Sledovanosť celého turnaja UEFA EURO 2020 sa odhaduje na viac ako dve miliardy divákov, pričom jednotlivé zápasy sleduje okolo 140 - 150 miliónov ľudí. V Nemecku zaplatili médiá za vysielacie práva na zápasy 150 miliónov eur. Televízne siete BBC a ITV zaplatili za práva vysielať vo Veľkej Británii spolu 160 miliónov eur. Šancu zviditeľniť sa na tomto prestížnom podujatí si nenechali ujsť ani významné značky na trhu. Heineken, ktorý je hlavným sponzorom, investuje do šampionátu takmer 38 miliónov eur, Coca-Cola približne 29 miliónov eur.

Futbalový šampionát UEFA EURO 2020 sa jednoznačne zapíše do histórie. Kvôli pandémii sa celé podujatie presunulo o rok, zmenili sa miesta konania zápasov - je ich až 11 naprieč celou Európou - a novinkou, ktorá nesúvisí s pandémiu je premiérové uvedenie systému video asistenta rozhodcu (VAR).

Príležitosť pre hráčov

Viacerí hráči vnímajú toto podujatie ako skvelú príležitosť na prezentáciu svojho talentu. Mnoho klubov a hráčov preto odložilo rozhodnutie o prestupe na obdobie po turnaji. V prípade úspechu by si tak hráči mohli pred začiatkom novej sezóny vyberať z lukratívnejších prestupových dohôd. Okrem slávy a prestíže každý tím za účasť na turnaji získa 9,25 milióna eur. Mužstvá, ktoré postúpia, majú nárok na ďalšie bonusy, pričom víťaz, ktorý odohrá spolu sedem zápasov, môže dostať až 34 miliónov eur.

Sledovanosť zápasov

Sledovanosť celého turnaja sa odhaduje na viac ako dve miliardy divákov, pričom jednotlivé zápasy sleduje približne 140 - 150 miliónov divákov. Finále posledného európskeho šampionátu, v ktorom Portugalsko porazilo Francúzsko v Paríži v roku 2016, malo priemerne 284 miliónov divákov a bolo druhou najsledovanejšou hrou v histórii turnaja. Rekord drží finále Euro 2012, keď Španielsko obhájilo titul víťazstvom 4:0 nad Talianskom v Kyjeve, ktoré sledovalo okolo 300 miliónov divákov.

Predaj vysielacích práv miestnym mediálnym spoločnostiam prináša podujatiu značné príjmy. V Nemecku môžu za poplatok 150 miliónov eur vysielať stanice ARD a ZDF takmer všetky zápasy naživo, pokrýva to aj internet a platformy sociálnych médií. Podobne si vysielacie spoločnosti BBC a ITV zabezpečili práva na pokrytie turnaja vo Veľkej Británii, za čo zaplatili 160 miliónov eur.

Sponzoring značiek

Medzi investorov, ktorí sponzorujú podujatie najvyššou sumou sa zaraďuje Heineken (38 miliónov eur), Coca-Cola (29 miliónov eur), Alipay (24 miliónov eur) a Booking.com (21 miliónov eur).

Tento rok sa ku globálnym sponzorom pridali aj nové značky: Alipay, Booking.com, FedEx, Heineken, Qatar Airways, SOCAR, Takeaway.com, Tik Tok, Vivo a Volkswagen. V aktuálnom turnaji sú hlavným sponzorom len dve značky, ktoré zostali z predchádzajúceho ročníka: Hisense a Coca-Cola. Väčšina nových sponzorov sa zameriava na fanúšikov digitálneho veku. Celkovo možno povedať, že nová paleta sponzorov je vyskladaná z mladších značiek. Potvrdzuje to aj fakt, že zatiaľ čo priemerný korporátny „vek“ sponzorov Euro 2016 bol 84 rokov, pri sponzoroch aktuálnej súťaže Euro 2020 je to iba 44 rokov. Značka ako Tik Tok v čase posledného turnaja ešte ani neexistovala.

Za zmienku stojí aj spoločnosť Alipay, ktorá podpísala osemročné partnerstvo. Svojou 24 miliónovou investíciou bude pokrývať všetky futbalové súťaže reprezentácie UEFA od roku 2018 do roku 2026. Táto spoločnosť počas pandémie narástla a v súčasnosti je najväčším poskytovateľom služieb v oblasti mobilných peňazí s klientskou základňou okolo 900 miliónov.

Zaujímavosťou tiež je, že Tik Tok spolu s Alipay, Hisense, a Vivo – ako čínske spoločnosti – prejavili záujem o sponzorstvo v európskom futbale. Len pre porovnanie, Čína je krajina s viac ako 1,4 miliardami obyvateľov a finále Euro 2016 videlo minulý rok približne 56 miliónov ľudí.

O reporte

Informácie pochádzajú z globálnej tlačovej správy spoločnosti KPMG: EURO 2020 – building bridges. Použité dáta sú výsledkom dlhoročných skúseností s tvorbou KPMG Football Benchmark. Obsahuje údaje o finančnej a prevádzkovej výkonnosti viac ako 200 európskych a juhoamerických profesionálnych futbalových klubov a ukazovatele výkonnosti sociálnych sietí stoviek futbalových klubov a hráčov. KPMG nástroj business intelligence tiež poskytuje odhady trhovej hodnoty pre viac ako 5 200 hráčov z najlepších európskych a juhoamerických líg.