Kim korkar teknolojiden

KPMG, her yıl gerçekleştirdiği Uluslararası Vaka Yarışması'na katılan 22 ülkenin önde gelen üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerle anket yaptı. Geleceğin iş dünyasını yönetmeye aday gençler, içine doğdukları teknolojiyi yönetmeye hazır. Gençler, teknolojinin kariyerlerini tehdit etmeyeceğini aksine olumlu etkileyeceğini düşünüyor.

Kim korkar teknolojiden

Hızla gelişen teknoloji dahil olduğu her alanda hayatı değiştiriyor. İş dünyasında kendisini göstermeye başlayan değişimle birlikte birçok işin yeniden yapılanacağı, bazı mesleklerin ortadan kalkarken yenilerinin ortaya çıkacağı konuşuluyor. KPMG değişimden yola çıkarak Uluslararası Vaka Yarışması’na katılan 22 ülkenin önde gelen üniversite öğrencileri bir anket yaptı. Teknolojik dönüşümü hasarsız gerçekleştirmek için konumlanan iş dünyasının aksine ankete katılan öğrencilerin tamamı, teknolojinin kariyerleri üzerinde önemli ve olumlu bir etki yaratmasını bekliyor. Yarısından fazlası ise teknolojinin gelecekte yapacakları işi radikal bir şekilde değiştireceğini öngörüyor.

Anket sonuçlarını yorumlayan KPMG İnsan Kaynakları Direktörü Emre Çavuşoğulları: “Öğrenciler yapay zeka, blockchain ve robotik gibi teknolojilerin ve dijitalleşmenin onlara sunduğu inanılmaz fırsatların farkındalar. Bu öncü ve girişimci ruhu korumak, iş piyasasında büyümeyi sağlamak için en temel etmenlerden birisi. Gittikçe teknoloji güdümlü hale gelen dünyada, teknik olmayan yetkinliklerin ve değerlerin önemi de giderek artacak. Öğrencilerin yeni teknolojilere hızlı adapte olma ve ustalaşma yetileri, iş dünyasındaki sorunların çözümünde onları daha da değerli hale getirecek. Ankete katılan öğrenciler geleceğin iş dünyasında başarılı olmak için ‘problem çözme’, ‘öğrenme yeteneği’ ve ‘yaratıcılık’ı üç temel yetkinlik olarak görüyor. Ayrıca teknolojinin etkisinden bağımsız, öncelikli üç temel yetkinliğin ötesinde, geleceğin çalışanlarının kariyerlerinin alt yapısını oluşturacak ‘iletişim’, ‘ilişki kurma’ ve ‘karar verme’ gibi kritik yetkinlikler de önemli rol oynayacak” dedi.

Çavuşoğulları anketin öne çıkan sonuçlarını söyle sıraladı:

• Ankete katılan geleceğin danışmanları, teknolojinin kariyerlerinde yeni olanaklar yaratacağında hem fikirler.
  • Katılımcıların yüzde 35'inden fazlası, teknolojinin kendilerine değer katan veya daha büyük bir etki yaratacakları işi yapmalarını sağlayacağını düşünüyor.
  • Yüzde 21'i daha ilginç olan işlere odaklanmalarına fırsat sağlayacağını öngörüyor.
  • Yüzde 20'ye yakın öğrenci ise teknolojinin becerilerini ve yeteneklerini sürekli geliştirmelerini sağlayacağını düşünüyor.
  • Önümüzdeki 10 yıl içinde hangi üç teknolojinin kariyerleri üzerinde en büyük etkiye sahip olacağı sorusuna ankete katılan öğrencilerin yüzde 81'i ‘yapay zeka’ yanıtını verdi. Bu yanıtı ‘blockchain’ ve ‘robotik’ izledi. Öğrencilerin yarıdan fazlası, yapay zekanın yeni mezunların sorumluluk düzeyini yükselteceğine ve yaklaşık yüzde 25'i ise iş fırsatlarının sayısını artıracağına inanıyor.
  • Ankete katılan öğrenciler geleceğin iş dünyasında başarılı olmak için yüzde 61 oranla ‘problem çözme’yi en önemli yetkinlik olarak sıralıyor. Bunu yüzde 49 oranla ‘öğrenme yeteneği’ ve yüzde 39 oranla ‘yaratıcılık’ izliyor.
  • Yüzde 58 oranla ‘etik’ yüzde 52 oranla ‘sorumluluk’ ve yüzde 41 oranla ‘dürüstlük’ öğrencilere göre en önemli değerler.

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize ulaşın