Lojistik sektörü 2021’e yükselişle başladı

Lojistik sektörü 2020’de vuran pandemi dalgasının etkilerini atıyor. 2021’in ilk üç ayını kapsayan Lojistik Güven Endeksi’ne göre sektör ölçüme başlandığından bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti

İlgili içerik

KPMG Türkiye ile İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi iş birliğiyle hazırlanan Lojistik Güven Endeksi açıklandı. Endekse göre lojistik sektörü 2021 yılını ilave yükselişle karşıladı. Ocak-Mart 2021 döneminde, bir önceki döneme göre yaklaşık yüzde 12 artan endeks 124,74 puanla, ölçülmeye başladığından bu yana en yüksek artışı gösterdi. Endeks geçen yılın aynı dönemine göre de 40 puanın üzerinde bir artışa işaret ediyor. Sektörün güncel durumunu gösteren Mevcut Durum Endeksi artış trendini bu dönemde de sürdürerek 116,06 puana yükseldi. Gelecek Dönem Beklenti Endeksi de 2020’nin son çeyreğine göre yüzde 13’lük bir artışla 129.08 puana ulaştı.

Gelecek Dönem Beklenti Endeksinin alt kırılımlarına baktığımızda, ikinci çeyreğe yönelik tüm beklenti endekslerinin pozitif görünüme geçtiği gözleniyor. Nisan-Haziran döneminde sektördeki iş hacmi beklentisine ilişkin endeks, çeyrek bazında yüzde 16’lık bir artışla 140,88 puana ulaştı. İkinci çeyrekte sektörün kararlılığına ilişkin endeks de çeyrek bazında yüzde 19,86’lık bir artışla 102,92 puana ulaşarak pozitif görünüme dönmüş oldu. Gelecek üç ayda sektörün insan kaynakları ihtiyacına ilişkin endeks yüzde 5’lik bir artış göstererek 129,93 puana yükseldi. Şirket birleşme ve satın almalarına ilişkin endeks de lojistik ağına yapılan yatırımlardan destek alarak, yüzde 9’un üzerinde bir artışla 137,23 olarak kaydedildi.

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren KPMG Türkiye Taşımacılık Sektör Lideri Yavuz Öner “Endekslerdeki yükseliş eğilimi, dünya genelinde hız kazanan aşılama çalışmaları ve hafifleyen kısıtlamalar sayesinde gerçekleşti. Ancak son günlerde vaka sayılarında yaşanan artışlar, gelecek döneme ilişkin olumlu beklentilere bir nebze ket vurabilir. Diğer yandan sektör online kanallarda yoğunlaşan müşteri talebinden güçlü destek görmeyi sürdürüyor. Küresel gemicilik sektörünün 2026 için öngörülen yükleme hacimlerine 2023 yılı itibarıyla erişileceği tahmin ediliyor. UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), sektörün 2021 yılında yaklaşık yüzde 4,8 büyüyeceğini öngörüyor. Havacılık sektöründe ise yolcu trafiğindeki düşüş nedeniyle zayıf görünüm sürüyor, ancak sektörün 2021 yılında 2020’ye kıyasla daha kısıtlı bir düşüş göstereceği tahmin ediliyor. Taşımacılık sektöründeki global trendlere baktığımızda, “supply chain as a service” (SCaaS) pandeminin başlangıcından bu yana gündemde. Şirketler, antrepo, lojistik operasyonlar ve sipariş yönetimi için dışarıdan entegre hizmet almayı tercih edebiliyor. Sektörün gündemindeki diğer konular sürdürülebilirlik ve teknolojik dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Daha detaylı bilgi için:

Bahar Caner

Market Development Leader
Tel: +90 212 316 60 00
bcaner@kpmg.com

© 2021 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş, a Turkish Corporation and a member firm of the KPMG global organization of independent member firms affiliated with KPMG International Limited, a private English company limited by guarantee. All rights reserved.

For more detail about the structure of the KPMG global organization please visit https://home.kpmg/governance.

Bize ulaşın

Want to do business with KPMG?

loading image Teklif talebi