Klienci indywidualni kupują więcej samochodów – ten obszar rynku zwiększył się o 7%

Klienci indywidualni kupują więcej samochodów

W I kwartale br. zarejestrowano w Polsce 139,9 tys. nowych samochodów osobowych, 15,3 tys. aut dostawczych, 7,2 tys. samochodów ciężarowych, 627 autobusów oraz 2,1 tys. motocykli i 1,6 tys. motorowerów. Bardzo dynamicznie rośnie liczba rejestracji samochodów elektrycznych. Najpopularniejszy segment małe/średnie SUV-y odnotował 24% wzrost, kolejny – segment C wzrósł o 5%, zaś segment B o 14%. W 2017 roku eksport produktów motoryzacyjnych z Polski wzrósł o 8,2% r/r i wyniósł 33,1 mld euro. W I kwartale 2018 roku nieco gorszy wynik wypracowały fabryki motoryzacyjne ulokowane w Polsce. Z taśm montażowych zjechało 177,9 tys. pojazdów samochodowych, co oznacza spadek o 12,1% r/r.

Biuro prasowe KPMG

biuroprasowe@kpmg.pl

KPMG w Polsce

Adres e-mail

Maleje tempo wzrostu rejestracji samochodów osobowych dokonywanych przez klientów instytucjonalnych

W I kwartale 2018 roku zarejestrowano w Polsce 139,9 tys. nowych samochodów osobowych, tj. o 11% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W stosunku do 2017 roku można zauważyć, że wzrost w segmencie klientów instytucjonalnych, którzy w I kwartale br. odpowiadali za 65,3% rynku, zmalał do 13,3% po wzroście rok wcześniej o 25%.

Mimo wyraźnego wzrostu rejestracji przez klientów indywidualnych, od lat mamy do czynienia ze stałym i wzmacniającym się udziałem zakupów firmowych. Wprawdzie tempo popytu na samochody wśród nabywców indywidualnych rośnie, jednak ich udział obniżył się kolejny raz – nawet w najlepszym dla nich okresie tj. w I kwartale bieżącego roku – do niespełna 35%. Pozostaje wierzyć że ta tendencja zostanie powstrzymana, choć obecne wyniki na to nie wskazują – mówi Jakub Faryś, Prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego.

Dynamiczny rozwój segmentu aut z napędem elektrycznym

W I kwartale 2018 r. wzrosła liczba rejestracji we wszystkich segmentach, oprócz kategorii małych i średnich MPV (-17%), dużych MPV (-12%) oraz kategorii D (-1%). Najwyższy wzrost został odnotowany w segmencie E (+66%) oraz F (+33%)

Dynamicznie rośnie liczba rejestracji samochodów elektrycznych. W pierwszym kwartale br. zarejestrowano ich (łącznie z hybrydami plug-in) 340 sztuk. Oznacza to wzrost aż o 114%. Polacy rejestrują również coraz więcej aut z innymi napędami alternatywnymi (zwłaszcza hybrydowymi) – w pierwszym kwartale 2018 roku liczba rejestracji w tej grupie zwiększyła się o 14,8% i wyniosła 5,6 tys. sztuk. Wciąż znacznie więcej pojazdów z napędem alternatywnym kupują klienci instytucjonalni – w ich przypadku odnotowano także większą dynamikę wzrostu (+23,3%) – mówi Mirosław Michna, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef zespołu doradców dla branży motoryzacyjnej w KPMG w Polsce.

Wzrost w segmentach pojazdów użytkowych

Przez pierwsze trzy miesiące br. zarejestrowano 15,3 tys. nowych samochodów dostawczych (o DMC<=3,5t), czyli o 5,0% więcej w porównaniu do I kwartału 2017 roku. Rejestracje samochodów ciężarowych zwiększyły się o 14,7,% r/r, do poziomu 7,1 tys. sztuk. Za wzrost w tym okresie odpowiadają ich wszystkie segmenty masowe, poza niewielką częścią do 6t. Rynek nowych przyczep i naczep o masie całkowitej powyżej 3,5t wzrósł z kolei o 9,2% – w pierwszym kwartale zarejestrowano 6,9 tys. sztuk. Na uwagę zasługuje szczególnie tempo wzrostu naczep wywrotek (+29%). O 14,2% wzrosła także liczba rejestracji nowych autobusów (DMC>3,5t), których od stycznia do marca br. zarejestrowano 627 sztuk. Do wzrostu tej kategorii pojazdów przyczyniły się jedynie autobusy miejskie

Wzrost liczby rejestracji autobusów miejskich jest bardzo ważnym sygnałem. Świadczy o trwającym procesie odnowy wysłużonego taboru miejskiego. Nowe autobusy miejskie nie tylko zwiększą komfort jazdy pasażerów i podniosą poziom bezpieczeństwa. Przede wszystkim wpłyną na znaczną redukcję szkodliwych emisji i ogólną poprawę jakości powietrza w miastach i aglomeracjach miejskich, zwłaszcza, że w I kwartale przybyło kolejnych 46 eko-autobusów – mówi Jakub Faryś, Prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego.

Rejestracja nowych pojazdów w Polsce

Spadki na rynku motorowerów i motocykli

W pierwszym kwartale 2018 roku zarejestrowano 2,1 tys. nowych motocykli, czyli o 29% mniej niż w analogicznym okresie 2017 roku.

W pierwszych trzech miesiącach tego roku odnotowaliśmy duże spadki w kategorii motorowerów, których wydania zmniejszyły się aż o 55,5% w stosunku do I kwartału 2017 roku. Istotny wpływ na taką sytuację miało przyspieszone przygotowanie do tegorocznego sezonu w ostatnim kwartale ub.r., kiedy obserwowaliśmy wzrost rejestracji przed zmianą wymagań z początkiem 2018 roku normy Euro 4 dla nowych pojazdów tej kategorii – mówi Mirosław Michna, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef zespołu doradców dla branży motoryzacyjnej w KPMG w Polsce.

Dynamicznie zwalnia produkcja w fabrykach ulokowanych w Polsce

W pierwszym kwartale 2018 roku ogółem wyprodukowano w Polsce 177,9 tys. pojazdów samochodowych, aż o 12,1% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Najbardziej zmniejszyła się produkcja samochodów osobowych – od stycznia do marca z taśm zjechało 130,4 tys. sztuk, o 17,5% mniej niż przed rokiem. Nieco wolniej spadła liczba wyprodukowanych pojazdów do transportu publicznego (-2,4%).

Wzrost eksportu produktów motoryzacyjnych

Aktualne dane Eurostatu pozwalają także podsumować w ujęciu rozszerzonym, eksport motoryzacyjny z Polski w całym 2017 roku. Przez 12 miesięcy wyeksportowano produkty motoryzacyjne o wartości 33,1 mld euro. Motorem wzrostu były zarówno podzespoły, części i akcesoria motoryzacyjne (w tymi silniki), których eksport sięgnął 21,1 mld euro (+ 7,0% r/r), jak i pojazdy silnikowe, których wyeksportowano za 12,1 mld euro tj. o 10,4 % więcej niż rok wcześniej.

Pełną wersję raportu można otrzymać poprzez zgłoszenie zainteresowania na adres biuroprasowe@kpmg.pl oraz anna.materzok@pzpm.org.pl.

****
O RAPORCIE:

Raport kwartalny PZPM i KPMG w Polsce „Branża motoryzacyjna”, Edycja Q2/2018 należy do serii raportów kwartalnych, których celem jest przedstawienie bieżących trendów w branży motoryzacyjnej w Polsce, rozumianej zarówno jako rynek motoryzacyjny, jak i produkcja przemysłowa oraz motoryzacyjne usługi finansowe. Analiza oparta jest o najnowsze dostępne dane rejestracyjne, statystyczne i rynkowe. Publikacja jest wspólnym przedsięwzięciem Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego oraz KPMG w Polsce.

****
O PZPM:
Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego jest największą polską organizacją pracodawców branży motoryzacyjnej, zrzeszającą oficjalnych importerów, przedstawicieli producentów i producentów pojazdów samochodowych, motocykli, motorowerów oraz czterokołowych pojazdów motocyklowych, a także producentów nadwozi, przyczep, naczep oraz części, zespołów i elementów pojazdów samochodowych przeznaczonych do pierwszego montażu.
Głównym celem PZPM jest reprezentowanie interesów zrzeszonych firm wobec organów administracji publicznej, środków masowego przekazu i społeczeństwa. PZPM inicjuje zmiany legislacyjne oraz wspiera działania na rzecz rozwoju i promocji polskiego sektora motoryzacyjnego. Jest organizacją zapraszaną przez rząd do opiniowania projektów najistotniejszych aktów prawnych dotyczących motoryzacji, uczestniczy także w pracach komisji parlamentarnych i rządowych. Więcej na stronie pzpm.org.pl.

Kontakt dla mediów:
Krzysztof Krzyżanowski, e-mail: kkrzyzanowski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 14 lub 508 047 582
Patrycja Kowalczyk, e-mail: patrycjakowalczyk@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 87 lub 664 718 676
Jakub Faryś, e-mail: jakub.farys@pzpm.org.pl, tel.: (22) 322 71 98 lub 602 475 701
Anna Materzok, e-mail: anna.materzok@pzpm.org.pl, tel.: (22) 322 71 98 lub 608 666 124

© 2024 KPMG Sp. z o.o., polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i członek globalnej organizacji KPMG składającej się z niezależnych spółek członkowskich stowarzyszonych z KPMG International Limited, prywatną spółką angielską z odpowiedzialnością ograniczoną do wysokości gwarancji. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Więcej informacji na temat struktury globalnej organizacji KPMG można znaleźć na stronie o strukturze zarządczej.

Bądź z nami w kontakcie