Rok transformacji w sektorze handlu detalicznego

Raport KPMG International pt. „Retail Trends 2019. Global Consumer&Retail” omawia najważniejsze trendy mające wpływ na branżę handlu detalicznego. Autorzy raportu podkreślają, w jaki sposób niektórzy sprzedawcy detaliczni podejmują wyzwania i pozostają konkurencyjni.

Jan Karasek KPMG w Polsce

partner, Management Consulting, Strategy & Operations

KPMG w Polsce

Powiązane treści

Technologia bezustannie zmienia zasady zaangażowania konsumentów w proces zakupu, którzy obecnie są coraz bardziej wymagający, a ich zainteresowanie konkretną marką na bardzo konkurencyjnym rynku jest coraz większym wyzwaniem. W najbliższej perspektywie sprzedawcy detaliczni będą inwestować w hiperpersonalizację i tzw. głęboką sprzedaż detaliczną. Doświadczenia i doznania zakupowe będą miały większe znaczenie niż chęć posiadania, a jednym z wiodących trendów na rynku handlu detalicznego będzie dokonywanie zakupów za pomocą asystentów głosowych i z powszechnym wykorzystaniem chatbotów – wynika z najnowszego badania KPMG International.

Hiperpersonalizacja kierunkiem budowania oferty i komunikacji z klientem

Powszechnie spotykana dziś tzw. głęboka sprzedaż detaliczna (ang. deep retail) to w skrócie wykorzystanie dogłębnej wiedzy o klientach, aby umożliwić sprzedawcom detalicznym nie tylko oferowanie dedykowanych produktów i usług, ale coraz częściej także spersonalizowanych doświadczeń zakupowych. Od wielu lat źródłem danych jest każdy klient posiadający smartfon, na który przenoszone są powszechnie dotychczasowe kanały komunikacji z klientami i nowe rozwiązania lojalnościowe. Jednak pojawiające się nowe możliwości w personalizacji pozwolą analizować w czasie rzeczywistym dane emocjonalne, ruchy oczu i DNA, a także wyszukiwane zakupy po to, aby dokładnie określić, czego rzeczywiście potrzebują klienci. Jest to kolejny trend, który będzie zyskiwał na popularności – hiperpersonalizacja.

Jak wynika z badania KPMG, hiperpersonalizacja łącząca dane behawioralne i dane w czasie rzeczywistym do tworzenia produktów, usług i komunikacji o wysokim poziomie kontekstu, istotnych dla konkretnej osoby w danej sytuacji, jest kolejnym krokiem wykorzystywania danych. W kolejnych latach sprzedawcy detaliczni będą wykorzystywać dane behawioralne w czasie rzeczywistym, aby zrozumieć konsumentów na poziomie emocjonalnym i przenieść technologie analityczne na wyższy poziom. Sztuczna inteligencja (AI), rozpoznawanie obrazu i analiza nastroju zapewnią głębokie i szczegółowe zrozumienie postaw, reakcji i wzorców konsumenckich.

Umożliwienie detalistom dostępu do coraz większej ilości danych daje im jak nigdy wcześniej wgląd w prywatne życie konsumentów. Wszystko to w zamian za produkty i doświadczenia, które lepiej odpowiadają potrzebom klientów i sprawiają, że doświadczenia te są jak najbardziej osobiste i niepowtarzalne. Zaawansowana analiza tych danych oraz zapewnienie odpowiednich narzędzi i bezpieczeństwa będą absolutnie niezbędną koniecznością dla sprzedawców detalicznych. W miarę wzrostu znaczenia tzw. głębokiej sprzedaży detalicznej oraz zapewnienia hiperpersonalizacji, główni gracze inwestują w rozwiązania technologiczne, które to umożliwiają – mówi Andrzej Musiał, starszy menedżer w dziale usług doradczych w zespole Customer & Growth w KPMG w Polsce.

Technologia też kreuje nowe możliwości dla konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi oraz wyedukowani w zakresie strategii cenowych sprzedawców detalicznych i traktują je priorytetowo. Możliwość łatwego posiadania praktycznie nieograniczonej wiedzy o cenach, promocjach dostępnych zarówno kanale on- i offline sprawia, że klienci będą gotowi zapłacić pełna cenę tylko w sytuacji, gdy będzie w pełni spełniona ich misja zakupowa. Istotne jest uwzględnienie, że misja zakupowa, a przez to cena produktu będzie odzwierciedlać ich wartości, wygodę oraz doświadczenia zakupowe.

Konsumenci stali się bardziej wymagający, chcą i mają możliwość uzyskania najlepszych ofert, produktów i cen gdziekolwiek się udają, a nie tylko na jednym kanale lub w jednym sklepie. Wywiera to presję na marki, aby zapewnić, że doświadczenia klienta są zoptymalizowane dla każdego kanału.

Tradycyjna ścieżka zakupowa uległa zmianie i obecnie obejmuje rozbudowane działania. Nasze analizy klientów w Polsce wskazują, że ok. 60% przed podjęciem decyzji o zakupie korzysta ze strony internetowej sprzedawcy, a 41% z tych klientów rozpoczyna proces zakupu od porównania cen w dedykowanym serwisie. Za pomocą zaledwie kilku kliknięć, konsumenci mogą ocenić, czy przepłacają i zbadać alternatywne rozwiązania, dopóki nie osiągną swoich celów. Analizy na rynkach międzynarodowych wskazują, że 75% badanych nie łączy wysokiej jakości w parze z wysokimi cenami produktów – mówi Jan Karasek, partner w dziale usług doradczych w KPMG w Polsce.

Doświadczenia i doznania zakupowe ważniejsze niż chęć posiadania

Na aktualnie zmieniającym się rynku, reprezentanci nowych pokoleń coraz bardziej cenią doświadczenia i doznania zakupowe niż samo posiadanie dóbr materialnych. Nowe dane pokazują, że konsumenci wydają mniej na kupowanie rzeczy, a więcej na ich wykorzystywanie oraz informowanie o tym innych w mediach społecznościowych. Kreowanie nowych doświadczeń i doznań będzie kolejnym trendem pozwalającym sprzedawcom detalicznym na przyciąganie klientów do ich sklepów i zapewnianie niezapomnianych wspomnień.

Pokolenie Y to siła napędowa tej zmiany. Ponad trzy na cztery osoby deklarują, że zdecydowałyby się wydać pieniądze na nowe przeżycie lub wydarzenie w zamian za zakup dóbr i usług. Podobny odsetek respondentów stwierdziło, że uczestnictwo w wydarzeniach na żywo pomaga im w lepszym kontakcie z przyjaciółmi, społecznością i ludźmi na całym świecie. Szacuje się, że w ostatnich 30 latach udział wydatków konsumpcyjnych na doświadczenia i wydarzenia na żywo wzrósł o 70% w stosunku do całkowitych wydatków konsumpcyjnych USA – podkreśla Andrzej Musiał, starszy menedżer w dziale usług doradczych w zespole Customer & Growth w KPMG w Polsce.

Co trzeci Millenials na świecie wykorzystuje media społecznościowe jako podstawowe narzędzie do interakcji z markami i firmami. Istnieje też ochota konsumentów do dzielenia się informacjami w mediach społecznościowych, co ma ogromny potencjał budowania marki dla sprzedawców detalicznych. Dodatkowo konsumenci coraz częściej polegają na mediach społecznościowych zamiast na reklamach w procesie rekomendacji produktów. Według Retail Dive, ponad 80% przedstawicieli pokolenia Z i 74% Millenialsów twierdzi, że media społecznościowe wpływają na ich decyzje zakupowe.

Dostrzegając wartość tego utrzymującego się trendu, sprzedawcy detaliczni zwracają się ku reklamie w mediach społecznościowych. Dzięki nim z ukierunkowanymi reklamami, firmy docierają do bardzo specyficznych grup w oparciu o dane demograficzne, zainteresowania oraz zachowania. Myślący przyszłościowo sprzedawcy detaliczni będą wykorzystywali potencjał mediów społecznościowych handlując również walutą społeczną (ang. social currency) tj. odnoszącą się do zakładanego potencjału, wynikającego z obecności w sieciach społecznościowych na transakcjach on- i offline.

Komunikacja z robotami

Emocje wokół sztucznej inteligencji (AI) są coraz większe, a jej wpływ rośnie. Ludzie coraz bardziej komfortowo komunikują się z robotami, a w wielu przypadkach roboty wykonują swoją pracę szybciej i wydajniej niż pracownicy. W całym 2019 roku będziemy świadkami znaczącego wzrostu AI w dwóch kluczowych obszarach: asystentów głosowych (ang. smarts speakers) i chatbotów (ang. chatbots).

Szacuje się, że liczba aktywowanych głosowo wirtualnych asystentów wzrosła prawie dwukrotnie w ciągu ostatniego roku dzięki szerokiemu wykorzystaniu inteligentnych głośników. Większość tych urządzeń bazuje na asystentach działających na rynku gigantów e-commerce – co otwiera nowe drzwi do domów konsumentów dla sprzedawców detalicznych. W bieżącym roku będzie można obserwować również znaczący rozwój i masową adopcję rozwiązań wykorzystujących chatboty.

Analitycy wskazują, że zakupy sterowane głosem będą jednym z wiodących trendów i mają wzrosnąć w ciągu najbliższych 4-5 lat o blisko 2000%. Ten ogromny wzrost będzie napędzany zwiększonym wykorzystaniem inteligentnych głośników w domu. Większość Amerykanów deklaruje, że asystenci głosowi ułatwią im życie. Inne projekcje wskazują, że ponad 80% interakcji B2C będzie w ciągu kolejnych dwóch lat wspieranych przez chatboty – wskazuje Jan Karasek, partner w dziale usług doradczych w KPMG w Polsce.

Pełną wersję raportu w wersji elektronicznej można pobrać ze strony kpmg.pl

O RAPORCIE

KPMG THOUGHT LEADERSHIP

Publikacje praktyk KPMG z całego świata dotyczące najistotniejszych kwestii z różnych sektorów gospodarki. Dzięki specjalistycznej wiedzy i doświadczeniu ekspertów, w bazie publikacji KPMG znajdują się m.in. artykuły, analizy i raporty nt. zagadnień specyficznych dla poszczególnych branż.

O KPMG:

KPMG to międzynarodowa sieć firm świadczących usługi z zakresu audytu, doradztwa podatkowego, gospodarczego i prawnego. KPMG zatrudnia 189 000 pracowników w 152 krajach. Niezależne firmy członkowskie sieci KPMG są stowarzyszone z KPMG International Cooperative (“KPMG International”), podmiotem prawa szwajcarskiego. Każda z firm KPMG jest odrębnym podmiotem prawa. W Polsce KPMG działa od 1990 roku. Obecnie zatrudnia ponad 1 800 osób w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Katowicach i Łodzi. Więcej na stronie kpmg.pl

Kontakt dla mediów:

Patrycja Kowalczyk, e-mail: patrycjakowalczyk@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 87 lub 664 718 676

Krzysztof Krzyżanowski, e-mail: kkrzyzanowski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 14 lub 508 047 582

Jakub Malczewski, e-mail: jmalczewski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 15 72 lub 605 511 308

Bądź z nami w kontakcie

Want to do business with KPMG?

loading image Zapytanie ofertowe (RFP)