Děti chtějí pomáhat pomocí technologií - KPMG Česká republika

Děti chtějí pomáhat pomocí technologií, ukázaly letošní výsledky soutěže iKid

Děti chtějí pomáhat pomocí technologií

Ve 4. ročníku soutěže iKid, kterou pro děti druhého stupně základních škol pořádá KPMG Česká republika, zvítězil projekt Helpness brněnského EKO gymnázia. Ten pomocí webové stránky propojuje lidi, kteří chtějí pomoci, s lidmi, kteří pomoc potřebují. Cílovou skupinou jsou především senioři.

Adéla Jelínková

Supervisor, Marketing and Communications

KPMG in Czech Republic

Kontaktovat

Související

Porota ocenila, že Helpness učí mladé lidi pomáhat a navíc za projektem stojí reálné výsledky. EKO gymnázium, které vyhrálo v soutěži podruhé, už navázalo spolupráci s místním domovem seniorů. „Cílem je propojovat generace a tvořit komunitu, která si pomáhá. Na provoz získáváme prostředky prodejem tzv. DobroBoxů – balíčků s výrobky vyrobenými seniory,“ popisuje hlavní myšlenku projektu učitelka vítězného týmu Sylvie Schmiedová. „Ve škole vidíme, jak velký posun udělali žáci, kteří se do iKidu zapojili,“ doplňuje.

Jak usnadnit doučování

O tom, že se děti nebojí využívat technologie, svědčí i další úspěšné projekty. Druhé místo získala aplikace iDys žáků ze ZŠ Ohradní v Praze, která pomáhá dětem se specifickou poruchou učení. Aplikace je plná učebních pomůcek do různých předmětů přizpůsobených přáním a potřebám žáků.

Na bronz dosáhla aplikace Students for Students, za kterou stojí žáci z pražské ZŠ Masarykova, v níž si žáci mohou obstarat doučování nebo se naopak stát lektory. Děti tak reagovaly na skutečnost, že doučování potřebuje 70 % jejich spolužáků. Často však nejsou spokojeni s jeho kvalitou a vysoká se jim zdá i cena doučovacích kurzů. Speciální cenu poroty a Cenu zaměstnanců KPMG získala čelenka pro zrakově postižené Tyfl-Ex, která upozorňuje na překážky v úrovni hlavy, vyrobili ji žáci z ostravské ZŠ Františka Formana.

„Nová generace vidí příležitosti zejména v technologiích, člověka ale při tom mají na prvním místě. Sympatické je, že inspiraci nacházejí ve svém okolí, ať už jde o pomoc seniorům, nevidomým nebo podporu spolužáků, kteří mají problémy při výuce,“ reaguje na výsledky soutěže Karel Růžička, partner KPMG odpovědný za oblast CSR.

Úspěšný projekt nevzniká ze dne na den

Za úspěchem v soutěži iKid stojí několikaměsíční úsilí. Děti musí projít všemi fázemi podnikatelského plánu, včetně průzkumu trhu, cenotvorby, marketingu a závěrečné prezentace před porotou. Oporou jim přitom jsou mentoři z podnikatelského prostředí. „Naším cílem je podporovat mladé inovátory, dodat jim know-how i sebevědomí pro rozvoj jejich vlastních start-upů,“ vysvětluje smysl soutěže Karel Růžička.

Mentorem vítězného týmu byl Vojtěch Krmíček z Jihomoravského inovačního centra: „Překvapilo mě, jak velký kus cesty dokázaly děti za pár měsíců ujít, od nápadu a jeho ověření, až po reálné rozjetí projektu a skutečné propojení lidí, co potřebují pomoci a chtějí pomáhat a i několik prodaných DobroBoxů.“

Ve finále se objevilo celkem 15 týmů z různých koutů České republiky. O vítězných projektech soutěže rozhodla porota ve složení Lenka Kučerová (ředitelka Nadačního fondu StarLift), Vladimír Hruban (Partner Technology Strategist ve společnosti Microsoft), Petr Horký (redaktor časopisu Respekt) a Jan Binar (CEO McCann Prague). Finále proběhlo 11. června 2019 v pražském Business Linku.

Do pátého ročníku pro rok 2020 KPMG hledá další školy, učitele a mentory. Oficiální přihlášky lze posílat od září, již teď je možné se nezávazně hlásit na http://ikid.cz/, kde najdete také více informací o projektu.

Spojte se s námi

Want to do business with KPMG?

Nezávazná poptávka