У другому кварталі 2019 року фінансування за рахунок венчурного капіталу утримує у світі стабільні позиції

Звіт KPMG Enterprise Venture Pulse

Вартість угод в США, Америці та Європі демонструє стабільність, хоча Азія тимчасово призупинила активність

1000

За даними звіту KPMG Enterprise Venture Pulse, загальний обсяг здійснених венчурних інвестицій у світі у другому кварталі 2019 року лишився  стабільним та склав 52,7 млрд дол. США. Відносну потужність демонстрували інвестиції у США і Європі, тоді як Азія другий квартал поспіль перебувала у стані стагнації через брак  китайських мегаугод. Внаслідок чого обсяг інвестицій склав лише 10,1 млрд дол. США.

П’ятий квартал поспіль в усьому світі обсяг угод із залученням венчурного капіталу (ВК) демонстрував спад і, з огляду на те, що темпи ухвалення угод гальмувалися поєднанням високої оцінки вартості об’єкту інвестиції та жорсткої конкуренції, особливо на етапі посівних інвестицій, склав усього 3 855 угод. Особливо помітним падіння обсягів угод було у другому кварталі 2019 року в Європі, досягнувши найнижчих за останнє десятиліття показників, хоч новостворені компанії докладали максимум зусиль, щоб привернути увагу венчурних інвесторів.

«Загалом у світі у другому кварталі 2019 року активність ВК лишалася стабільною. Хоча в регіональному розрізі результати виявилися не настільки однозначними: США, Америка та Європа залучили суттєві інвестиції, тоді як в Азії тривав застій, — сказав Кевін Сміт, співзасновник, керівник мережі KPMG Enterprise Emerging Giants і партнер KPMG Enterprise у Великобританії. Мегаугоди, які 2018 року вважалися фірмовим знаком Азії, цього кварталу перемістилися до Європи:10 угод, обсяг кожної більше або на рівні 170 млн дол. США».

Ключові моменти другого кварталу 2019 року

1) Інвестування ВК у світі зменшилось з 56,2 млрд дол. США у першому кварталі 2019 року до 52,7 млрд дол. США у другому кварталі. Найбільшими угодами за квартал стали інвестиції завбільшки у 1,1 млрд дол. США д в індійську готельну компанію OYO Room й інвестиція в 1 млрд дол. США в колумбійську компанію Rappi.

2) У першій половині 2019 року оціночна вартість продовжувала зростати на всіх етапах інвестування, причому у світовому масштабі попередня медіана доінвестиційної вартості  для серії D+ зросла з 350 млн дол. США в 2018 році до 477,5 млн дол. США в 2019 (з початку року й до сьогодні).

3) Чотири ключові фінансові надходження за квартал надійшли з чотирьох різних країн і це були інвестиції завбільшки у 1,1 млдр дол. США в OYO Rooms (Індія), 1 млрд дол. США в Rappi (Колумбія), 1 млрд дол. США в JD Health (Китай) і 1 млрд дол. США в Flexport (США).

4) У США інвестиції не втрачали потужності і сягнули 31,5 млрд дол. США за 2 379 угод. Американський стрімкий сплеск став результатом велетенських первинних публічних розміщень акцій (IPO) таких компаній, як Uber, Lyft, Zoom, Beyond Meat тощо.

5) В Азії інвестиції ВК другий квартал поспіль були незначними: оскільки корпоративні інвестори взяли паузу, а перебіг мегаугод лишався млявим, в 484 угоди вклали всього 10,1 млрд дол. США.

6) Незважаючи на сповільнення темпів венчурних угод, ВК й надалі надходив до Європи і досягнув у другому кварталі 8,74 млрд дол. США, перевищивши рекордний показник попереднього кварталу 8,5 млрд дол. США. Було укладено 10 угод, вартість яких перевищує або на рівні 170 млн дол. США, провідними з-поміж них стали угоди Deliveroo (575 млн дол. США), AUTO1 Group (535,9 млн дол. США) і GetYourGuide (484 млн дол. США).

США в 2019 лишаються сильними

Упродовж другого кварталу 2019 року інвестиції ВК в США лишалися стабільними і досягли (у порівнянні з 34,4 млрд дол. США у першому кварталі) позначки у 31,5 млрд дол. США, що є результатом дії сильної економіки, стабільної динаміки ринкових котирувань й сподівань на нижчі відсоткові ставки.

Упродовж кварталу інвестори диверсифікували свої портфелі завдяки низці різноманітних галузей, зокрема логістики, доставки продуктів харчування, аерокосмічної сфери, споживчих товарів тривалого використання і технологій. Також інвесторів зацікавило виробництво замінників м’ясної продукції, штучний інтелект й безпілотні транспортні засоби.

Найбільшими угодами протягом кварталу стали Flexport (1 млрд дол. США) і DoorDash (600 млн дол. США) з Сан-Франциско; наступну за ними сходинку посіла нью-йоркська фірма UiPath, яка залучила 568 млн дол. США інвестицій.

23 нові компанії-«єдинороги»

Упродовж другого кварталу 2019 року в США з’явилися 23 нові «єдинороги», котрі функціонують у сфері фінтеху (наприклад, StockX, iValua, Marqeta, Carta, Bill.com), управління даними (наприклад, Sumo Logic, Druva), чистих cleantech) (наприклад, Sila Nanotechnologies), освітніх технологій (наприклад, Coursera), кібербезпеки (наприклад, KnowBe4) тощо.

Інвесторів приваблює виробництво замінників м’ясної продукції

Упродовж кварталу Impossible Foods також залучила транш фінансування завбільшки у 300 млн дол. США. Цей приклад, як і успіх первинної публічної пропозиції Beyond Meat’s, яскраво підкреслює зростання інтересу інвесторів до виробництва альтернативної м’ясної продукції, що крокує в ногу з суспільною свідомістю покоління міленіалів і постміленіалів.

Європа встановлює рекорди у вартості угод, хоча втрачає у кількості

Цього кварталу в Європі інвестиції ВК сягнули рекордних показників і перед лицем поточної геополітичної невизначеності і пов’язаних із нею викликів щодо Brexit продемонстрували послідовну сталість. У другому кварталі 2019 року загальна сума венчурних інвестицій досягла 8,74 млрд дол. США. Тим не менше, кількість угод продовжувала скорочуватися – з 957 угод у першому кварталі усього до 825 в другому кварталі.

Сильною стороною європейського ринку венчурних інвестицій, як і раніше, лишаються інноваційні осередки, різноманіття яких постійно зростає. Тоді як венчурні інвестиції в Сполучене Королівство були далекими від історичних максимумів, високий рівень ВК інвестування в регіоні упродовж другого кварталу утримувався завдяки зростанню інвестицій у скандинавські країни, Францію, Іспанію, Польщу тощо у поєднанні зі стабільними інвестиціями у більш знані інноваційні центри в Німеччині та Ізраїлі.

Перша десятка європейських угод

Угоди, що увійшли до першої десятки, були укладені у шести різних країнах, зокрема три в Німеччині (Auto1 — 535,9 млн дол. США; GetYourGuide — 484 млн дол. США, Adjust — 227 млн дол. США.), дві у Великобританії (Deliveroo — 575 млн дол. США, Checkout.com — 230 млн дол. США), дві в Ізраїлі (Gett — 200 млн дол. США і Innoviz — 170 млн дол. США.). Серед інших країн, що увійшли до першої десятки, також Швейцарія, Франція та Іспанія.

Частка десяти найбільших угод сягнула 3 млрд дол. США від усього обсягу європейських інвестицій завбільшки у 8,74 млрд дол. США, що віддзеркалює концентрацію інвестицій в найбільші угоди.

Венчурні інвестиції в Азію скоротилися через призупинення мегаугод

Другий квартал поспіль венчурне інвестування в Азію лишалося млявим і склало всього 9,6 млрд дол. США за 468 угодами. Призупинення укладання угод в Китаї, яке триває, ймовірно, віддзеркалює поточне торговельне протистояння між США та Китаєм і відповідну підвищену обережність з боку інвесторів.

Падінню ВК в Азії сприяв дефіцит мегаугод. На кінець другого кварталу 2019 року у десять найбільших азійських угод було інвестовано 4,6 млрд дол. США. Для порівняння: у четвертому кварталі 2018 року на 10 найбільших угод припало 11 млрд дол. США. Найімовірніше, це спричинило скорочення кількості появи «єдинорогів» в Китаї: у другому кварталі 2019 року тут не народився жоден «єдиноріг», тоді як в США їх з’явилося 23[1].

Утім, були і проблиски світла в кінці тунелю. Розташований у Гургаоні готельний бізнес OYO Rooms залучив 1,1 млрд дол. США, а JD Health (Пекін) отримав у цьому кварталі 1 млрд дол. США., що ще раз підтвердило величезний потенціал рішень у сфері охорони здоров’я. До першої п’ятірки угод увійшли, розташована в Пекіні компанія Aihuishou, яка залучила 500 млн дол. США. США, і Hozon, котра зібрала 337,7 млн дол. США.

У кругообігу капіталу в азійській венчурній екосистемі, особливо на заключних етапах, погоду й надалі роблять корпоративні гравці. Хоча після рекордних показників 2018 року участь корпоративного венчурного капіталу у другому кварталі 2019 році впала.

Ситуація в Україні

Обсяг венчурних інвестицій в українські проекти у 2018 році  зріс на 30% та склав $337 млн, згідно з даними UVCA. «Частка України в глобальному обсязі ринку венчурних інвестицій залишається незначною – близько 0,1%. Однак з огляду на високий рівень недоінвестування економіки та зацікавленість українських інвесторів в локальному ринку, в середньостроковій перспективі можна очікувати на позитиву динаміку ринку. Цьому сприятимуть і такі події, як довгоочікуваний запуск Українського національного фонду стартапів і Фонду підтримки винаходів. Великі локальні компанії також реалізують ряд інвестиційних проектів і активно інвестують в стартапи», –  сказав Андрій Усенко, заступник директора, ринок інвестицій і капіталу KPMG в Україні.

Відстеження світових тенденцій

Очікується, що в третьому кварталі тенденція до зменшення кількості угод на заключній стадії в усьому світі лишатиметься незмінною, що може позначитися на здатності декотрих висококваліфікованих компаній, що перебувають на етапі становлення, залучати фінансування.

ШІ (штучний інтелект), з огляду на практично необмежену увагу, яку приділяють йому корпоративні інвестори, найімовірніше, стане в цій закономірності винятком. У США також цілком сприятливими лишаються перспективи первинних публічних пропозицій (IPO).

«З врахування того, що на ринку й надалі обертається значний обсяг приватного капіталу і економіка лишається стабільною, ми очікуємо, що в наступному кварталі інвестиції ВК не сповільнюватимуть темпів, — сказав Браун Х’юз, співзасновник, KPMG Enterprise Emerging Giants Network, KPMG International і партнер KPMG в США. — З такими високими показниками й сталою економікою упродовж наступних кварталів ми, вірогідно, побачимо чималу кількість підтримуваних венчурними інвестиціями IPO».

Про KPMG Enterprise

Ви знаєте про KPMG, ви можете не знати про KPMG Enterprise. Ми орієнтуємося на співпрацю з такими компаніями, як ваша. Це наша місія. Чи ви представляєте підприємство, чи родинний бізнес, чи компанію, яка швидко набирає обертів, ми розуміємо ваші потреби.

Глобальна мережа KPMG Enterprise for Emerging Giants має глибокі знання і значний досвід того, як відбувається становлення стартапів. Від перших спроб — до перших перемог, ми завжди супроводжуємо вас на шляху розвитку вашого бізнесу. Завдяки одному-єдиному контакту — надійному консультанту для вашої компанії — ви здобуваєте доступ до глобальних ресурсів KPMG. Це ваш місцевий старт на світову орбіту.

Про KPMG International

KPMG — це міжнародна мережа професійних дорадчих сервісів, що надають аудиторські, податкові та консультаційні послуги. В офісах KPMG у 153 країнах світу працює понад 207 000 співробітників. Незалежні фірми-члени мережі KPMG належать до зареєстрованої відповідно до законодавства Швейцарії асоціації KPMG International Cooperative («KPMG International»). Кожна фірма є незалежною юридичною особою.

KPMG у соцмережах

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.