Türk futboluna hoca dayanmıyor

KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa’nın 5 büyük futbol liginde teknik direktör değişikliklerini inceledi. Şampiyonlar Ligi’nin son 3 şampiyonunu çıkaran La Liga’da 5 yılda toplam 45 teknik direktör değişikliği yaşanırken, Türkiye’de sadece geçen yıl Süper Lig’deki futbol takımları 26 kez hocalarıyla yollarını ayırdı, 40 teknik adam ligde görev yaptı.

Türk futboluna hoca dayanmıyor

Süper Lig’de şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olan Fenerbahçe, daha sezon başlamadan teknik direktörü Vitor Pereira’yla yolları ayırdı. 2016-17’de sarı-lacivertlilerin başında sadece 2 resmi maça çıkan Portekizli antrenörün gönderilmesiyle ‘Hoca borsası’ erken açıldı. KPMG Football Benchmark ekibi, Türkiye’deki ‘teknik adam trafiğinin’ ışığında Avrupa liglerindeki teknik direktör değişimlerini masaya yatırdı.

Süper Lig rekora koştu

KPMG Football Benchmark ekibinin Avrupa’daki son 5 sezonda, 5 büyük ligdeki teknik direktör değişimleriyle ilgili araştırmasından çıkan sonuçlar çarpıcı. Avrupa futboluna damga vuran İspanya’da son 5 yılda sadece 45 kez hoca değiştirmiş. Türkiye’de ise sadece geçen sezon Süper Lig’de 26 kez teknik direktör değişimi yaşandı. Gençlerbirliği ve Mersin İdman Yurdu kulüpleri bir sezonda tam 6’şar farklı teknik direktörle çalıştı. Şampiyonluğun adayları arasında bulunan Galatasaray’ı da 4 farklı teknik direktör çalıştırdı. Trabzonspor da 4 teknik direktörle sezon sonunu bulabildi. Fenerbahçe geçen sezon ikinci olurken takımın başında bulunan Vitor Pereira bu yıl Süper Lig’de tek resmi maça çıkamadan ülkesine dönmek zorunda kaldı.

Wenger, Arsenal’in başına geçtiğinde Süper Lig yoktu!

Türkiye’de bir sezonda 26 teknik adam değişirken, Fransa Ligue 1’de ancak 5 senede bu rakama ulaşıldı! Fransa’da son 5 sezonda 31 teknik adam görevinden ayrıldı. ‘Futbolun beşiği’ İngiltere Premier Lig’de de son 5 sezonda 33 kez teknik direktör değişimi yaşandı. Teknik direktöre güven sorunu yaşamayan İngiliz kulüplerinde Arsenal rekora koşuyor. Londra temsilcisinin patronu Arsene Wenger, takımının başında 21’inci sezonuna başlıyor. Fransız teknik adam, Arsenal’in başına geçtiğinde Süper Lig’in ismi Türkiye 1’inci Ligi’ydi.

İspanyollar, Devler Ligi’ne damga vuruyor

Şampiyonlar Ligi’nde son 5 sezonda 3 kez kupayı kazanan İspanyol takımları da istikrarlı bir tablo çiziyor. Araştırmanın yapıldığı son 5 sezon baz alındığında İspanya’da 45 kez teknik direktör değişikliği yaşandı. Türkiye’de sadece bir yılda 26 antrenörle yolların ayrıldığı ve 40 farklı teknik direktörün çalıştığı düşünüldüğünde, teknik adamda ısrar etmenin başarıyı getiren etkenlerden biri olduğu ortaya çıkıyor. Son 5 yılda Bayern Münih’le Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıran Almanlar da 39 kez teknik direktör değişimine gitti.

İtalyanlar’ın da sabrı yok

Tıpkı Türkiye gibi bir Akdeniz ülkesi olan İtalya’da da başarısızlık halinde fatura ilk olarak teknik direktöre kesiliyor. Çizme’de son 5 sezonda 65 teknik adamın görevine son verildi. Serie A’daki toplam değişiklik sayısı, İngiltere Premier Lig ile Ligue 1’deki değişimin toplamından fazla. Ancak İtalya’daki Palermo, Cagliari ve Genoa’nın bu ortalamayı yükselttiğini belirtmekte fayda var.

KPMG’nin araştırmasından notlar

• Avrupa’nın 5 büyük liginde 98 takım mücadele ediyor. Son 5 yıl içerisinde bu ekiplerin mücadele ettiği liglerde 213 teknik direktör değişimi yaşandı.
  • Sezon ortasında teknik direktör değiştirmek de ‘taze kan’ etkisi yaratabiliyor. Örneğin 2012’de Roberto di Matteo, 2013’te de Rafael Benitez, Chelsea’ye olumlu etki yaratmıştı. Geçen sezonun ortasında göreve başlayan Zinedine Zidane da Real Madrid’le Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu yaşamıştı.
  • Son 5 yıl içerisindeki teknik direktör değişimlerinin üçte birini küme düşen kulüpler yaptı. Ligden düşerek ciddi ekonomik kaynak kaybı yaşamak istemeyen kulüpler genellikle teknik direktör değişimine gidiyor.
  • Analizin yapıldığı son 5 yıllık dönemde 5 büyük ligden düşen 71 kulübünün 23’ü kötü sonuçlara rağmen hocalarıyla yola devam etti. Burnley, Hull City ve Freiburg, 2014-15’te bir alt lige düşmelerine rağmen sonraki sezonda aynı teknik direktörleriyle lige tekrar yükseldi.
  • Araştırmada son 5 sezonda en çok teknik direktör değiştiren takım olarak İtalyanlar öne çıkıyor. Zirvede Palermo (10) var. Cagliari (7) ve Genoa (6) ikinci ve üçüncü basamakta yer alıyor. Ancak Türkiye’de Gençlerbirliği’nin sadece bir sezonda 6 ayrı teknik direktörle çalıştığını hatırlatmakta fayda var.

Daha detaylı bilgi için:

Figen Tahiroğlu Würsching

Kurumsal İletişim ve Pazarlama, Kıdemli Müdür

Tel: +90 216 681 90 00

ftahiroglu@kpmg.com

© 2024 KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.

Küresel KPMG ağının yapısı hakkında detaylı bilgi için kpmg.com/governance adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bize ulaşın