M&A: A KPMG magyar irodája moldáv tranzakciót hozott össze

M&A: A KPMG magyar irodája moldáv tranzakciót hozott ös

A Banca Transilvania, Románia legnagyobb, tőzsdén jegyzett bankja megvásárolja a moldáv Microinvestet, a helyi piac vezető mikrofinanszírozó cégét, a KPMG magyar irodájának közreműködésével.

További tartalmak

A Banca Transilvania egy 15,5 milliárd euró mérlegfőösszegű, igen nyereséges (tőkearányosan 25%) és kiváló hatékonysággal (költség/bevétel arány 44%) működő pénzintézet, amely Moldovában már egy lízing leányvállalattal van jelen és számottevő részesedéssel rendelkezik az ország harmadik legnagyobb bankjában, a Victoria Bankban.

Az eladók a BSFE Holding, egy hollandiai bejegyzésű befektető társaság, mint többségi tulajdonos és több, kisebb részesedésű kockázati tőke cég, illetve magánszemély voltak.

A Microinvest rendkívül nyereséges cég, amely elsősorban a helyi agrár- és kisvállalkozói szektorban finanszíroz vállalkozásokat, valamint autóvásárláshoz ad hitelt.

A KPMG magyar egysége az eladókat képviselte, míg a jogi tanácsadó az Osborne Clark londoni, illetve a Turcan & Cazac kisinyovi ügyvédi Iroda volt. A vevőnek a Filip & Company, a Vernon David, illetve az E&Y segített, a KPMG ottani irodája pedig adóügyekben adott tanácsot.

A közel egy évig futó tranzakció bizonyítja, hogy még a kevésbé fejlett pénzügyi infrastruktúrával és szabályozási környezettel bíró Moldovában is – kellő szakértelemmel és kitartással – sikerre lehet vinni tranzakciót.

Az ügylet zárása még hatósági jóváhagyásra vár.

© 2020 KPMG Tanácsadó Kft., a Hungary limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

KPMG International Cooperative (“KPMG International”) is a Swiss entity.  Member firms of the KPMG network of independent firms are affiliated with KPMG International. KPMG International provides no client services. No member firm has any authority to obligate or bind KPMG International or any other member firm vis-à-vis third parties, nor does KPMG International have any such authority to obligate or bind any member firm.

Want to do business with KPMG?

loading image Ajánlatkérés