірки з трансфертного ціноутворення в’єтнамську компанію зобов’язали скоротити збитки, сплатити податкову заборгованість на загальну суму майже 23,5 млн дол. США, а Metro AG – материнська компанія групи – була вимушена здійснити продаж даної дочірньої компанії у В’єтнамі.

1000

За 12 років діяльності (2001-2013 роки) дочірня компанія великого світового ртейлера Metro Cash & Carry Vietnam Co. Ltd (далі – Metro Vietnam) жодного разу не виплачувала корпоративного податку через декларування постійних збитків, що досягали 77 млн дол. США. При цьому доходи мережі 19 оптових центрів у 16 містах та провінціях В’єтнаму зросли за цей період у 24 рази.

Зважаючи на ці факти, Міністерством фінансів В’єтнаму в 2014 році було проведено перевірку з трансфертного ціноутворення щодо господарських операцій з материнською компанією Metro AG за 2001-2013 роки.

За результатами перевірки було зроблені такі висновки:

-  За цей період Metro Vietnam виплатила Metro AG приблизно 33,84 млн дол. США за використання бренду «Metro» в рамках франчайзингового договору. Міністерством фінансів В’єтнаму було проведено дослідження регуляторної практики Німеччини та з’ясовано, що передача франшизи материнською компанією дочірнім компаніям виходить за межі звичайної практики.

-  Metro Vietnam здійснила виплату заробітної плати, надбавок і премій раді директорів та іноземним експертам у розмірі 32,58 млн дол. США. З Metro AG було підписано контракт щодо надання експертів з Німеччини для отримання допомоги, при цьому перерахування коштів здійснювалось безпосередньо материнській компанії, а факт сплати заробітної плати залученим фахівцям не було підтверджено.

-  Компанією Metro Vietnam було задекларовано високий рівень амортизації активів та створено невиправдано великі резерви під ризики, що призвело до збитків у понад 4 млн дол. США.

-  Крім того, Metro Vietnam мала сплатити ПДВ на суму 5,1 млн дол. США за рекламну, маркетингову підтримку та стимулювання збуту постачальниками.

Загалом, було виявлено порушення щодо несплати Metro Vietnam корпоративного податку в сумі 2,87 млн дол. США, неправомірного нарахування 5,1 млн дол. США податкового кредиту з ПДВ та незаконного декларування збитків у розмірі 15,5 млн дол. США.

Внаслідок перевірки з ТЦ Metro AG була змушена здійснити продаж своєї дочірньої компанії у В’єтнамі таїландській групі компаній.

Результати перевірки Metro Vietnam стали кроком до подальшого розкриття податкових порушень іноземних інвесторів. Пізніше податкові органи В’єтнаму здійснили масові перевірки підприємств, зокрема більш ніж 1 900 з них – щодо трансфертного ціноутворення, змусивши порушників сплатити понад 60 млн дол. США податкової заборгованості та зменшити збитки майже на 195 млн дол. США.

Тетяна Тарасенко, Консультант, Трансфертне ціноутворення, KPMG в Україні

KPMG у соцмережах

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.