Güneş kremi ve gözlük fiyatları tüketiciyi yakacak!

Yüzünü gösteren güneşle birlikte tatil planları başladı. Ancak bu yaz, güneşin olumsuz etkileri daha çok hissedilecek. KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, “İthal güneş kreminden yüzde 25, güneş gözlüğünden de yüzde 29,8 oranında ilave gümrük vergisi alınacak. Bu vergiler de tüketiciye yansıyacak” dedi.

1000

Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte tatil için geri sayım başladı. Tatil alışverişine çıkanlar, güneş gözlüğü ve güneş kremi alırken bir kez daha düşünecek. 1 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan ‘İthalat Rejim Kararı’na Ek Karar’ ile ithal güneş kremlerine yüzde 25 oranında ilave gümrük vergisi alınmaya başlandı. Güneş kreminin yanında ithal güneş gözlüklerine de 1 Haziran 2017’den itibaren ilave gümrük vergisi uygulanıyor. Güneş gözlükleri ithal edilirken yüzde 29,8 oranında ek vergi alınıyor.

Uçak: Tüketiciye direkt olarak yansıyacak

KPMG Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, “Tatile alışverişlerinde genellikle önemli rol oynayan güneş kremi ve güneş gözlüğü bu yaz tüketiciye daha pahalı olarak ulaşacak. Güneş kremi ve gözlüğü AB menşeli veya ülkemizle serbest ticaret anlaşması bulunan ülke menşeli olması halinde ilave gümrük vergisi alınmayacak. Bu ülkeler dışında ithalat yapan şirketler ise ek vergiyi anında ödeyecek. Bu nedenle vergiler direkt olarak tüketiciye ulaşacak. Tatil alışverişine çıkanlar, ilave gümrük vergilerini de dikkate almak zorunda” dedi.

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize ulaşın