Blisko 70-procentowy wzrost rejestracji samochodów z napędami alternatywnymi od początku 2017 r.

Wzrost rejestracji samochodów z napędami alternatywnymi

W ciągu trzech pierwszych kwartałów 2017 roku zarejestrowano 355,5 tys. nowych samochodów osobowych – o 17,3% więcej w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Popyt jest nadal generowany głównie przez klientów instytucjonalnych, którzy zarejestrowali od stycznia do września br. o 20,7% aut więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Bardzo dynamicznie w analizowanym okresie rosła liczba rejestracji samochodów z segmentu premium (wzrost o 24,1% r/r). Polacy coraz częściej przesiadają się do samochodów z napędami alternatywnymi, których od początku br. zarejestrowano 12 742 sztuki (blisko 70% więcej r/r). Z taśm montażowych zjechało 527,4 tys. pojazdów samochodowych, a wartość produkcji sprzedanej firm z przemysłu motoryzacyjnego wyniosła 110,9 mld zł, tj. o 6,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Biuro prasowe KPMG

biuroprasowe@kpmg.pl

KPMG w Polsce

Adres e-mail

W Polsce odnotowano największy wzrost rejestracji samochodów osobowych spośród dziesięciu największych rynków w Unii Europejskiej (+17%). Na drugim miejscu znalazła się Holandia (+14%), a na trzecim Włochy (+9%). Liderami w tej kategorii niezmiennie pozostają Niemcy i Wielka Brytania.

Rejestracje nowych samochodów osobowych na 10 największych rynkach

Wzrost aktywności klientów instytucjonalnych

Ogółem od stycznia do września br. zarejestrowano 355,5 tys. nowych samochodów osobowych – 52,5 tys. więcej w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego (wzrost o 17,3%). W porównaniu do pierwszych trzech kwartałów 2016 roku można zauważyć dużą aktywność klientów instytucjonalnych (wzrost o 20,7%) – ich całkowity udział w rynku nowych samochodów osobowych wyniósł blisko 70%.

Tak wyraźny wzrost udziału rejestracji do firm oczywiście cieszy, jednak należy wziąć pod uwagę fakt, że część tych pojazdów opuszcza Polskę w ramach reeksportu i nie trafia na polskie drogi – mówi Jakub Faryś, Prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego.

Dobra passa producentów samochodów premium trwa

Bardzo dynamicznie rozwija się rynek samochodów premium. W pierwszych trzech kwartałach 2017 roku liczba rejestracji nowych samochodów osobowych w tym segmencie wyniosła 46,3 tys. i była wyższa o 24,1% w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Dynamicznie rośnie rejestracja aut z napędami alternatywnymi (zwłaszcza hybrydowymi) – od początku br. odnotowano wzrost o 68,5% w stosunku do analogicznego okresu 2016 roku. Ponadto w pierwszych III kwartałach zarejestrowano 681 sztuk samochodów elektrycznych. Niezmiennie znacznie więcej pojazdów z napędem alternatywnym kupują klienci instytucjonalni, w ich przypadku odnotowano także większą dynamikę wzrostu (+68,9%).

Pomimo tego, że wśród aut napędzanych paliwami alternatywnymi nadal zdecydowanie najpopularniejsze są hybrydy, które odpowiadają za 91,8% nowych rejestracji w tej grupie w trzecim kwartale, dynamicznie rośnie popularność samochodów elektrycznych. Od stycznia do września zarejestrowano ich 681 sztuk, czyli o 62,5% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Liczba rejestracji wzrosła w większości segmentów. Najpopularniejszy segment C odnotował 15% wzrost, z kolei segment B wzrósł o 20%. Małych i średnich SUV-ów zarejestrowano o blisko 27% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku– mówi Mirosław Michna, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef zespołu doradców dla branży motoryzacyjnej w KPMG w Polsce.

Stabilizacja na rynku samochodów dostawczych

Trzeci kwartał 2017 roku przyniósł nieznaczny spadek sprzedaży w kategoriach rynku samochodów użytkowych. Liczba rejestracji samochodów dostawczych wyniosła 14,44 tys., co oznacza spadek o 0,9% r/r. Był to pierwszy od 2012 roku spadek zanotowany w III kwartale 2017 roku. Rejestracje nowych przyczep i naczep wyniosły 5 673 sztuki, tj. o 246 mniej niż w poprzednim kwartale i o 5 więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Rejestracje nowych pojazdów (w tys.)

W III kwartale 2017 roku zarejestrowano 6 485 samochodów ciężarowych, co oznacza wzrost o 5,7% r/r. Za wzrost odpowiadają głównie pojazdy ciężarowe i specjalne. Dynamicznie rośnie również liczba rejestracji w segmencie autobusów i autokarów. W pierwszych trzech kwartałach br. zarejestrowano 1 684 pojazdów, o 17,4% więcej niż w analogicznym okresie 2016 roku. Do wzrostu całej grupy przyczyniły się wszystkie segmenty, a przede wszystkim autobusy mini (poniżej 8t) oraz turystyczne.

W 2016 roku motorem napędowym rejestracji autobusów w Polsce była kategoria MINI, która zdecydowanie pokonała segment miejski. Liczymy, że IV kwartał przyniesie realizację licznych kontraktów z unijnym dofinansowaniem i w bieżącym roku ten wyścig wygrają autobusy miejskie, które coraz częściej są wyposażane w przyjazne dla środowiska napędy alternatywne – mówi Jakub Faryś, Prezes Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego.

Spadki w segmentach motocykli i motorowerów

W pierwszych III kwartałach 2017 roku liczba zarejestrowanych nowych motocykli wyniosła 12 763, czyli o 6 586 sztuk mniej niż w analogicznym okresie w 2016 roku. Spadek odnotowano również w segmencie motorowerów – od stycznia do września br. zarejestrowano 20 558 sztuk, co oznacza spadek o 4% r/r.

Wzrost eksportu produktów motoryzacyjnych

W pierwszych III kwartałach 2017 roku wyprodukowano w Polsce łącznie 527,4 tys. pojazdów – o 0,6% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. W tym okresie odnotowano spadek produkcji samochodów osobowych (398,2 tys. szt., -7,1% r/r). Tymczasem wzrosła liczba wyprodukowanych pojazdów do transportu publicznego – 3,7 tys. szt., +5,2%, a także produkcja samochodów dostawczych i ciężarowych – wzrost o 36,7% r/r do 125,4 tys. sztuk.

Dane po pierwszych dwóch kwartałach 2017 roku wskazują, że w całym 2017 roku eksport produktów motoryzacyjnych z Polski wzrósł o 10,3% r/r i wyniósł 17,4 mld euro. Motorem wzrostu były zarówno podzespoły, części i akcesoria motoryzacyjne (w tym silniki), których eksport sięgnął 10,9 mld euro (wzrost o 8,5% r/r), jak i pojazdy silnikowe, których wyeksportowano za 6,5 mld euro, tj. o 13,4% więcej niż rok wcześniej – mówi Mirosław Michna, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef zespołu doradców dla branży motoryzacyjnej w KPMG w Polsce.

O RAPORCIE:

Raport kwartalny PZPM i KPMG w Polsce „Branża motoryzacyjna”, Edycja Q4/2017 należy do serii raportów kwartalnych, których celem jest przedstawienie bieżących trendów w branży motoryzacyjnej w Polsce, rozumianej zarówno jako rynek motoryzacyjny, jak i produkcja przemysłowa oraz motoryzacyjne usługi finansowe. Analiza oparta jest o najnowsze dostępne dane rejestracyjne, statystyczne i rynkowe. Publikacja jest wspólnym przedsięwzięciem Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego oraz KPMG w Polsce.

O PZPM:

Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego jest największą polską organizacją pracodawców branży motoryzacyjnej, zrzeszającą oficjalnych importerów, przedstawicieli producentów i producentów pojazdów samochodowych, motocykli, motorowerów oraz czterokołowych pojazdów motocyklowych, a także producentów nadwozi, przyczep, naczep oraz części, zespołów i elementów pojazdów samochodowych przeznaczonych do pierwszego montażu.
Głównym celem PZPM jest reprezentowanie interesów zrzeszonych firm wobec organów administracji publicznej, środków masowego przekazu i społeczeństwa. PZPM inicjuje zmiany legislacyjne oraz wspiera działania na rzecz rozwoju i promocji polskiego sektora motoryzacyjnego. Jest organizacją zapraszaną przez rząd do opiniowania projektów najistotniejszych aktów prawnych dotyczących motoryzacji, uczestniczy także w pracach komisji parlamentarnych i rządowych. Więcej na stronie pzpm.org.pl.

Krzysztof Krzyżanowski, e-mail: kkrzyzanowski@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 14 lub 508 047 582
Patrycja Kowalczyk, e-mail: patrycjakowalczyk@kpmg.pl, tel.: (22) 528 11 87 lub 664 718 676
Jakub Faryś, e-mail: jakub.farys@pzpm.org.pl, tel.: (22) 322 71 98 lub 602 475 701
Anna Materzok, e-mail: anna.materzok@pzpm.org.pl, tel.: (22) 322 71 98 lub 608 666 124

© 2024 KPMG Sp. z o.o., polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i członek globalnej organizacji KPMG składającej się z niezależnych spółek członkowskich stowarzyszonych z KPMG International Limited, prywatną spółką angielską z odpowiedzialnością ograniczoną do wysokości gwarancji. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Więcej informacji na temat struktury globalnej organizacji KPMG można znaleźć na stronie o strukturze zarządczej.

Bądź z nami w kontakcie