Körfez ülkelerinde petrol baharı

KPMG’nin her ay düzenli olarak hazırladığı petrol ve gaz piyasaları analizinde belirtildiği üzere 2017’nin ilk günlerine petrolde bahar havasıyla girildi. KPMG Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, Endonezya’nın OPEC üyeliğinden ayrılmasının diğer üye ülkelerin özellikle Suudi Arabistan’ın gelirlerine olumlu etkisi olacağını belirtti. Okutur, petrolde bahar havasının 2017’nin ilk yarısı boyunca devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Körfez ülkelerinde petrol baharı

OPEC’in üretimde kısıntı kararı almasının ardından petrolde 2017’ye 55 doların üzerinde bir fiyatlamayla girildi. KPMG’nin her ay düzenli olarak hazırladığı petrol ve gaz piyasaları raporuna değerlendirmede bulunan KPMG Enerji Sektör Lideri Onur Okutur, Viyana’daki son OPEC toplantısında Endonezya’nın OPEC üyeliğini bir kez daha askıya aldığını hatırlatarak, “Üretim kısıntısı konusunda Libya ve Nijerya’ya erteleme, İran’a ise aksine üretim artışı izni verilen toplantıda, yükün büyük bir kısmı günlük yaklaşık 500 bin varil üretim kısıntısına gidecek olan Suudi Arabistan’a yüklenmiş görünüyor. Ancak Endonezya’nın üyelikten ayrılması bu ülkeye tahsis edilen günlük 722 bin varil üretimin diğer OPEC üyeleri arasında dağıtılması anlamına geliyor. Böylece pek çok OPEC üyesi için, üretim kısıntısının petrol gelirleri üzerinde yaratacağı olumsuz etki azalacak” dedi.

OPEC üreticilerinin mali sıkıntıları azalacak

Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin üretim kısıntısı kararına sıkıca uyacaklarına olan güven ışığında, yeni bir fiyat tabanı oluşacağına dikkat şeken Okutur, “Fiyatların yukarı yönlü hareket edeceği, OPEC üreticilerinin halen yaşadıkları mali sıkıntılar konusunda bir nebze de olsa nefes alacakları söylenebilir. Ayrıca üretim kısma kararıyla moral bulan petrol piyasaları, 20-21 Ocak’ta Abu Dabi’de yapılacak OPEC toplantısında iç denetimini sağlayacak” dedi.

2017 boyunca 50 doların üstünde seyreder

Okutur şunları ekledi: “Bugüne kadar başarılı bir örneğini göremediğimiz için, Rusya gibi OPEC üyesi olmayan ülkelerin, OPEC ile işbirliği vaatlerine şüpheyle yaklaşıyoruz. Rusya en fazla göstermelik bir üretim kısıntına gidecek ancak bunun hızla 2017 yılının 1. çeyreğinde gerçekleşmesini de beklemiyoruz. Tüm bu beklentiler göz önüne alındığında, ham petrol fiyatlarının 2017 yılının ilk yarısında 50 doların üstünde seyredeceğini, ikinci yarısında ise yükselerek, kısıntı kararında yaşanabilecek olası değişiklikler ve üretimde yaşanabilecek artışa rağmen 50 doların yine üzerinde seyredeceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

KPMG International Cooperative (“KPMG International”) bir İsviçre kuruluşudur. KPMG ağına üye olan bağımsız şirketler, KPMG International’a bağlıdır. KPMG International’ın müşterilere sunduğu herhangi bir hizmet yoktur. Hiçbir üye şirketin KPMG International’ı veya bir başka üye şirketi, aynı şekilde KPMG International’ın da hiç bir üye şirketi üçüncü şahıslar ile karşı karşıya getirecek zorlayıcı ya da bağlayıcı hiçbir yetkisi yoktur. Tüm hakları saklıdır.

Bize ulaşın