Polacy rejestrują coraz więcej samochodów elektrycznych

Raport kwartalny PZPM i KPMG w Polsce „Branża motoryzacyjna. Edycja Q2/2019” należy do serii raportów kwartalnych, których celem jest przedstawienie bieżących trendów w branży motoryzacyjnej w Polsce, rozumianej zarówno jako rynek motoryzacyjny, jak i produkcja przemysłowa oraz motoryzacyjne usługi finansowe. Analiza oparta jest o najnowsze dostępne dane rejestracyjne, statystyczne i rynkowe. Publikacja jest wspólnym przedsięwzięciem Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego oraz KPMG w Polsce.

Mirosław Michna KPMG w Polsce

partner, dział doradztwa podatkowego, szef zespołu doradztwa dla branży motoryzacyjnej

KPMG w Polsce

Powiązane treści

W I kwartale 2019 r. zarejestrowano 139,8 tys. nowych samochodów osobowych, 17 tys. aut dostawczych, 7,5 tys. samochodów ciężarowych, 7,4 tys. przyczep i naczep oraz 3,5 tys. motocykli i 3 tys. motorowerów. Bardzo dynamicznie rośnie liczba rejestracji samochodów elektrycznych, których Polacy zarejestrowali blisko 80% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W I kwartale br. liczba rejestracji nowych samochodów osobowych w segmencie premium+ wyniosła 19,3 tys. i była wyższa o 8,8% r/r. W 2018 r. eksport produktów motoryzacyjnych z Polski wzrósł o 3,3% r/r, tymczasem aż o 10,3% spadła wartość eksportu samochodów osobowych. W I kwartale 2019 r. gorszy wynik wypracowały fabryki motoryzacyjne ulokowane w Polsce. Z taśm montażowych zjechało 171,6 tys. pojazdów samochodowych, co oznacza spadek o 3,5% względem analogicznego okresu poprzedniego roku.

Wzrost rejestracji nowych samochodów osobowych w segmencie premium+

W I kwartale 2019 r. liczba rejestracji nowych samochodów osobowych w segmencie premium+ wyniosła 19,3 tys. i była wyższa o 8,8% w porównaniu do poprzedniego roku. Motorem wzrostu są klienci instytucjonalni, którzy zarejestrowali 17,6 tys. aut, co oznacza wzrost o 11,7% w porównaniu do ubiegłego roku.

Udział tej grupy utrzymuje się niezmiennie na wysokim poziomie, a zwyżkowego trendu w segmencie premium+ nie zaburzyły zmiany przepisów fiskalnych ograniczające korzystniejsze możliwości odliczeń podatkowych przy zakupie poprzez leasing/wynajem dla samochodów o wartości powyżej 150,0 tys. zł. W dużej mierze jest to zasługą utrzymującej się dobrej koniunktury w gospodarce – mówi Jakub Faryś, Prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego.

Coraz większa popularność aut z napędem elektrycznym

W I kwartale br. liczba rejestracji spadła w większości segmentów. Najbardziej dynamicznie rozwijał się segment kombivanów, który odnotował 18% wzrost i przekroczył 2% udział w rynku. Zdecydowanie silniejszy, z 32% udziałem, segment małych i średnich SUV-ów wzrósł o 11%. Tymczasem w segmencie C i B odnotowano spadki odpowiednio o 4% i 2%. Największy spadek odnotowano w segmencie małych i średnich MPV (23%) oraz dużych MPV (12%).

Dynamicznie rośnie liczba rejestracji samochodów elektrycznych. W I kwartale 2019 r. zarejestrowano ich 620 sztuk. Oznacza to wzrost aż o 79,7%. Co ciekawe Polacy rejestrują więcej aut z napędami hybrydowymi – w I kwartale br. liczba rejestracji w tej grupie zwiększyła się o 5,3% i wyniosła 6 tys. sztuk. Wśród nabywców aut z napędami alternatywnymi dominują klienci instytucjonalni, natomiast wśród klientów indywidualnych odnotowano spadek liczby rejestracji o 18% mówi Mirosław Michna, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef zespołu doradców dla branży motoryzacyjnej w KPMG w Polsce.

Wzrost w segmentach pojazdów użytkowych

W I kwartale 2019 r. zarejestrowano 17 tys. sztuk nowych samochodów dostawczych, co oznacza wzrost o 11% w porównaniu do I kwartału 2018 r. Rejestracje samochodów ciężarowych zwiększyły się o 4,2% r/r, do poziomu 7,5 tys. sztuk. Rynek nowych przyczep i naczep o masie całkowitej powyżej 3,5t wzrósł z kolei o 7,8% – w I kwartale zarejestrowano 7,4 tys. sztuk. Wśród najpopularniejszych rodzajów zabudów na uwagę zasługuje tempo wzrostu kłonicowych (+73%) w porównaniu do 2018 r. Warto zaznaczyć, że o 15,2% spadła liczba rejestracji nowych autobusów i autokarów, których od stycznia do marca 2019 r. zarejestrowano 532 sztuki. Do spadku całej grupy przyczynił się zastój wśród autobusów turystycznych.

schemat-1-pl-rejestracja-nowych-pojazdów-w-Polsce

Duży wzrost liczby rejestracji w segmencie jednośladów

W I kwartale 2019 r. liczba zarejestrowanych nowych motocykli wyniosła 3 521 sztuk, czyli o 1 428 sztuk więcej niż w analogicznym okresie ub. roku. Wzrost rejestracji odnotowano również na rynku motorowerów, których w pierwszych trzech miesiącach 2019 r. zarejestrowano 3 022 sztuki, co oznacza wzrost aż o 83,6% w porównaniu z 2018 r.

Tak wyraźny wzrost popytu na jednoślady był spowodowany dwoma czynnikami: po pierwsze upalnym i długim sezonem w 2018 r., który przełożył się na wzrost nastrojów zakupowych w roku bieżącym. Pogoda odgrywa istotną rolę na rynku jednośladów, a dane o pierwszych rejestracjach zarówno motorowerów, jak i motocykli potwierdzają szybsze rozpoczęcie sezonu. Drugim czynnikiem wysokiego wzrostu jest także po części efekt tzw. „niskiej bazy” wynikającej ze zmian homologacyjnych wprowadzonych z początkiem 2018 r. – mówi Jakub Faryś, Prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego.

Produkcja samochodów osobowych zwalnia

W I kwartale 2019 r. wyprodukowano w Polsce łącznie 171,6 tys. pojazdów samochodowych, o 3,5% mniej niż w poprzednim roku. Najbardziej zmniejszyła się produkcja samochodów osobowych – od początku roku z taśm montażowych zjechało 112,5 tys. sztuk, o 13,7% mniej niż przed rokiem.

Pierwszy kwartał 2019 r. był drugim z rzędu kwartałem, kiedy spadła liczba rejestracji samochodów osobowych w UE. W pierwszych trzech miesiącach tego roku sprzedało się o 3,3% mniej tego typu pojazdów niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Z uwagi na to, że niemal 100% produkcji z polskich fabryk jest eksportowane, mniejsza liczba wyprodukowanych pojazdów odzwierciedla w dużej mierze sytuację na rynku europejskim i niepewne obecnie nastroje, co do koniunktury gospodarczej w Europie. Jest ona przy tym istotna z uwagi na znaczenie chociażby dla producentów części motoryzacyjnych również w Polsce mówi Mirosław Michna, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef zespołu doradców dla branży motoryzacyjnej w KPMG w Polsce.

Pełną wersję raportu można otrzymać poprzez zgłoszenie zainteresowania na adres biuroprasowe@kpmg.pl oraz anna.materzok@pzpm.org.pl.

O RAPORCIE:

Raport kwartalny PZPM i KPMG w Polsce „Branża motoryzacyjna”, Edycja Q2/2019 należy do serii raportów kwartalnych, których celem jest przedstawienie bieżących trendów w branży motoryzacyjnej w Polsce, rozumianej zarówno jako rynek motoryzacyjny, jak i produkcja przemysłowa oraz motoryzacyjne usługi finansowe. Analiza oparta jest o najnowsze dostępne dane rejestracyjne, statystyczne i rynkowe. Publikacja jest wspólnym przedsięwzięciem Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego oraz KPMG w Polsce.

O PZPM:

Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego jest największą polską organizacją pracodawców branży motoryzacyjnej, zrzeszającą oficjalnych importerów, przedstawicieli producentów i producentów pojazdów samochodowych, motocykli, motorowerów oraz czterokołowych pojazdów motocyklowych, a także producentów nadwozi, przyczep, naczep oraz części, zespołów i elementów pojazdów samochodowych przeznaczonych do pierwszego montażu.

Głównym celem PZPM jest reprezentowanie interesów zrzeszonych firm wobec organów administracji publicznej, środków masowego przekazu i społeczeństwa. PZPM inicjuje zmiany legislacyjne oraz wspiera działania na rzecz rozwoju i promocji polskiego sektora motoryzacyjnego. Jest organizacją zapraszaną przez rząd do opiniowania projektów najistotniejszych aktów prawnych dotyczących motoryzacji, uczestniczy także w pracach komisji parlamentarnych i rządowych. Więcej na stronie pzpm.org.pl

O KPMG:

KPMG to międzynarodowa sieć firm świadczących usługi z zakresu audytu, doradztwa podatkowego, gospodarczego i prawnego. KPMG zatrudnia 189 000 pracowników w 152 krajach. Niezależne firmy członkowskie sieci KPMG są stowarzyszone z KPMG International Cooperative (“KPMG International”), podmiotem prawa szwajcarskiego. Każda z firm KPMG jest odrębnym podmiotem prawa. W Polsce KPMG działa od 1990 roku. Obecnie zatrudnia ponad 1 800 osób w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Katowicach i Łodzi. Więcej na stronie kpmg.pl.

Kontakt dla mediów:

Patrycja Kowalczyk, e-mail: patrycjakowalczyk@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 87 lub 664 718 676

Krzysztof Krzyżanowski, e-mail: kkrzyzanowski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 14 lub 508 047 582

Jakub Faryś, e-mail: jakub.farys@pzpm.org.pl, tel.: (22) 322 71 98 lub 602 475 701

Anna Materzok, e-mail: anna.materzok@pzpm.org.pl, tel.: (22) 322 71 98 lub 608 666 124

Bądź z nami w kontakcie

Want to do business with KPMG?

loading image Zapytanie ofertowe (RFP)