Lístky na MS vo futbale sú najdrahšie v histórii

Aktuálne Majstrovstvá sveta vo futbale 2018 sú najdrahším futbalovým turnajom v histórii. Cena vstupeniek stúpla v tomto roku v porovnaní s rokom 2014 v priemere o 11 %. Vstupenky bolo možné zakúpiť v cenovom rozpätí od 105 USD na zápasy v skupinách až po 1 100 USD za najlepšie lístky na nedeľňajšie finále v Moskve. Oficiálna cena lístku na jedno stretnutie tak po prvýkrát prekročila hranicu 1 000 USD. Tieto zistenia vyplynuli z analýzy KPMG Football Benchmark.

1000

Medzinárodná futbalová federácia - FIFA rozdelila vstupenky na aktuálne majstrovstvá sveta do štyroch kategórií. Do kategórie 1 patria sektory s najvyššou cenou, ktoré sa nachádzajú v hlavných, divácky najatraktívnejších častiach každého štadióna. Kategórie 2 a 3 sú sektory s nižšou cenou a kategória 4 je najvýhodnejšia, ale rezervovaná výhradne pre obyvateľov hostiteľského štátu.

Ceny vstupeniek kategórie 1 sa zvýšili v porovnaní s predchádzajúcimi majstrovstvami sveta v Brazílii o 13 %, kategórie 2 o 14 % a kategórie 3 o 6 %. Vstupenky na zápasy v skupinách zaznamenali dokonca priemerný nárast cien až o 20 %.

Majstrovstvá sveta vo futbale 2018 sa odohrali na dvanástich štadiónoch v jedenástich ruských mestách od Kaliningradu na pobreží Baltského mora do Jekaterinburgu na úpätí pohoria Ural. Vzdialenosť medzi týmito dvomi futbalovými stánkami je viac ako 3 000 kilometrov. Priemerná kapacita štadiónov na aktuálnych majstrovstvách sveta v Rusku je okolo 46 000 divákov.

Najväčšími štadiónmi sú Lužniki v Moskve s kapacitou 78 000 divákov a štadión Saint-Petersburg s kapacitou takmer 65 000 divákov. Tieto dva spomínané sú zároveň najčastejším miestom konaní zápasov. Zo 64 celkovo hraných stretnutí sa na oboch uskutočnilo, resp. do nedele 15. júla 2018 uskutoční po sedem stretnutí futbalových veľmocí.

Tieto zistenia vyplynuli z analýzy KPMG Football Benchmark.

Ak máte záujem o ďalšie informácie, kontaktujte:

KPMG Slovensko spol. s r.o.
Beata Dubeňová
Marketing and Communication Manager
bdubenova@kpmg.sk

© 2024 KPMG Slovensko spol. s r.o., slovenská spoločnosť s ručením obmedzeným a členská spoločnosť globálnej organizácie KPMG nezávislých členských spoločností pridružených ku KPMG International Limited, súkromnej anglickej spoločnosti s obmedzeným ručením. Všetky práva vyhradené.

Spojte sa s nami

Môj profil

Prvotriedny obsah prispôsobený pre vás.