• 1000

Rakouská energetická skupina Energie AG koupila stoprocentní podíl ve firmě Rate s.r.o., která distribuuje teplo v severočeském Štětí a jeho okolí. Dnes to oznámila poradenská společnost KPMG Česká republika, která obchod zprostředkovala. Energie AG už dodává teplo či vodu téměř milionu lidí v Kolíně, Rakovníku, Berouně, Chrudimi a dalších městech.

„Jde o jednu z více než tuctu transakcí, které jsme loni pomohli v Česku domluvit. Na trhu fúzí a akvizic bylo živo navzdory komplikacím s koronavirem. Očekáváme, že aktivita se udrží i v první polovině letoška a snad i v té druhé. Záleží ale na dalším vývoji ekonomiky,“ sdělil Igor Mesenský, partner KPMG zodpovědný za fúze a akvizice ve střední a východní Evropě.

„Delší trvání vysoké inflace, problémy s toky zboží a zvyšující se úroky by mohly způsobit zpomalení nebo stagnaci ekonomiky a krátkodobý propad počtu realizovaných transakcí. Nicméně očekávání podnikatelů a investorů jsou zatím relativně optimistická,“ dodal.

Vstup Energie AG do Rate dojednával Adam Páleníček, Josef Sklenář a Alexandr Vlčev z oddělení Deals KPMG Česká republika. Za právní stránku odpovídal Jan Frey a Martina Pelikánová z advokátní kanceláře KPMG Legal.

Kontinuita dodávek zajištěna

Rate zásobuje teplem Štětí, Mšené Lázně a Kochovice. Využívá vlastní horkovody v délce 12 km a sekundární sítě v délce 28 km. Primární zdroj tepla je největší česká papírna Mondi Štětí.

Tržby Rate dosáhly předloni 78 milionů Kč. Firma vznikla v roce 1994 a dosud ji vlastnila společnost TEREK Štětí.

„Naší snahou bylo získat strategického partnera, který zajistí stabilitu v dodávkách tepla a bude dále pečovat o údržbu a rozvoj distribuční sítě. Myslím si, že se nám to podařilo. Našli jsme silného mezinárodního hráče v energetice, který potřebnou kontinuitu zabezpečí,“ přibližuje celý prodej jednatel TEREK Štětí Josef Sušír.

„Našim cílem je být v daném regionu v oblasti vytápění a ohřevu teplé vody spolehlivým a odborným partnerem městům a obcím, bytovým družstvům i developerům. Předpokládáme v dalších letech posilování podílu obnovitelných zdrojů včetně fotovoltaiky u moderních energetických řešení“, uvedl jednatel firmy Energie AG Bohemia Pavel Linzer. Energie AG Bohemia je jednou z českých dceřiných společností skupiny Energie AG.

Obchodní jednání

Energie AG spolupracuje se stovkami obcí

Energie AG má více než stoletou historii. Dnes je předním středoevropským dodavatelem tepla, elektřiny, zemního plynu a vody. Podniká také v oblasti likvidace odpadu. Skupina působí v Rakousku, Německu, Česku, Slovensku, Maďarsku a na Slovinsku.

Na českém trhu je Energie AG aktivní od 90. let. Spolupracuje se stovkami měst a obcí, kde přes dceřiné společnosti provozuje tepelné hospodářství nebo vodovodní a kanalizační sítě. Pitnou vodou zásobuje více než 900 000 Čechů a teplem přibližně 50 000.

Dohromady dnes Energie AG zaměstnává kolem 4 500 lidí, z toho 1 700 v Česku. Tržby skupiny ve finančním roce 2020/2021 přesáhly 2,1 miliardy eur (zhruba 53 miliard Kč). Podíl „českého segmentu“ činí 173 milionů eur (přibližně 4,4 miliardy Kč).