Причини шахрайства в компаніях

74% випадків шахрайства в компаніях відбувається ...

Компанія КПМГ провела глобальне дослідження «Як впізнати типового шахрая?». Ми звузили профіль типового шахрая, на підставі статистики фактичних випадків шахрайства, щоб допомогти директорам компаній стати більш уважними до питань шахрайства та навчитися протидіяти йому. Поряд із статистикою фахівці відділів Форензик офісів КПМГ в усьому світі діляться реальними випадками шахрайства, які їм доводилося виявити в компаніях.

За цією темою

Ключові відкриття:

• 35% шахраїв обіймають старші управлінські посади в компаніях. Цей показник знизився в порівнянні з 49% в 2007 році;
  • 32% співробітників, які вчинили шахрайство, були задіяні у фінансовій функції компанії, 26% працювали в керуючому офісі і 25% у відділі продажів. Як і в попередньому нашому дослідженні, найменша кількість зловмисників були співробітниками юридичних відділів компаній;
  • Все більше і більше випадків шахрайства відбувається в змові двох і більше осіб. Цей показник зріс майже вдвічі (61%) в порівнянні з (32%) в 2007 році. З них 48% махінацій було скоєно в змові з третьою стороною (підрядником або клієнтом);
  • 74% шахраїв використовують недосконалість в системі внутрішнього контролю для здійснення махінацій. Показник значно виріс в порівнянні з 49% в 2007 році.

«Тенденції, виявлені в ході дослідження, досить точно характеризують ситуацію в Україні. Результати чітко дають зрозуміти, що компаніям необхідно приділяти пильну увагу наведенню внутрішнього порядку і підтримці ефективної системи ризик-менеджменту. Вчасно проведена фокусна оцінка ризиків допомагає виявити сфери, що мають слабку або неефективну систему контролю, в яких можливість шахрайства найбільш вірогідна. Знаючи такі слабкі місця, компанія має можливість вжити випереджувальних заходів для того, щоб знизити ймовірність або запобігти шахрайству в цій галузі», – говорить Ілля Котлов, Партнер, Керівник відділу управління ризиками та комплаєнс компанії КПМГ в Україні.

«Не зважаючи на те, що багато українських організацій за останні кілька років стали приділяти значно більше уваги питанням управління ризиками, вони все ще не в змозі оцінити, наскільки ймовірним і масштабним може бути велике шахрайство. Для захисту бізнесу необхідна міцна система управління ризиками, яка в здатна не лише запобігти шахрайству, а й забезпечити компанії стійкість у разі самого несприятливого сценарію», – вважає Ілля Котлов.

Більш детальну інформацію Ви отримаєте, завантаживши звіт про дослідження КПМГ.

© 2021 KPMG. KPMG refers Limited Liability Company “KPMG Ukraine” and/or Private Joint-Stock company "KPMG Audit" and/or ATTORNEYS ASSOCIATION ''KPMG LAW UKRAINE'', companies incorporated under the Laws of Ukraine, member firms of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.

For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://home.kpmg/governance.

KPMG у соцмережах

Want to do business with KPMG?

loading image Запит про послуги KPMG

Мій профіль

Першокласний контент, персоналізований для вас.

Sign up today