Bebek mamasına ÖTV düzenlemesi

TBMM gündemine alınan ÖTV Kanunu’na ilişkin değişiklik tasarısının kabul edilmesi durumunda, bebek maması ve devam sütü gibi ürünlerde uygulanan ÖTV’nin kaldırılması gündemde

Bebek mamasına ÖTV düzenlemesi

TBMM gündeminde olan ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile ÖTV III sayılı listede yer alan bazı eşyalar üzerinde tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) ilişkin düzenleme yapılıyor.

Söz konusu düzenlemenin yasalaşması durumunda; şalgam suyu, bebek maması ve devam sütünden tahsil edilen yüzde 10 oranındaki ÖTV tahsilatından vazgeçilecek, ayrıca bu ürünler nedeniyle vergi ve ceza ile muhatap olan şirketlerin cezaları silinecek.

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, ÖTV muafiyetine ilişkin analizinde, “ÖTV anlaşılmakta en fazla zorlanılan vergilerin başında geliyor. Her ne kadar göreceli olarak kısa bir kanun gibi değerlendirilse de uygulamada neden olduğu karışıklıklar yüzünden zor bir kanun olarak kabul ediliyor. Özellikle ÖTV tahsil edilen eşyaların, gümrük tarife pozisyonları dahilinde belirlenmesi nedeniyle, birçok şirket ÖTV mükellefi olduğunun farkında olmayabiliyor. Durum böyle olunca, gümrük idaresi veya vergi idaresi tarafından yapılan denetimlerde yüksek cezalar düzenlenebiliyor” ifadelerini kullandı.

Uçak, söz konusu düzenlemenin yerinde olduğunu belirterek, bebek maması ve devam sütünden ÖTV alınmamasına ilişkin düzenlemedeki sosyal faydaya dikkati çekti.

Uçak ayrıca tıbbi amaçlı bazı eşyaların gümrük tarife cetvelinde kozmetik bölümünde sınıflandırıldığını ve bu nedenle tıbbi amaçlı kullanılan (kontak lens solüsyonu, burun damlası ve gözyaşı damlası) bazı eşyalardan da ÖTV tahsil edilebildiğini hatırlatıyor. Sağlık Bakanlığınca onaylanan tıbbi amaçlı kullanılan eşyaların da muafiyet kapsamına alınmasının faydalı olacağını belirtti.

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize ulaşın