Gwałtowny spadek wartości rynkowej piłkarzy spowodowany pandemią

Spadek wartości rynkowej piłkarzy spowodowany pandemią

Obecna sytuacja związana z pandemią koronawirusa (COVID-19) stworzyła bezprecedensowe dylematy logistyczne, finansowe i prawne dla europejskiej piłki nożnej. Wartość wszystkich piłkarzy w dziesięciu analizowanych ligach europejskich spadła o prawie 10 mld EUR, co oznacza spadek o ponad jedną czwartą od lutego br. Wartość dwóch najdroższych piłkarzy w Europie – Kyliana Mbappé i Neymara spadła o ponad 21%. Firma KPMG zbadała, jakie czynniki wpływają na wartości zawodników w sytuacji gdy rozgrywki piłkarskie są zawieszone oraz przedstawia szacunki wartości dla dwóch potencjalnych scenariuszy – odwołania sezonu oraz ponownego rozpoczęcia i zakończenia trwającego sezonu w kolejnych miesiącach.

Biuro prasowe KPMG

biuroprasowe@kpmg.pl

KPMG w Polsce

Adres e-mail

Znaczny spadek wartości topowych piłkarzy

Europejskie kluby piłkarskie odnotowują gwałtowny spadek wartości ich kluczowych zawodników w związku z kryzysem spowodowanym pandemią COVID-19. Jak pokazuje analiza KPMG Football Benchmark, łączna wartość wszystkich 4 183 graczy w dziesięciu rozważanych ligach europejskich spadła o prawie 10 mld EUR, co oznacza spadek o 26,5% od lutego br. w przypadku odwołania sezonu, podczas gdy w momencie ponownego rozpoczęcia sezonu i zakończenia go w późniejszym czasie wartości graczy spadłyby o 6,6 mld EUR, co oznacza spadek o 17,7% w stosunku do lutego 2020 roku. Wartość Kyliana Mbappé i Neymara, dwóch najdroższych piłkarzy w Europie, z powodu odwołania rozgrywek spadnie odpowiednio o 21,5% i 21,7%. Wartość Mbappé wyceniano na kwotę między 177 a 188 milionów euro (225 milionów euro w lutym br.) w zależności od decyzji o odwołaniu lub wznowieniu rozgrywek. Z kolei wartość Neymara spadnie ze 175 milionów euro, do przedziału pomiędzy 137 a 149 milionów euro.

Największy spadek w angielskiej Premier League

Największe spadki wartości obserwujemy w  pięciu największych europejskich ligach: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A i La Ligue – w najkorzystniejszym przypadku 5,6 mld EUR, a w najgorszym 8,5 mld EUR. Angielska Premier League, która znacznie wyprzedza wszystkie inne ligi pod względem całkowitej wartości rynkowej, odnotowuje największą łączną utratę wartości, wynoszącą 2,7 mld EUR w scenariuszu 1., który zakłada odwołanie sezonu i 1,8 mld EUR w scenariuszu 2. – czyli powrocie do rozgrywek. Co ciekawe, w przypadku pierwszego scenariusza spadek w Premier League jest większy niż obecna łączna wartość tureckiej ligi Süper Lig, belgijskiej ligi Jupiler Pro League i portugalskiej ligi NOS. Reasumując, pięć dużych lig doświadczyło podobnej utraty wartości rynkowej graczy w ujęciu procentowym w obu scenariuszach. Co ciekawe, Hiszpania miała najwyższe wskaźniki spadku na poziomie 28,7% w scenariuszu pierwszym i 19,0% w scenariuszu drugim. Można to wyjaśnić wieloma czynnikami, przede wszystkim znacznymi kwotami, które kluby musiałyby zwrócić stacjom radiowym i telewizyjnym.

Zakłócenie sezonu piłkarskiego z powodu pandemii COVID-19 ma ogromny wpływ na wartość rynkową najlepszych piłkarzy. Europejskie ligi piłkarskie, a zwłaszcza najlepsze kluby, stoją w obliczu bezprecedensowego kryzysu, który uderza w ich sytuację finansową. Przez zawieszenie rozgrywek i brak meczów na żywo tracą większość swoich dochodów. Wiele klubów ma zatem problemy z płynnością, z regulowaniem zobowiązań finansowych i nie jest w stanie inwestować – mówi Andrzej Bernatek, partner w dziale doradztwa podatkowego w KPMG w Polsce.

Tradycyjny „rynek sprzedających”, w którym kluby sprzedające były w wielu przypadkach w stanie określić ceny sprzedaży swoich zawodników, również ustąpi miejsca „rynkowi nabywcy” z powodu pandemii koronawirusa.

Z uwagi na obecną sytuację niektóre mniej aktywne finansowo kluby będą mogły przejąć zawodników za mniejszą kwotę niż w ostatnim sezonie. W związku z tym mniej graczy zostanie sprzedanych lub kupionych w nadchodzącym okienku transferowym również dlatego, że agenci i kluby będą miały trudności z finalizacją ewentualnego przeniesienia do innego klubu w oczekiwanym czasie. Sytuacja dotknie także młodych, utalentowanych piłkarzy, którzy ze względu na mniejszą liczbę transferów mogliby debiutować w pierwszej drużynie, jednak mając na uwadze zawieszenie rozgrywek, pozbawieni są tej możliwości – mówi Tomasz Wiśniewski, partner i szef zespołu wycen w dziale Deal Advisory w KPMG w Polsce.

O BADANIU:

Raport pt. „Player value not immune to pandemiczostał opracowany przez zespół KPMG Football Benchmark i dot. wpływu pandemii COVID-19 na wartości rynkowe piłkarzy.

Kontakt dla mediów:

Patrycja Kowalczyk, e-mail: patrycjakowalczyk@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 87 lub 664 718 676

Krzysztof Krzyżanowski, e-mail: kkrzyzanowski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 14 lub 508 047 582

Jakub Malczewski, e-mail: jmalczewski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 15 72 lub 605 511 308

© 2024 KPMG Sp. z o.o., polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i członek globalnej organizacji KPMG składającej się z niezależnych spółek członkowskich stowarzyszonych z KPMG International Limited, prywatną spółką angielską z odpowiedzialnością ograniczoną do wysokości gwarancji. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Więcej informacji na temat struktury globalnej organizacji KPMG można znaleźć na stronie o strukturze zarządczej.

Informacje zawarte w niniejszej publikacji mają charakter ogólny i nie odnoszą się do sytuacji konkretnej firmy. Ze względu na szybkość zmian zachodzących w polskim prawodawstwie prosimy o upewnienie się w dniu zapoznania się z niniejszą publikacją, czy informacje w niej zawarte są wciąż aktualne. Przed podjęciem konkretnych decyzji proponujemy skonsultowanie ich z naszymi doradcami.

Bądź z nami w kontakcie