Бос у спідниці

У 2017 році Україна посіла 61 місце зі 144 країн у Глобальному рейтингу гендерної рівності, який був проведений під егідою Всесвітнього економічного форуму. Рейтинг демонструє рівень залучення жінок до економіки, політики, освіти та охорони здоров'я.

Anna Parkhomenko

Партнерка, аудит

KPMG в Україні

Контакт

За цією темою

Що відбувається в Україні?

За підсумками цього рейтингу KPMG в Україні ініціювала своє дослідження «Працюючі жінки в Україні», в якому взяли участь 324 респондента з різних галузей економіки. За результатами цього опитування з'ясувалося, що 54% жінок в Україні все ще впевнені у тому, що отримують меншу заробітну плату через гендерний фактор. Лише три роки тому за результатами аналогічного дослідження таких жінок було 46%.

Наш досвід показує, що, навіть маючи такі самі компетенції, досвід, освіту, що й чоловіки, жінки рідше відчувають упевненість у перспективах своєї кар'єри і тому рідше знаходяться на топ-поверхах. Правило «Чоловікові дають підвищення за майбутні досягнення, а жінці - за доведену ефективність у минулому» все ще працює в Україні.

Крім необхідних інституційних змін, які повинна здійснити країна для забезпечення гендерної рівності, ініціативу слід проявляти і самим жінкам. Згідно з дослідженням KPMG в Україні, найбільш затребуваними якостями для побудови успішної кар'єри є критичне мислення, впевненість у собі, лідерські якості, вміння вести переговори, розвинений емоційний інтелект, уміння приймати рішення з урахуванням аналізу даних і використання нових технологій.

За інших рівних умов

В цілому, цими навичками сьогодні володіють в однаковій мірі як чоловіки, так і жінки. Проблема полягає в тому, що представниці жіночої статі є менш напористими і амбітними. Проте у певних ситуаціях жінка завдяки своїм природним якостям може бути ефективнішим керівником, ніж чоловік. Уміння емоційно відчувати підлеглих і підбирати індивідуальний підхід допомагає в залагодженні конфліктів у колективі, створенні персональної карти розвитку підлеглих, а також сприяє руху колективу до загальних корпоративних цілей. Незважаючи на свою емоційність, жінки схильні приймати більш зважені рішення, застосовувати більш продуманий і зважений підхід. Єдине, чого не вистачає жінкам - це вміння демонструвати свої досягнення і заслуги.

Поради для жіночої кар’єри

Успішна жіноча кар'єра залежить не тільки від політик компанії, умов, які створює роботодавець, але і від дій самої жінки.

• Проявляйте ініціативу і беріть на себе відповідальність. Так ви зможете розкрити роботодавцю свої сильні сторони.
  • Умійте говорити «ні» колегам. Це дозволить не завантажувати себе непотрібними завданнями.
  • Займайтеся самоосвітою. З лідерськими якостями, як і з емоційним інтелектом, не народжуються. Їх необхідно розвивати.
  • Створюйте своє коло однодумців на роботі і розвивайте ділові контакти за межами компанії. Відвідуйте ділові заходи.
  • Ставте кар'єрні цілі і не соромтеся обговорювати їх з безпосереднім керівником. Ваш начальник повинен розуміти ваші амбіції.
  • Делегуйте повноваження. Це дозволить вам, з одного боку, мотивувати команду, а з іншого - звільнити час для більш стратегічно важливих завдань.

Підпишіться на розсилку новин KPMG в Україні

Підпишіться на нашу сторінку Facebook

© 2021 KPMG означає ТОВ "КПМГ-Україна", ПрАТ "КПМГ Аудит" та АО "КПМГ ПРАВО", компанії, зареєстровані згідно із законодавством України; члени глобальної організації незалежних фірм KPMG, що входять до KPMG International Limited, приватної англійської компанії з відповідальністю, обмеженою гарантіями своїх учасників. Всі права захищені.

Щоб отримати докладнішу інформацію про структуру глобальної організації KPMG, відвідайте https://home.kpmg/governance.

KPMG у соцмережах

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.

Sign up today