E-Spor devrimi

KPMG, ‘elektronik spor’daki önlenemez yükselişi inceledi. Dev spor kulüpleri artık yeşil sahada değil, bilgisayar başında kozlarını paylaşıyor. Avrupa’nın dünyaca ünlü kulüpleri E-Spor’da karşı karşıya geliyor, karşılaşmalar canlı olarak yayınlanıyor. Türkiye’den Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe de bu yarışın içinde sanal sahalarda mücadele ediyor.

1000

Teknoloji, spora da yön veriyor. Neredeyse 100 yılı aşkın süredir futbol sahalarında kozlarını paylaşan kulüpler, mücadeleyi artık sanal dünyaya taşıyor. KPMG Fuootball Benchmark ekibi, gelişen ‘elektronik spor’u ve kulüplerin bu yeni dünyadaki mücadelesini inceledi.

Taraftar kazanmayı, algıyı güçlendirmeyi ve gelir kaynakları yaratmayı hedefleyen kulüpler vakit kaybetmeden e-Spor’a adım attı. e-Spor pazarı sponsorluk anlaşmalarından, ödüllere ya da lisans haklarına kadar ciddi alternatifler sunuyor. Kulüpler de gelecekteki büyüme fırsatlarından en iyi şekilde yararlanmak için pazarda konumlanmaya çalışıyor.

KPMG’nin araştırmasına göre bu doğrultuda kulüpler farklı stratejilere yöneldi. Kulüplerin büyük bir bölümü EA Sports’un en çok bilinen futbol video oyunu olan FIFA’da kendilerini temsil edecek oyuncularla sözleşmeler imzaladı. Ancak FIFA’nın Avrupa’da popüler olmasını dikkate alıp farklı coğrafyalarda meydanı boş bırakmamak isteyen kulüpler daha cesur bir adım atarak Asya’da sevilen League of Legends, Hearthstone ve Counter-Strike gibi futbol dışı oyunlara da giriş yaptı.

Üç büyük kulüp mücadele ediyor

Bu sezon Avrupa’da Şampiyonlar Ligi’nde ter döken kulüpler arasındaki 11 takım e-Spor arenasında da mücadele ediyor. Bu kulüpler arasında Beşiktaş da bulunuyor. Siyah-beyazlılar ‘League of Legends’ oyununda kurduğu takımla e-Spor arenasında yer alıyor. Beşiktaş’ın yanı sıra Galatasaray ve Fenerbahçe de e-Spor takımlarıyla siyah-beyazlılarla rekabeti sanal aleme taşıdı. Türk sporunun çınarı olarak bilinen üç büyük kulüp, sanal dünyanın sınırsız evreninde dünya top koşturuyor.

Fransa’da FIFA maçları naklen yayınlanıyor

Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Barcelona, Manchester City, PSG, Sporting Lizbon, Lyon, Monaco, PSV, Dinamo Kiev, Legia Varşova ve Kopenhag da e-Spor arenasında boy gösteriyor. Ancak e-Spor’da oyunculara ödenen ücretler, ekipmanların maliyetleri, taraftar bağlılığının paraya dönüşme hızı gibi etkenler bazı kulüpleri de ürkütüyor. Real Madrid ve Manchester United gibi pazarlama devi futbol kulüpleri henüz e-Spor’a girmedi. KPMG’ye göre e-Spor pazarındaki büyüme hızının devam etmesi halinde, kısa süre sonra futbol bu mecrada olmayan futbol mulübü kalmayacak.

KPMG Football Benchmark ekibinin hazırladığı ilginç rapordan öne çıkan bilgiler şöyle:

• e-Spor maliyetlerle birlikte geliyor. Takım oluşturma, işletme giderleri, oyuncu maaşları, teknik ekip yatırımları kulüplerin gözünü korkutuyor.
  • Futbolda karşılaşmalardan aslan payını kulüpler alıyor. Ancak e-Spor’da tablo farklı. Etkinlik organizatörleri, oyun yayıncıları veya dijital platformlar sektöre yapmış oldukları yatırımın karşılığını alıyor.
  • Büyüyen e-Spor dünyasıyla birlikte organizasyonlar da oluşturuluyor. Ekim 2016’da tanıtımı yapılan ve beIN Sports’un yayınladığı Orange e-Ligue 1’de FIFA oyuncuları kozlarını paylaşıyor. Ayrıca Ocak 2017’de de Hollanda Eredivisie sanal alemde başladı.
  • e-Spor dünyasında oyunların çokluğu kulüpleri ürkütüyor. Ayrıca denetim ortamındaki eksikler de kulüplerin bu kulvara temkinli yaklaşmasına neden oluyor.
  • Beşiktaş, Valencia ve Sporting Lizbon kulüpleri, e-Spor takımlarını yerel League of Legends liglerinde geliştiriyor. Ancak Paris Saint-Germain ve Schalke gibi ekipler daha ciddi yatırımlarla uluslararası arenada sahaya çıkmaktan çekinmiyor.

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize ulaşın