Handel światowy w obliczu transformacji

„Transport tracker” jest publikacją KPMG International, w której eksperci KPMG podsumowują wyniki międzynarodowego sektora transportowego. X edycja opisuje obecny status handlu światowego, który przechodzi obecnie dużą transformację.

Biuro prasowe KPMG

biuroprasowe@kpmg.pl

KPMG in Poland

Powiązane treści

Technologie cyfrowe, takie jak drukowanie przestrzenne (3D printing), internet rzeczy (IoT), sztuczna inteligencja (AI), a także technologia blockchain zmieniają kształt handlu światowego. Gromadzenie dokładnych danych do pomiaru transakcji gospodarczych związanych z handlem cyfrowym wciąż stanowi wyzwanie dla firm transportowych i logistycznych. Jednakże szacunki organizacji międzynarodowych pokazują niezwykły wpływ, jaki nowe technologie mają na wielkość handlu krajowego i międzynarodowego. Z globalnego badania KPMG wynika, iż pomimo słabszych perspektyw wzrostu w 2018 i 2019 r., przyszłość handlu międzynarodowego można nadal oceniać pozytywnie.

Prognozy Światowej Organizacji Handlu dotyczące wzrostu handlu w 2019 r. zostały obniżone do 2,6% w kwietniu br. Eskalacja napięć handlowych w warunkach wymagającej polityki handlowej przyczynia się do słabszych prognoz na 2019 r. Jak wynika z badania KPMG ryzyko napięć geopolitycznych i klęsk żywiołowych będzie nadal wpływać na prognozy w najbliższym czasie.

Wyzwania w przemyśle morskim

Przemysł morski zaczyna odchodzić od swojego tradycyjnego modelu biznesowego. Podjęto pierwsze kroki w celu zintegrowania nowego podejścia do klienta i stopniowego porzucenia dotychczasowej strategii koncentrowania się wyłącznie na portach. Wykorzystanie innowacyjnych technologii w przemyśle morskim pozwoli na jego modernizację i dostosowanie go do bardziej wydajnych gałęzi przemysłu światowego, z którymi łączy go współzależność gospodarcza.

Innowacje cyfrowe w przemyśle morskim nadal są niewystarczające w porównaniu z innymi gałęziami przemysłu światowego. Wiele systemów wciąż opiera się na dokumentach papierowych, a brak innowacji w dziedzinie technologii cyfrowej został wyraźnie uwidoczniony w związku z powszechnie zgłaszanymi przypadkami braku możliwości zlokalizowania przesyłek. Dodatkowo, statki średnio żeglują tylko 40 procent swojego czasu na morzu z ładunkiem, co skutkuje tym, że wykorzystują tylko 36 procent czasu tworząc wartość dla swoich firm. Możliwym rozwiązaniem jest analiza danych w celu zidentyfikowania najbardziej opłacalnych szlaków żeglugowych, co jest pomysłem podejmowanym obecnie przez startupy – mówi Wojciech Drzymała, partner w dziale audytu ogólnego, szef zespołu doradczego dla sektora transportu, spedycji i logistyki w KPMG w Polsce.

Wzrost kosztów w lotnictwie

Zgodnie z ostatnimi szacunkami IATA, wyższe ceny paliw zmniejszą dochody światowego przemysłu lotniczego o około 50 mld USD. W związku z tym paliwo było kluczowym czynnikiem wpływającymi na wyniki wielu firm lotniczych w ciągu ostatnich 12 miesięcy i jest ono kluczowym czynnikiem w prognozach dotyczących zysków linii lotniczych. Nie jest zatem zaskoczeniem, że obserwujemy zwiększoną zmienność zarówno pod względem realizowanych zysków, jak i cen akcji wielu największych przewoźników notowanych na światowych giełdach.

Nowa rzeczywistość handlu światowego

Po dziesięcioleciach względnej stabilności, stałych ceł i relatywnie jasnych zasad handlu światowego wydaje się oczywiste, że obecnie wszedł on w nową fazę napięć handlowych i niepewności. Nowe realia mają negatywny wpływ na przedsiębiorstwa, które będą musiały zmierzyć się z potencjalnymi wyzwaniami w zmieniającym się i nieprzewidywalnym globalnym środowisku handlowym.

Przedsiębiorstwa handlujące z podmiotami z Wielkiej Brytanii, będą musiały stawić czoła nowym wyzwaniom w miarę wyłaniania się nowego ekosystemu handlowego po Brexicie. Należą do nich m.in. potrzeba zajęcia się kwestią zgłoszeń celnych, zwiększonej biurokracji, dłuższych terminów realizacji zamówień i wyższych kosztów administracyjnych. Ponadto przedsiębiorstwa brytyjskie nie będą już uważane za przedsiębiorstwa z siedzibą w Unii Europejskiej, a do celów podatkowych UE będą one potrzebowały reprezentacji podatkowej. Wszystkie umowy o wolnym handlu, z których korzysta Wielka Brytania będąc częścią UE, nie będą już miały zastosowania, co wymaga od Wielkiej Brytanii wynegocjowania szeregu odrębnych nowych umów o wolnym handlu z zupełnie nowymi warunkami – mówi Wojciech Drzymała, partner w dziale audytu ogólnego, szef zespołu doradczego dla sektora transportu, spedycji i logistyki w KPMG w Polsce.

Pełną wersję raportu w wersji elektronicznej można pobrać ze strony kpmg.pl

O RAPORCIE

„Transport tracker” jest publikacją KPMG International, w której eksperci KPMG podsumowują wyniki międzynarodowego sektora transportowego. X edycja badania opisuje obecny status handlu światowego w obliczu transformacji, który warunkuje sytuację w branży transportowej i logistycznej.

KPMG THOUGHT LEADERSHIP

Publikacje praktyk KPMG z całego świata dotyczące najistotniejszych kwestii z różnych sektorów gospodarki. Dzięki specjalistycznej wiedzy i doświadczeniu ekspertów, w bazie publikacji KPMG znajdują się m.in. artykuły, analizy i raporty nt. zagadnień specyficznych dla poszczególnych branż.

Kontakt dla mediów:

Patrycja Kowalczyk, e-mail: patrycjakowalczyk@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 87 lub 664 718 676

Krzysztof Krzyżanowski, e-mail: kkrzyzanowski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 14 lub 508 047 582

Jakub Malczewski, e-mail: jmalczewski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 15 72 lub 605 511 308

Bądź z nami w kontakcie

Want to do business with KPMG?

loading image Zapytanie ofertowe (RFP)