Innovatív magyar cégeket köt össze a világpiaccal a KPMG

Innovatív magyar cégeket köt össze a világpiaccal a...

Immár 7 magyar céget találhatunk az ingatlanszektor digitális technológiai innováció topligájáról — a KPMG által — készített listán. A startup világ egyik legélénkebb szegmensének tartott, úgynevezett proptech piacon a befektetési kedv 5 év alatt megtízszereződött. Tavaly már 2,6 milliárd dollár friss tőke áramlott az ingatlanszektor digitalizációját segítő vállalkozásokba, de előzetes adatok szerint 2020 első félévében 7 milliárd dollárnyi üzlet született, a COVID-válság kiváltotta digitalizációs boomnak köszönhetően.

Liptay Gabriella

Marketing és Kommunikációs Igazgató

KPMG Hungária Kft.

További tartalmak

A KPMG évente összegyűjti és publikálja azoknak a vállalkozásoknak a listáját, amelyek valamilyen innovatív megoldást hoztak az építőiparba, az ingatlanok adásvételébe, vagy az ingatlan üzemeltetésbe. Ezek az úgynevezett proptech (property technology) vállalkozások ugyanis hihetetlen összegű tőkét vonzanak, mivel a szektor bármely szegmensének digitalizációja óriási megtakarításokkal és hatékonyságnövekedéssel járhat.

Az innovatív megoldások emellett jellemzően hozzájárulnak a környezeti szempontból fenntartható fejlődéshez is, mert nemcsak a kiadásokat csökkentik, hanem az építőipari beruházások és az ingatlan üzemeltetés károsanyag kibocsátását is, és ezt a vevők és bérlők egyre inkább értékelik. A KPMG felmérése szerint az alacsony károsanyag kibocsátású ingatlanok fele annyi idő alatt találnak vevőre, mint kevésbé igényes kivitelezésű társaik, és ez nagyon fontos a nagy tőkeigényű ingatlanfejlesztési szektorban.

Ehhez képest az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés sokáig lemaradt a digitalizációt illetően a kereskedelemhez vagy a pénzügyekhez képest, most viszont öles léptekkel dolgozza le a hátrányát, így világszerte nő az érdeklődés az innovatív megoldások iránt. A KPMG felmérése szerint 2014 óta a proptech vállalkozásokba fektetett tőke 766 százalékkal emelkedett, és csak 2019-ben elérte a 2,6 milliárd dollárt.

Ebben a helyzetben érte el a szektort a koronavírus járvány, ami még inkább felkeltette az érdeklődést a proptech cégek iránt, hiszen ezek megoldásai részben emberi interakciókat váltanak ki az építőiparban, a munkahelyeken, vagy az ingatlan kereskedelem és üzemeltetés más területein. Továbbá minden esetben jelentős hatékonyságjavulást ígérnek, és általában lehetővé teszik a szektor számára a gyors reagálást és a kiadások csökkentését, ami a járvány miatt ugyancsak felértékelődött. Nem véletlen, hogy a befektetési kedv idén még a tavalyihoz képest is jócskán felgyorsult, az Unissu adatai szerint idén az első félévben 7 milliárd dollár befektetési tőkét vonzott a szektor.

Ezen a piacon játszik fontos szerepet a KPMG proptech cégeket és befektetőket összekötő oldala, amire idén a tavalyi 5-tel szemben már 7 magyar vállalkozás is felkerült. Az Árminimum, a Lokchek, az OrtoGraph és a Rollet a folyamatok digitalizációjában hozott új megoldásokat, az OOTT technologies és a Parkl az IoT kategóriában, azaz a hétköznapi eszközök webes vezérlésében alkotott újat, a Beyond Visual pedig a Virtuális Valóság és 3D tervezés területén szállít megoldásokat.

„Azt reméljük, hogy a listára felvett magyar cégek is felkeltik a proptech cégek iránt érdeklődő befektetők figyelmét, és ez új lendületet adhat a munkájuknak, illetve megnyitja előttük az utat a külföldi terjeszkedés előtt” – mondta Dános Pál MRICS igazgató, a KPMG tanácsadója hozzátéve, hogy továbbra is várják az innovatív megoldásokkal előrukkoló magyar cégek jelentkezését, mert a lista jövőre is bővül.

A tanulmány, számos további részlettel, itt érhető el angol nyelven.

© 2020 KPMG Tanácsadó Kft., a Hungary limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

KPMG International Cooperative (“KPMG International”) is a Swiss entity.  Member firms of the KPMG network of independent firms are affiliated with KPMG International. KPMG International provides no client services. No member firm has any authority to obligate or bind KPMG International or any other member firm vis-à-vis third parties, nor does KPMG International have any such authority to obligate or bind any member firm.

Want to do business with KPMG?

loading image Ajánlatkérés