Дамська сумочка для сходження на кар'єрний Еверест

Олена Макаренко, Старший менеджер, консультування з управління ризиками, форензік KPMG в Україні про те, що потрібно жінці для побудови кар`єри

Olena Makarenko

Партнерка, керівниця напряму форензік, керівниця напряму сталого розвитку та ESG, голова Impact Комітету, лідерка KPMG Insight Academy

KPMG в Україні

Слід визнати, що корпоративний світ все ще залишається більше чоловічим, ніж жіночим. Сильна стать схильна сприймати жінок як слабких, емоційно нестабільних і, звичайно ж, таких, що поступаються чоловікам у логічному мисленні. Чоловіки також переконані в тому, що запорука успіху - це логіка, структура і жорстке управління. Мелінді Гейтс належить фраза, яка в точності описує ситуацію, що склалася: «Ми все ще відправляємо наших дочок у компанії, створені для наших батьків».

Жіноча сумочка впевнено витісняє важкі чоловічі дипломати

З цієї причини жінки, націлені на кар'єру, намагаються бути кращими за своїх колег-чоловіків у всьому. Але при цьому виявляють не тільки значну гнучкість і креативність, а й дисципліну, вміння структурувати завдання. Це привело до того, що за останні 10 років до топ-менеджменту найбільших транснаціональних компаній увійшли жінки. Іншими словами, жіноча сумочка впевнено витісняє важкі чоловічі дипломати. Такими прикладами можуть слугувати компанії JPMorgan, PepsiCo, Boeing, Procter & Gamble, GeneralElectric, MorganStanley, GSK, RioTinto, McDonald's та інші.

Такі зміни викликані не тільки посиленням інституційного захисту гендерної рівності в розвинених країнах, але і зміною зовнішньої кон'юнктури. Ми живемо в часи «чорних лебедів», коли вміння швидко змінювати прийнятий курс є однією з умов успішного виживання бізнесу на ринку. Ключовими навичками стають здатність постійно навчатися, приймати нестандартні рішення, емпатія. І саме ці якості, в більшій мірі, має у своїй «сумочці» слабка стать. Питання лише в тому, наскільки самі жінки готові до нової для себе ролі і можливостей, що відкриваються. Адже нерідко стереотипи про жіночу кар'єру підтримуються не тільки чоловіками, але і самими жінками.

Наведу кілька прикладів. Один з них - стереотип про те, що жінки є надто емоційними. Слід погодитися з тим, що жінки частіше проявляють емоції, ніж чоловіки. Але чи дійсно це впливає на їхні рішення? Відповідь - ні. На цей випадок у «жіночій сумочці» завжди є стриманість і холодний розум.

Або ж інший приклад стереотипу. Чоловіки розумніші за жінок, а жіноча краса і холодний розум - несумісні. З цієї причини деякі жінки на роботі намагаються приховувати свою красу: не вдягають гарний одяг або не роблять макіяж. Тому в «жіночій сумочці» частенько можна знайти пару дипломів про освіту. Ми постійно навчаємося чогось, займаємося саморозвитком.

Баланс між сім'єю і роботою

Часто жінки, які мають дітей, стикаються з думкою, що, якщо вони роблять кар'єру, то вони - погані матері, оскільки не приділяють дітям достатньо часу. Це породжує навіть у успішних жінок комплекси і почуття провини. Хоча я часто бачу, як жінки-управлінці поряд з робочими графіками тримають у своїх сумочках розклад занять дітей, звіти про їхні успіхи тощо. Багато жінок народжують дітей на злеті кар'єри і організовують своє життя таким чином, щоб зберегти баланс між сім'єю і роботою.

Один з культивованих стереотипів - жінка, яка є успішною в бізнесі, нещаслива в особистому житті - також є стримуючим фактором для багатьох жінок. Погоджуся, що успішним жінкам не так просто зберігати і розвивати особисті стосунки. На жаль, для багатьох чоловіків важливо бути кращим за свою «другу половину», і це породжує перетягування каната в сім'ї.

З цих причин жінки, які роблять кар'єру, повинні бути готовими і до надмірної втоми, і до емоційного вигорання, і до втрати мотивації. Але з такими самими труднощами стикаються і чоловіки. Хоча про це в чоловічому світі говорити не прийнято.

Моя порада для таких жінок - вірити в себе і знайти психолога, який зможе надати підтримку в потрібний момент, або коуча, який допоможе структурувати ситуацію, виробити правильне рішення для її врегулювання. Інвестуйте у спілкування з близькими і подругами. Нехай ви і не завжди зможете розповідати їм про свої робочі питання, але таке спілкування дасть вам енергію рухатися вперед. І, зрештою, навчіться бачити у своїй жіночої слабкості перевагу. Не варто забувати, що інь без янь не існує. Цей принцип закладений в будь-якій діяльності людини - від особистих стосунків до великих корпорацій.

Підпишіться на розсилку новин KPMG в Україні

Підпишіться на нашу сторінку Facebook

© 2024 KPMG означає ТОВ "КПМГ-Україна", ПрАТ "КПМГ Аудит" та АО "КПМГ ПРАВО", компанії, зареєстровані згідно із законодавством України; члени глобальної організації незалежних фірм KPMG, що входять до KPMG International Limited, приватної англійської компанії з відповідальністю, обмеженою гарантіями своїх учасників. Всі права захищені.

Щоб отримати докладнішу інформацію про структуру глобальної організації KPMG, відвідайте https://kpmg.com/governance.

KPMG у соцмережах

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.