Görünmez bankacılık dönemi geliyor

KPMG, günlük hayatımızı her dakika daha fazla ele geçiren teknolojinin, bankacılık sektörüne getireceği yenilikleri araştırdı. KPMG’nin hazırladığı “Görünmez Bankanın Gelecekteki Yüzü: EVA” başlıklı rapora göre, 2030 yılına kadar geleneksel bankacılık yöntemleri ortadan kalkacak. Bankacılık işlemlerimizi yaparken hayatımızda bambaşka bir kavram olacak: Görünmez bankalar…

1000

Bir an olsun yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları, tabletler, saatler, yeni nesil bilgisayarlar hayatımızın en önemli parçası haline geldi. Teknoloji her geçen gün biraz daha alışkanlıklarımıza sızıyor, çoğu kez yaşamı kolaylaştırıyor ve değiştiriyor. KPMG bu değişimin bankacılık sektöründeki izini sürdü, “Görünmez Bankanın Gelecekteki Yüzü: EVA” başlıklı bir rapor hazırladı.

Bir dönem bankalara gitmeden aşılamayan sorunlar artık sadece online verilen talimatlarla çözülebiliyor, cep telefonları mobil cüzdan olarak kullanılıyor, şubeye gitmeden kredi alınıyor, her türlü ödeme yapılıyor, yurt içi ve yurt dışı transferler gerçekleştiriliyor. Gelişimin bununla sınırlı kalmayacağına dikkan çeken KPMG’nin araştırması, 2030 yılına kadar bankacılıkta taşların yerinden oynayacağını, geleneksel bankacılığın yerini “görünmez bankaların” alacağını ortaya koyuyor.

“Ne kadar paramız kaldı EVA?”

KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektörü Lideri Sinem Cantürk bu araştırmayla çerçevesi belirlenen “geleceğin bankacılık sistemi”ni anlattı:

“Teknoloji 2030’larda bankacılığı farklı bir noktaya taşıyacak. Görüntülü çağrıların, insansız şubelerin yerini görünmez bankalar alacak. Peki, nedir görünmez bankalar? Gelecekte bankalar, bağlandığı kaynaklardan aldığı verileri kullanarak günlük kişisel ve finansal işlemleri yerine getiren, Apple’ın kişisel asistanı ‘Siri’ benzeri e-asistanlara sahip olacak. KPMG’nin EVA (Enlightened Virtual Assistant - Aydınlanmış Kişisel Asistan) olarak tanımladığı e-asistanlar, bankacılık işlemlerinin yanı sıra kişilerin sosyal medya hesaplarıyla senkronize edilip, aynı zamanda özel yaşamda da çeşitli hatırlatmalarda bulunabilecek. Örneğin EVA, kişiye bir arkadaşının yaklaşan doğum gününü hatırlatıp, bütçesine uygun bir hediye önerisinde bulunabilecek. 2030 yılına kadar hayata geçeceği öngörülen EVA’yla yeni bir dönem başlayacak. Bankacılık işlemleri evden, ofisten EVA benzeri görünmeyen kişisel asistanlarla konuşarak yapılacak. Geleneksel banka şubeleri, çağrı merkezleri, satış ekipleri artık yerini EVA’ya bırakacak. Her birimiz hesaplarımızla ilgili kararları EVA ile birlikte alıp, bütçelerimizi EVA ile birlikte yöneteceğiz.”

KPMG’nin raporunda görünmeyen asistan EVA’nın hayatımıza getireceği yenilikler şöyle sıralandı:

• EVA online bankacılık sistemi olmasının yanı sıra kişisel asistan özelliğiyle de hizmet verecek.
  • EVA herhangi bir bankacılık işlemini kişinin sesli komutuyla birlikte yerine getirecek.
  • EVA, kişinin tüm banka hesaplarına ulaşabilecek, yaklaşan ödemeleri sesli olarak hatırlatacak, ödemeleri unutmak artık söz konusu olmayacak.
  • EVA’yla yaşarken bankaya gitmeye gerek kalmayacak. EVA bir bankadaki tüm hizmetleri online sistem üzerinden verecek.
  • EVA, sosyal paylaşım sitelerinden kullanıcının kişisel özelliklerine ve ajandasına ulaşacak, kişinin özel yaşamıyla ilgili öneriler sunabilecek. Örneğin istenildiğinde uçak bileti satın alabilecek, araba kiralayabilecek, otelde-restoranda rezervasyon yapabilecek. Bunlar için EVA’ya seslenmek yeterli olacak.

Dijital dönüşüm için kat edilecek mesafe uzun

Bilim-kurgu filmlerini andıran bu teknolojinin 10-15 yıl içinde hayatımıza gireceğini belirten Cantürk, bankaların dijital dönüşüm yolculuğuna dair zorluklara dikkat çekti:

“Değişimin yolu dikenlerle dolu. Bankalar, yapay zeka, robotlar ve blok zincir gibi heyecan verici teknolojileri kullanarak müşteri hizmetlerini geliştirmek istiyor. Ancak bu değişimin çok yavaş gerçekleştiğini kabul etmek gerekiyor. Bankalar dijital dönüşüm yolunun oldukça zorlu geçen yüzde 10’luk bölümünü kat edebilmiş durumda… Bankaları 2030 vizyonuna hazırlamak sıkıntılı bir süreç olacak. Teknoloji şirketleri, gelirlerinin yüzde 10 ila 20’lik kısmını Ar-Ge faaliyetlerine yatırıyor. Ancak bankalarda bu oran yüzde 1-2 düzeyinde. Sürece ayak uydurmak isteyen her banka Ar-Ge faaliyetlerine yoğun biçimde eğilmek zorunda ama bunun kısa veya orta vadede değişebileceğini söylemek şimdilik çok güç.”

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize ulaşın