Зміни у податковому кодексі - KPMG | UA

З якими змінами до Податкового кодексу України увійшли платники податків у 2019 році?

Зміни у податковому кодексі

За цією темою

З 1 січня 2019 року набув чинності Закон України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII, яким внесено зміни до Податкового кодексу України (ПКУ), що стосуються:

1. Адміністрування податків

• Уточнено повноваження місцевих органів влади у сфері оподаткування
  • Збільшено строки оскарження податкових повідомлень-рішень та інших рішень податкових органів в адміністративному порядку з 10 календарних до 10 робочих днів; збільшено строки для прийняття податкового повідомлення-рішення збільшено з 10 до 15 робочих днів; а також, збільшено строк для оскарження акту податкової перевірки з 5 до 10 робочих днів
  • У разі ліквідації підприємства первинні документи, облікові регістри та фінансова звітність мають здаватися в архів за період не менш як 1095днів (2055 днів –для документів й інформації з трансфертного ціноутворення), що передували його даті ліквідації
  • Уточнено право платників податків відмовитися від використання податкових пільг – відтепер не можна відмовитися від податкових пільг з податку на додану вартість (ПДВ)

2. Податку на прибуток підприємств

• Збільшено вартісний критерій визнання малоцінних необоротних матеріальних активів з 2 500 грн. до 6 000 грн.
  • Визначено, що амортизаційні різниці (п.138.1-138.3 ПКУ) та різниця, передбачена п.140.5.4 ПКУ (збільшення доходу на 30% від вартості робіт, товарів та послуг, придбаних у певних контрагентів) не застосовуються до операцій з активами з права користування за договорами оренди
  •  Продовжено можливість амортизувати для цілей податкового обліку машини і обладнання протягом 2 років (замість 5 років відповідно до п. 138.3.3 ПКУ) у разі виконання умов, передбачених пункту 43 підрозділу 4 розділу XX ПКУ
  • Та інших змін (введено нову податкову різницю для страховиків, уточнено перелік неприбуткових організацій тощо)

3.  Податку на додану вартість

• На операторів поштового зв’язку та експрес перевізників покладено обов’язок зі сплати ПДВ при ввезенні на митну територію України товарів у міжнародних відправленнях
  • Звільнено від оподаткування ПДВ постачання послуг з надання в оренду (суборенду) земельних ділянок, що перебувають у власності держави або територіальної громади, якщо кошти за такі послуги у повному обсязі сплачуються безпосередньо на відповідні рахунки органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів
  • Також, надано/ подовжено тимчасове звільнення від ПДВ на ввезення та/ або постачання окремих товарів (відходів та брухту чорних і кольорових металів, лікарських засобів/медичних виробів, вугілля та/або продуктів його збагачення, електроавтомобілів тощо)

4. Акцизного податку

•  Викладено у новій редакції/ додано нові поняття у статті 14 ПКУ щодо понять акцизного складу (п.14.1.6 ПКУ), акцизного складу пересувного (п.14.1.6-1 ПКУ), операцій з реалізації пального або спирту етилового (п.14.1.212 ПКУ), розпорядника акцизного складу (п.14.1.224 ПКУ), розпорядника акцизного складу пересувного (п.14.1.224-1 ПКУ) тощо
  • Впроваджено відповідальність за порушення граничних строків реєстрації другого примірника акцизної накладної/ розрахунку коригування (стаття 120-2 ПКУ)
  • Визначено відповідальність за відсутність/ необладнання лічильниками акцизних складів у розмірі 20 тис. грн. за кожне порушення (50 тис. грн. у разі повторних порушень) та за не реєстрацію акцизних складів у розмірі 1 млн. грн. (2 млн. грн. за повторні порушення)
  • Інші зміни (зокрема, зміни ставок акцизного податку, зміни в адмініструванні акцизного податку тощо)

5. Інші зміни

• Встановлено, що ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5% для внутрішнього туризму та до 5% для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення
  • Щодо земельного податку за земельні ділянки лісових земель, нормативну грошову оцінку яких не проведено, ставка встановлюється у розмірі не більше 0,1% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по АРК або по області
  •  Ставку екологічного податку за викиди двоокису вуглецю збільшено із 0,41 гривні за 1 тонну до 10,00 гривень за 1 тонну та інші зміни

Також, нагадуємо, що з 1 грудня 2018 року діють оновлені правила складення та реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в єдиному реєстрі податкових накладних та, з 14 грудня 2018 року, затверджено нову форму податкової декларації з податку на прибуток підприємств (першим періодом для складання звітності за оновленою декларацією з податку на прибуток є I квартал 2019 року відповідно до пункту 46.6 ПКУ).

KPMG у соцмережах

• Знайти офіс kpmg.findOfficeLocations
  • kpmg.emailUs
  • КПМГ у соцмережах kpmg.socialMedia

Want to do business with KPMG?

Запит про послуги KPMG